Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Asigurarea transparenţei maxime în activitatea Comisiei pentru elucidarea evenimentelor din 5 aprilie

|versiune pentru tipar||
PCRM / 28 octombrie 2009
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova cere asigurarea unei transparenţe maxime a activităţii Comisiei pentru elucidarea cauzelor şi consecinţelor evenimentelor care au urmat data de 5 aprilie şi califică drept inadmisibilă interdicţia pentru participarea presei la şedinţele comisiei în cauză. Declaraţia a fost făcută, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, de către Vadim Mişin, deputat în Parlament din partea fracţiunii PCRM, vicepreşedintele comisiei nominalizate.

Vadim Mişin a anunţat că această revendicare a PCRM va deveni prima chestiune pe care reprezentanţii Partidului Comuniştilor intenţionează să o dezbată marţi, în cadrul următoarei şedinţe a Comisiei pentru elucidarea cauzelor şi consecinţelor evenimentelor care au urmat data de 5 aprilie. În opinia deputatului, doar cu respectarea unei deschideri totale a activităţii sale, comisia va avea sens şi impact şi îşi va putea atinge scopul principal — cel de a oferi societăţii răspunsuri explicite la întrebările privind evenimentele din luna aprilie a acestui an.

Reprezentantul fracţiunii PCRM a mai spus că atingerea unui consens în cadrul Comisiei pentru elucidarea cauzelor şi consecinţelor evenimentelor care au urmat data de 5 aprilie este posibilă doar cu condiţia că toate părţile vor da dovadă de sinceritate absolută, inclusiv, în ce priveşte evenimentele care au precedat ziua de 7 aprilie.

În context Vadim Mişin a calificat drept inadmisibilă încercarea unor membri ai comisiei- reprezentanţi ai alianţei de guvernămînt — de a transfera toată răspunderea pentru cele întîmplate pe poliţişti care, pe 7 aprilie, riscînd cu propria viaţă, bătuţi cu pietre, nefiind înarmaţi, au apărat integritatea celor mai importante instituţii din stat. Faptul că acum se încearcă mutarea centrului de greutate în activitatea comisiei spre poliţişti, acestora fiindu-le intentate dosare în masă, vine în contradicţie totală cu principiile unui stat civilizat de drept, a conchis deputatul PCRM.

Serviciul de presă al PCRM

Comunicat de presă al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova Declaraţia PCRM cu privire la situaţia creată în cadrul organelor de drept