Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Declaraţia PCRM cu privire la situaţia creată în cadrul organelor de drept

|versiune pentru tipar||
PCRM / 28 octombrie 2009
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Chiar din primele zile de guvernare a Alianţei pentru Integrare Europeană, sute de colaboratori ai organelor de drept sînt supuşi presiunii directe, persecuţiilor, ameninţărilor şi concedierilor, printre ei fiind atît claboratori operativi de rînd, cît şi ofiţeri ce deţin funcţii de răspundere în cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi subdiviziunilor teritoriale ale acestuia. Insultări publice la adresa poliţiei, război informaţional total declanşat împotriva însuşi instituţiei de drept au devenit atribute obişnuite ale practicii zilnice a actualei guvernări liberal-democrate şi a mass-media loiale puterii. Reglarea banală de conturi a reprezentanţilor noii puteri cu ofiţerii de poliţie se transformă în procese politice demonstrative, în “pedepse” publice ale indezirabililor.

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova califică acest război pornit împotriva colaboratorilor organelor de drept drept unul inadmisibil şi care este îndreptat împotriva întregei societăţi, împotriva legalităţii şi apărării ordinii publice în ţara noastră.

Am dori să le amintim actualilor guvernanţi că, în pofida tuturor dificienţilor şi imperfecţiunilor organelor de drept din ţara noastră, anume acestora le-a revenit rolul de bază în contracararea crimei organizate, misiune ce a fost înfăptuită cu succes pe parcursul ultimilor ani. Anume graţie unei activităţi profesioniste şi principiale desfăşurate de organele de drept, societatea moldovenească s-a izbăvit, practic, de moştenirea extrem de grea a anilor 90 — de dezmăţul crimei organizate, al autorităţilor criminale şi escrocilor. Anume ofiţerii de poliţie şi colaboratorii de rînd şi-au riscat popria viaţă şi sănătatea, a persoanelor apropiate, anume ei au fost supuşi ameninţărilor din partea criminalilor, eliberînd societatea modovenească de bandiţii care au domnit ţara noastră de-alungul anilor 90.

Astăzi, se creează impresia că scopul principal al noii guvernări liberal-democrate constă în distrugerea unui instrument viabil şi funcţional al luptei cu criminalitatea, în demoralizarea şi intimidarea colaboratorilor oneşti, în distragerea acestora de la lupta reală cu criminalitatea, în crearea unor condiţii confortabile pentru readucerea legilor criminale cumplite ale anilor 90 în viaţa noastră cotidiană.

O asemenea stare de lucruri nu poate să nu afecteze eficacitatea activităţii organelor de drept, dar şi situaţia criminogenă din ţară. Societatea noastră este ameninţată de eventualitatea unei creşteri rapide a nivelului criminalităţii, de restabilirea unor comunităţi criminale, de reîntoarcerea elementelor criminale şi aşa-numiţilor hoţi în lege de peste hotare şi din locurile de detenţie.

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova îşi exprimă dezacordul cu acţiunile distructive şi lipsite de profesionalism ale noii conduceri a ţării vizavi de instituţiile statale care stau la baza apărării statului şi cetăţeanilor simpli. Sîntem convinşi că umilirea, oprimarea şi persecutarea colaboratorilor poliţiei nu pot fi efectuate în interesul societăţii.

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova îndeamnă guvernarea liberal-democrată să renunţe la slăbirea premeditată a potenţialului uman şi profesional al organelor de drept. De asemenea, PCRM solicită noii conduceri a Ministerului Afacerilor Interne, Procuraturii Generale, Serviciului de Informaţii şi Securitate să înceteze politizarea structurilor subordonate, să renunţe la practica de răzbunare personală şi politică faţă de subalterni, să-şi canalizeze toate eforturile asupra păstrării profesionalismului şi sporirii continue a eficienţei activităţii organelor de drept.

Sursa: www.pcrm.md

Asigurarea transparenţei maxime în activitatea Comisiei pentru elucidarea evenimentelor din 5 aprilie Luare de cuvînt a fracţiunii PCRM în Parlament la proiectul legii N.1232 din 8.10.2009 cu privire la modificarea unor acte legislative (vizînd privarea de dreptul la locuinţe a unui şir de categorii de persoane)