Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Declaraţia deputatului PCRM, Iurie Muntean, cu privire la proiectul de lege privind utilizarea alocării de drepturi speciale de trageri

|versiune pentru tipar||
PCRM / 2 noiembrie 2009
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Stimaţi membri ai Parlamentului,

Înainte de a prezenta declaraţia fracţiunii Partidului Comuniştilor din Republica Moldova cu privire la proiectul de lege privind utilizarea alocării de drepturi speciale de trageri, aş vrea încă o dată din numele PCRM să-mi exprim îngrijorarea profundă vizînd nivelul de competenţă şi responsabilitate a colegilor din Guvernul AIE, care confundînd nişte noţiuni economice elementare, cunoscute de orice student al anului I din ASEM, cum ar fi deficitul bugetar, datoria internă, datoria externă şi altele, azi au încercat să convingă onoratul Parlament că mijloacele financiare temporar disponibile oferite unei persoane contra unei dobînzi rezonabile nu reprezintă un împrumut.

În continuare aşi dori să atrag atenţia onoratului Parlament asupra următoarelor două aspecte ale proiectului în curs de examinare.

1. Politizarea absolută a subiectului:

Actualul Guvern, fiind în plină cunoştinţă de cauză în ceea ce priveşte disponibilitatea acestor mijloace de 117,7 mln. DST sau cca 2,1 mlrd. lei, care, apropo, le-a moştenit de la Guvernul Greceanîi, şi făcînd declaraţii contradictorii şi iresponsabile cu privire la deficitul bugetului, niciodată nu a menţionat că dispune de aceste mijloace suplimentare pentru acoperirea deficitului bugetar. Cu toate că banii au intrat în cont încă în august 2009, adică în timpul exercitării mandatului de către echipa Guvernului Greceanîi, şi nu au fost atinşi.

Astfel, se repetă istoria grantului Corporaţiei Provocările Mileniului în sumă de 262 mln. USD, oferite Republicii Moldova de către Statele Unite ale Americii pentru dezvoltarea agriculturii performante bazate pe sisteme moderne de irigare şi pentru accelerarea proceselor de reabilitare a drumurilor. Grant, ce a devenit posibil numai datorită îndeplinirii minuţioase a programului preliminar agreat cu respectiva corporaţie şi care a fost relizat cu succes de către Guvernul Greceanîi.

2. Profesionalismul dubitabil al abordării:

Iarăşi actualul Guvern, vorbind la figurat, a pus carul înaintea calului. În loc ca, mai întî, să propună Parlamentului rectificarea bugetului prin aplicarea metodei de prioritizare a cheltuielilor şi calcularea deficitului bugetar real (pe marginea căruia actualul Guvern face diferite speculaţii speriind alegătorul şi riscînd în mod foarte periculos imaginea ţării, fapt dovedit deja prin excluderea recentă a Moldovei din rating-ul Agenţiei Internaţionale Moody’s în timp ce Moldova urma în anul acesta să urce treapta B a rating-ului), Guvernul solicită, în esenţă, permisiunea de a valorifica în mod arbitrar aceste mijloace împrumutate, care, de fapt, sînt foarte considerabile.

Aici, noi urmează să ţinem cont de faptul că folosirea oricăror mijloace împrumutate inevitabil afectează rating-ul credibilităţii financiare a statului.

Noi trebuie să fim foarte atenţi cu fiecare caz de împrumutare analizînd toate “pro” şi “contra” pentru a evalua gradul de inevitabilitate a împrumutului respectiv.

Astfel, în contextul celor prezentate mai sus, fracţiunea PCRM insistă asupra amînării examinării acestei legi pentru examinarea ei împreună sau după rectificarea bugetului, fiind o abordare general acceptată şi prevăzută de legislaţia Republicii Moldova.

Mulţumesc pentru atenţie!

Sursa: www.pcrm.md

Declaraţia PCRM în legătură cu situaţia din sectorul de termificare din municipiul Chişinău Declaraţia PCRM privind mimarea procesului de integrare europeană de către actuala guvernare