Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Declaraţia PCRM în legătură cu situaţia din sectorul de termificare din municipiul Chişinău

|versiune pentru tipar||
PCRM / 2 noiembrie 2009
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu activitatea iresponsabilă a administraţiei publice locale din municipiul Chişinău şi nemijlocit a Primarului general, Dorin Chirtoacă, cu privire la situaţia drastică din sectorul de asigurare cu căldură a locuitorilor municipiului.

PCRM constată cu mare regret că Primarul general după o perioadă de absenţă de nouă luni din administrarea activităţii municipiului, uitînd de treburile şi nevoile locuitorilor Chişinăului şi fiind preocupat mai mult cu activităţi de partid, continuă politica antisocială, totodată, încearcînd să învinovăţească pe toţi din jur de incapacitatea sa de a administra eficient oraşul. Această situaţie se atestă deja şi în problema asigurării locuitorilor municipiului cu căldură, unde reformele Primarului general au dus la faptul că pînă în ziua de azi mai mult de jumate din locuitorii municipiului Chişinău îngheaţă în locuinţe, rămînînd ostaticii activităţii sale iresponsabile.

Ţinem să menţionăm că sistemul de acordare a compensaţiilor nominale pentru căldură, propus şi implementat de autorităţile locale şi-a demonstrat ineficienţa. Din cele peste 70 mii de cereri depuse pînă în prezent de locuitorii municipiului Chişinău pentru obţinerea compensaţiilor la căldură, doar 18 mii de cereri au fost acceptate. În aceste condiţii, suma de 180 mln. lei prevăzută pentru compensaţii la agentul termic a fost valorificată în proporţie de doar 10 %. Instituţiile responsabile din cadrul primăriei municipiului sabotează procesul de examinare a cererilor pentru acordarea compensaţiilor persoanelor nevoiaşe.

PCRM cheamă autorităţile locale să dea dovadă de responsabilitate şi să asigure în regim de urgenţă conectarea tuturor blocurilor de locuit la căldură. Acest lucru este necesar, cu atît mai mult, în condiţiile în care se atestă o tendinţă îngrijorătoare a creşterii numărului de îmbolnăviri virotice, inclusiv şi cu gripa pandemică A(H1N1).

Totodată, PCRM consideră necesară revenirea la sistemul precedent de compensare a agentului termic prin alocarea directă către furnizor a sumei pentru compensare şi stoparea implementării sistemului actual de acordare a compensaţiilor nominative, care şi-a demonstrat ineficienţa.

Sursa: www.pcrm.md

Comunicat de presă al PCRM cu privire la sfidarea continuă a normelor europene şi internaţionale de către guvernarea liberal-democrată Declaraţia deputatului PCRM, Iurie Muntean, cu privire la proiectul de lege privind utilizarea alocării de drepturi speciale de trageri