Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Antisemitismul şi xenofobia — rezultatul direct al politicii noului regim

|versiune pentru tipar||
PCRM / 14 decembrie 2009
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova îşi exprimă indignarea în legătură cu manifestarea deschisă şi demonstrativă a xenofobiei şi antisemitismului în oraşul Chişinău. Vandalismul manifestat de un grup de cetăţeni pe 13 decembrie în centrul capitalei, insultarea deschisă a credincioşilor iudei, persoanelor de naţionalitate evreiască — sînt evenimente ce au asemănări directe cu evenimentele tragice ale pogromului din Chişinău din anul 1903, precum şi anii Holocaustului de pe teritoriul actualei Moldove în timpul celui de-al doilea război mondial. Şi atunci şi acum antisemitismul este o iniţiativă şi un instrument al guvernării, dar nu o stare de spirit a poporului tolerant şi multinaţional al Moldovei. Este suficient să menţionăm că toate acţiunile ce au avut loc pe 13 decembrie în centrul Chişinăului s-au desfăşurat cu toleranţă excesivă din partea reprezentaţilor noului regim şi fără amestecul complet al poliţiei municipale.

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a atras atenţia de nenumărate ori asupra tendinţei periculoase urmărite în acţiunile şi declaraţiile liderilor aşa-numitelor partide liberale, care în prezent guvernează Moldova. Eroizarea capilor nazismului şi fascismului, declaraţiile deschise ale liderilor şi reprezentaţilor acestor partide cu jigniri în adresa reprezentanţilor unor naţionalităţi în parte — de la moldoveni la ruşi, de la evrei la romi, politica informaţională provocatoare în mas-media electronică — toate acestea reprezintă adevărata faţă politică şi nivelul de mentalitate al liderilor aşa-numitei Alianţe pentru integrare europeană. Anume această atmosferă de fărădelege şi lipsa completă a careva repere de valori creează din nou în Moldova o atmosferă de intoleranţă interetnică, obscurantism şi xenofobie acceptată demult uitate.

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova cere Procuraturii Generale investigarea minuţioasă a acţiunilor criminale cu caracter antisemit din Chişinău din zilele de odihnă curente. Sîntem convinşi că persoanele vinovate trebuie să poarte pedeapsa corespunzătoare. Partidul Comuniştilor din Republica Moldova din nou se adresează comunităţii internaţionale, partenerilor europeni ai ţării noastre cu cererea de a da dovadă de principialitate, consecvenţă şi apreciere obiectivă a politicii distrugătoare şi provocatoare, cultivate de alianţa partidelor care guvernează în Moldova.

De asemenea, chemăm întreaga societate moldovenească, toţi oamenii de bună-credinţă să se consolideze în jurul idealurilor internaţionalismului, indulgenţei şi toleranţei religioase, pentru păstrarea păcii şi liniştii în ţara noastră multinaţională.

Sursa: www.pcrm.md

PCRM: Parlamentul Moldovei nu mai este legitim din 7 decembrie Vladimir Voronin s-a înîlnit cu Dl. Dirk Schubel, Şef al Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău