Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

PCRM a propus soluţii pentru depăşirea crizei în domeniul termo-energetic şi neadmiterea majorării de tarife

|versiune pentru tipar||
PCRM / 10 februarie 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

PCRM consideră că unica soluţie corectă şi profesionistă a problemei complexului termoenergetic al ţării este crearea unei întreprinderi unice de producere şi transportare a agentului termic, energiei electrice, apei calde şi reci cu modernizarea ulterioară a infrastructurii de bază.

PCRM propune două etape de realizare a proiectului de restructurare a complexului termoenergetic actual în termen de 3 ani:

I. Unificare şi Optimizare

La prima etapă, PCRM propune comasarea CET-1, CET-2, “Termocom” şi “Apă-Canal” în cadrul unei întreprinderi unice, care va asigura:

La fel, transmiterea în proprietatea întreprinderii a reţelelor de bloc de transportare a agentului termic şi apei va permite:

II. Investiţii şi Modernizare

La etapa a doua, PCRM propune atragerea unor investiţii considerabile, în volum de 500 mln. dolari SUA, pentru modernizarea Complexului termoenergetic, care va include:

Guvernul Greceanîi a avut deja o înţelegere prealabilă de atragere a resurselor investiţionale cu Corporaţia de stat COVEC din China, conducerea căreia a vizitat CET-2 în luna iulie 2009. În rezultatul vizitei a fost semnat Memorandumul de acordare Republicii Moldova a unui miliard de dolari SUA pentru realizarea proiectelor în domeniul infrastructurii, lansarea căror a fost preconizată pentru sfârşitul anului 2009.

PCRM consideră posibilă şi oportună atragerea Federaţiei Ruse în calitate de partener în realizarea acestui proiect, cu atât mai mult că a fost deja stabilită o înţelegere principială de alocare de către Rusia a 0,5 miliarde de dolari SUA pentru diverse proiecte în infrastructură. O parte din aceste investiţii pot fi utilizate pentru restructurarea complexului termoenergetic. La fel de importantă este şi experienţa bogată a Federaţie Ruse în domeniul dat.

PCRM este convins că realizarea complexă a acestui proiect:

Sursa: www.pcrm.md

Rezoluţia reuniunii republicane a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova Vladimir Voronin a avut o întervedere cu George Panaiotov, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar ar Republicii Bulgaria