Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Declaraţia fracţiunii PCRM în deschiderea sesiunii de primăvară-vară a Parlamentului

|versiune pentru tipar||
PCRM / 11 februarie 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Stimaţi deputaţi, stimaţi invitaţi,

Şedinţa Parlamentului de azi este prima în acest an. Nu putem spune că acest an a început cu succes pentru marea majoritate a populaţiei.

Pentru reprezentanţii şi conducătorii aşa numitei guvernări liberale anul a început în general nu rău. Cineva a căpătat o altă coafură mai densă, cineva a obţinut o funcţie înaltă, cineva a reuşit să obţină un ordin, cineva a ajuns să obţină controlul asupra unei ramuri întregi a economiei, cineva şi-a cumpărat la un preţ mic un partid de buzunar.

În acelaşi timp, fiecare zi a noului an aduce simplilor cetăţeni ai ţării noastre tot mai multe dezamăgiri şi greutăţi. Creşterea nivelului inflaţiei şi devalorizarea valutei naţionale, admise în mod conştient de către liberali, reduc veniturile reale ale cetăţenilor, iar preţurile, tarifele la resursele energetice şi servicii majorate brusc, deja au împins majoritatea cetăţenilor în pragul sărăciei. Se vînd teritoriile ţării, se iau credite de milioane în condiţii dezavantajoase. Sînt lăsate fără reacţie demonstraţiile de lipsă de respect şi chiar insultele din partea oficialilor din statul vecin în adresa statului şi poporului nostru.

Fiecare acţiune a noii guvernări doar demonstrează că liberalii şi cei care s-au alăturat lor se simt ca o guvernare temporară, cu un Preşedinte şi Guvern provizoriu. Şi pentru alegător deja devine destul de evident că această putere nu mai are mult timp pentru a guverna. Alianţa îşi pierde ultimele rămăşiţe ale încrederii poporului.

Unica forţă politică în ţară care se opune regimului antipopular şi antistatal rămîne a fi Partidul Comuniştilor.

Stimaţi colegi,

S-au finisat toţi termenii pentru adaptarea şi “lustruirea” mecanismelor noii guvernări. Au fost depăşite toate limitele raţionalului. Majoritatea liberal-democrată şi Guvernul Filat deja au demonstrat de ce sînt capabili. În cele şase luni care au trecut, Alianţa şi guvernul au stabilit un record istoric după numărul iniţiativelor antisociale şi antistatale.

În loc să întărească economia şi să asigure un climat de afaceri favorabil, guvernarea în mod intenţionat devalorizează moneda naţională şi majorează povara fiscală. În loc să crească capacitatea de cumpărare a populaţiei, guvernarea jefuieşte oamenii prin creşterea inflaţiei, tarife majorate, micşorarea veniturilor bugetarilor. În loc să consolideze statalitatea şi independenţa Republicii Moldova, guvernarea trădează în mod regulat interesele naţionale, semnînd acorduri inconvenabile pentru ţară. În loc să apere istoria, cultura, limba poporului nostru, guvernarea cu mîinele sale şterge din legislaţie şi viaţa de zi cu zi chiar şi menţiunea de limbă moldovenească, popor moldovenesc, istorie moldovenească. Guvernarea liberal-democrată în mod conştient demontează statalitatea Republicii Moldova.

Actuala guvernare este o guvernare a trădării şi ruşinii naţionale!

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova declară că nu va mai răbda situaţia creată. Partidul Comuniştilor iniţiază acţiuni active de consolidare a tuturor forţelor sănătoase ale societăţii în numele păstrării Republicii Moldova, în numele apărării demnităţii poporului, dreptului său la nume, limbă, istorie, la o viaţă destoinică şi în pace.

Conştientizînd că actuala guvernare nu este capabilă de o activitate eficientă de făurire pentru a scoate ţara din criza social-economică, PCRM este gata să propună organului legislativ şi întregii societăţi un şir de iniţiative şi propuneri concrete pentru salvarea economiei şi reparaţie a greşelilor făcute de guvernare în ultimele şase luni. Noi sperăm, că majoritatea parlamentară va avea suficientă înţelepciune pentru a accepta iniţiativele favorabile pentru ţară şi societate.

Ne adresăm către acei membri ai majorităţii parlamentare, pentru care Republica Moldova nu este doar un simplu cuvînt. Tăcerea şi acceptarea de mai departe de către dumneavoastră a ceea ce se întîmplă vă face complici ai procesului de distrugere a ţării şi poporului. Va trece puţin timp şi veţi veni în faţa alegătorilor, unde vă va fi extrem de dificil să vă îndreptăţiţi comportamentul. Nu uitaţi despre aceasta. Găsiţi puteri în sine, lăsaţi ambiţiile personale şi spuneţi-vă cuvîntul în apărarea ţării şi a poporului!

Stimaţi colegi,

Acest an promite a fi plin de evenimente politice, dar în acelaşi timp, acest an trebuie să devină anul depăşirii crizei politice şi economice. Noi înţelegem că cuiva îi este convenabilă să se menţină cît mai mult situaţia de incertitudine şi dezordine, care este în ţară. Totodată, noi sîntem siguri că consolidîndu-ne şi bazîndu-ne pe societate vom putea stabiliza situaţia, opri degradarea şi trece la un nivel calitativ nou în modernizarea tuturor sferelor vieţii în ţara noastră.

Mulţumesc pentru atenţie.

Sursa: www.pcrm.md

Vladimir Voronin a avut o întervedere cu George Panaiotov, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar ar Republicii Bulgaria Liderul Partidului Comuniştilor Vladimir Voronin a transmis un mesaj de felicitare în adresa domnului Victor Ianucovici cu ocazia victoriei în alegerile prezidenţiale