Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Declaraţia PCRM privind uzurparea puterii de stat de către liderii Alianţei pentru Integrare Europeană

|versiune pentru tipar||
PCRM / 10 martie 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Întreaga societate moldovenească lună de lună a fost martor a unor paşi ai noii puteri orientaţi spre oprimarea instituţiilor democratice în Republica Moldova, încălcarea supremaţiei legii şi ale drepturilor constituţionale ale poporului moldovenesc. Acest fapt se manifesta prin represiunile împotriva mijloacelor de informare în masă, distrugerea principiului separării puterilor, falsificarea hotărîrilor Parlamentului, încălcarea drepturilor la libera exprimare ale deputaţilor în Parlament, eliberări din funcţii în masă ilegale şi pe motive politice, înstrăinarea grosolană a teritoriilor Republicii Moldova în folosul altui stat, lichidarea unei ramuri întregi a puterii — sistemului judecătoresc, eroizarea organizatorilor devastărilor din 7 aprilie 2009.

Pe data de 9 martie 2010 Republica Moldova s-a pomenit în faţa celei mai crunte încercări, încercări ale fărădelegii cîtorva persoane, care au pus interesele personale mai presus de interesele poporului, ţării şi Constituţiei, care şi-au atribuit dreptul de a întoarce îndărăt logica juridică a sistemului democratic naţional. Partidul Comuniştilor declară că decizia liderilor Alianţei pentru Integrare Europeană de a anula alegerile parlamentare anticipate şi refuzul de facto de la Constituţia în vigoare nu poate fi calificată altfel decît tentativă de uzurpare a puterii de stat.

În acest context, Partidul Comuniştilor aduce la cunoştinţa societăţii Republicii Moldova şi comunităţii internaţionale despre faptul că va acţiona ferm întru apărarea constituţiei Republicii Moldova, a drepturilor şi libertăţilor democratice ale acesteia.

Partidul Comuniştilor anunţă, că începînd cu ziua de astăzi va iniţia boicotarea deplină a participării reprezentanţilor săi la lucrările Parlamentului de legislatura a XVIII-a. În acelaşi timp, fracţiunea parlamentară a PCRM activ va începe activitatea politică în mediul alegătorilor din Republica Moldova în vederea informării acestora cu privire la lovitura anticonstituţională de stat desfăşurată în prezent.

Partidul Comuniştilor anunţă despre decizia sa de iniţiere imediată a referendumului naţional privind votul de neîncredere actualei guvernări, în persoana preşedintelui şi a guvernului Republicii Moldova. Partidul Comuniştilor este ferm convins că doar cu eforturi la nivel naţional, prin referendum, este posibil de oprit această juntă, reprezentată de liderii aşa numitei Alianţe pentru Integrare Europeană. Numai prin referendum există posibilitatea de unificare a societăţii moldoveneşti, de reîntoarcere a statului pe calea sa de dezvoltare democratică.

Partidul Comuniştilor face apel la tot poporul moldovenesc, astfel ca acesta să dea dovadă de cele mai bune calităţi patriotice şi devotament valorilor europene pentru apărarea democraţiei şi independenţei Republicii Moldova.

Sursa: www.pcrm.md

Declaraţia fracţiunii PCRM privind condamnarea acţiunilor majorităţii parlamentare liberal democrate de demitere a Preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie Cuvînt de introducere al Preşedintelui PCRM, Dlui Vladimir VORONIN, în cadrul conferinţei de presă din 11 martie 2010