Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Cuvînt de introducere al Preşedintelui PCRM, Dlui Vladimir VORONIN, în cadrul conferinţei de presă din 11 martie 2010

|versiune pentru tipar||
PCRM / 11 martie 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Vă spun bună ziua tuturor,
stimate doamne, domnişoare şi domni!

Sînt convins, că Dvs. deja aţi făcut cunoştinţă cu declaraţia Partidului Comuniştilor difuzată ieri pe parcursul zilei. În acest context, Vă reamintesc tuturor ce s-a întîmplat şi ce evenimente au avut loc păna la difuzarea acestei declaraţii.

Astfel, şi acest lucru îl cunoaştem cu toţii, a fost efectuat un volum de lucru foarte important, iniţiatorul căruia a fost Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei. În esenţă Gianni Buquicchio a propus tuturor fracţiunilor parlamentare să ajungă la un consens. Esenţa acestui consens trebuia să constitue posibila modificare a art. 78 a Constituţiei Republicii Moldova în Parlament. Cunoaşteţi foarte bine, că partidul nostru a acceptat examinarea unei asemenea posibilităţi. Despre acest lucru, în particular, am declarat într-un interviu difuzat săptămîna trecută. Într-adevăr, 61 de voturi poate este un prag relativ înalt, PCRM era pregătit să discute, cum şi în ce mod ar putea fi diminuat acest prag. Dar, acest lucru, a rămas, cum s-ar zice în trecut. Cum s-a adeverit de fapt, părerea şi recomandările Consiliului Europei practic nu contează şi nu sunt luate în consideraţie de către guvernarea actuală. Evident, Comisia de la Veneţia şi-a expus propriile recomandări. Dar, pentru orice stat care se consideră democratic, asemenea recomandări sunt de facto cu titlu obligatoriu de executat. Însă cum observăm noi, Moldova mai mult nu se afă în cercul statelor democratice. Spre mare regret, dar aşa este începînd cu 9 martie!

Cu toţii am fost martori cum Republica Moldova a derapat de pe calea reformelor, renunţînd la angajamentele pe care şi le-a asumat în procesul de integrare europeană. Pas cu pas, sub lozinca integrării europene în mod rapid, de facto, în stat se instaurează un regim care tot mai mult se aseamăna cu unul dictatorial. Atrageţi atenţia: în ultima jumătate de an această guvernare nu a adoptat nici o lege, care ar armoniza legislaţia Moldovei la cea europeană. Nici măcar o singură lege!!! Totodată, PCRM, care doar în anul 2008 a adoptat sute de legi în acest sens. În schimb am fost toţi martori la multiplele încălcări ale Constituţiei şi altor acte legislative. Am observat cu toţii cum într-o perioadă scurtă de timp a degradat esenţial libertatea de exprimare, cum masiv a fost şi este intimidată şi hărţuită mass-media incomodă actualei puteri, cum practic similar anului 1937 a fost lichidată peste noapte independenţa sistemului judecătoresc.

Ceea ce face astăzi actuala guvernare în economie şi sfera socială nu a fost pentru nimeni o surpriză. La urma urmei, la putere au venit liberalii. După cum se cunoaşte ei mereu au scuipat pe garanţiile sociale şi echitatea socială. Ceea ce fac aceşti patru călcînd în picioare valorile poporului nostru — de la autoidentificare pînă la Marea Victorie — la fel nu mai este pentru nimeni o surpriză. Toţi au ştiut că la putere au venit unioniştii evidenţi şi camuflaţi,la fel ca şi naţionalişti. iar ei după cum se cunoaşte au alţi eroi şi alte jubilee. Faptul că acest regim va fi atît de antidemocratic, primitiv în reflexele sale politice — a fost o surpriză chiar şi pentru noi, comuniştii. O singură frică faţă de comunişti, posibilitatea teoretică de a pierde puterea în urma alegerilor parlamentare anticipate i-a impus să refuze Constituţia Republicii Moldova, să respingă alegerile democratice.

Începînd cu ziua de azi noi deja am iniţiat pregătirea referendumului, care trebuie să ofere întregii societăţi moldoveneşti răspuns clar la următoarea întrebare — a fi sau a nu fi acestei guvernări? Noi începem colectarea semnăturilor pentru organizarea unui asemenea referendum. După cum se cunoaşte pentru aceasta este necesar a colecta în jur de 350000 semnături. Şi noi le vom colecta. Evident, că nu excludem şi faptul că acest regim va avea frică să desfăşoare un asemenea referendum, aşa cum acestor patru le-a fost frică şi acum cînd au refuzat desfăşurarea alegerilor. Dar acest lucru va însemna cu certitudine falimentul politic definitiv a acestei echipe pe plan intern şi internaţional. Deputaţii noştri pleacă în teritoriu şi în timpul apropiat nu ne vom mai întoarce în Parlament. Este stupid să speri că guvernarea îşi va schimba poziţia, va reveni la standardele constituţionale. Dar fără modificarea acestei poziţii noi nu avem ce face în Parlament şi să fim prezenţi în calitate de figuranţi şi complici în uzurparea puterii de stat.

Partidul Comuniştilor din nou constată că actualul regim a ieşit definitiv din limitele legale şi a pornit pe calea uzurpării puterii politice. Eu nu sînt sigur că structurile şi instituţiile internaţionale sînt capabile să readucă regimul pe calea normală. Doar societatea va întoarce astăzi ţara pe această cale. Şi noi ne adresăm în primul rînd ei. Nimeni nu va apăra poporul Moldovei de fărădelege, în afară de însuşi poporul ţării noastre.

Sursa: www.pcrm.md

Declaraţia PCRM privind uzurparea puterii de stat de către liderii Alianţei pentru Integrare Europeană Adresarea fracţiunii PCRM în CMC către Consiliul Municipal şi Primarul general al municipiului