Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Declaraţie PCRM cu privire la reţinerile ilegale şi tentativa de intentare a dosarelor politice de către noua putere politică din Moldova

|versiune pentru tipar||
PCRM / 23 martie 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

PCRM îşi declară profunda îngrijorare în legătură cu recentele acţiuni de reţinere ilegală şi aducere a învinuirilor false cetăţenilor Iachimov Eugeniu, anul naşterii 1979 şi Blajevschii Serghei, anul naşterii 1981, cel din urmă fiind şi membru PCRM. Acţiunile au fost realizate în municipiul Bălţi, la 9 martie curent, cu forţele procuraturii mun. Chişinău şi a brigăzii batalionului cu destinaţie specială “Fulger”.

Învinuirile aduse celor doi de către organele de anchetă sunt precum că aceste persoane au participat la organizarea şi realizarea atentatului soldat cu explozia grenadei la 14 octombrie 2009 în Piaţa Marii Adunări Naţionale, în cadrul unui concert dedicat zilei oraşului. De asemenea, cetăţenilor Iachimov Eugeniu şi Blajevschii Serghei li se incriminează participarea activă la evenimentele din 7 aprilie 2009.

Anterior reţinerii celor doi, în vizorul organelor de forţă s-a aflat clubul sportiv “Pancration”, membrii căruia sunt cetăţenii sus-menţionaţi, iar directorul clubului fiind tătăl Dl. Iachimov Eugeniu şi Blajevschi Serghei. Organele de forţă au efectuat percheziţii în club, fără a găsi vreo urmă infarcţională.

La 9 martie 2010, percheziţiile au continuat în apartamentele tinerilor. În unul din apartamente care aparţine dlui Iachimov Eugeniu, conform versiunii organelor de anchetă a fost găsit un element component al unei arme de foc, iar în apartamentul dlui Blajevschii Sergiu, pe masă la bucătărie a fost găsit jumate de kilogram de substanţă explozivă (trotil).

Percheziţiile, în ambele cazuri au fost realizate cu încălcarea flagrantă a Codului de procedură penală. În timpul percheziţiilor, suspecţii au fost blocaţi împreună cu reprezentanţii procuraturii în odăi separate, iar percheziţiile propriu zis s-au efectuat fără ordonanţa organului de urmărire penală, fără mandat judecătoresc, pe parcursul percheziţiilor nu au fost prezente persoane împuternicite în acest sens. De asemenea, în cadrul acestora nu au fost întocmite proces verbal, la fel ca şi alte acte procedurale. Reţinerea persoanelor s-a efectuat cu grave încălcări de procedură, fără explicarea drepturilor, fără asigurarea dreptului la apărare şi altor drepturi. În cazul în care asemenea acte au apărut ulterior în dosar, acestea au fost întocmite post-factum pentru a ascunde gravele încălcări de procedură admise.

În rezultatul a două procese judiciare persoanele menţionate au fost arestate pentru un termen de 30 de zile în pofida faptului că nu exista nici un temei legal pentru a aplica anume această măsură preventivă. Reţinuţii au familii şi domiciliu permanent etc. Pe parcursul anchetei au fost deja schimbaţi trei avocaţi, fiind invocat faptul presiunilor exercitate asupra lor.

PCRM condamnă vehement aceste acţiuni, calificîndu-le drept dosare politice. În acelaşi timp, PCRM atrage atenţia instituţiilor internaţionale şi misiunilor acreditate la Chişinău asupra cazului dat, solicitînd implicarea acestora în vederea excluderii presiunilor politice asupra oponenţilor şi simpatizanţilor PCRM exercitate la comandă de noua putere politică din Republica Moldova.

Sursa: www.pcrm.md

PCRM anunţă noi încălcări grave admise de colaboratorii MAI în privinţa membrilor săi Alocuţiunea Preşedintelui PCRM Vladimir Voronin în cadrul şedinţei Comisiei pentru investigarea evenimentelor din 7 aprilie