Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

PCRM anunţă noi încălcări grave admise de colaboratorii MAI în privinţa membrilor săi

|versiune pentru tipar||
PCRM / 23 martie 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova anunţă noi încălcări grave admise de forţele de ordine în privinţa membrilor şi simpatizanţilor formaţiunii menţionate, vorbind despre cazul a doi tineri din oraşul Bălţi, care au fost reţinuţi cu încălcarea multiplelor norme de procedură penală.

“Percheziţia la domiciliul acestor persoane s-a efectuat fără ordonanţa organului de urmărire penală, fără mandat judecătoresc, la percheziţie nu a fost prezentă nicio persoană împuternicită. Nu a fost întocmit un elementar proces verbal, nu au fost întocmite alte acte procedurale. Aceste acte nu au fost prezentate persoanelor. Reţinerea acestor persoane s-a efectuat cu grave încălcări de procedură, fără explicarea drepturilor, fără asigurarea dreptului la apărare, fără asigurarea altor drepturi”, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, juristul PCRM, Sergiu Sârbu.

În context, Sârbu a accentuat că şi arestul pentru 30 de zile a celor doi tineri din Bălţi “s-a efectuat cu grave încălcări de procedură, deoarece Codul de procedură penală prevede expres cazurile când persoana poate fi arestată preventiv”. În context, juristul a subliniat că toate aceste încălcări vor fi contestate în instanţa de judecată. “Instanţa de judecată va fi obligată să elibereze aceste persoane. În caz contrar, dacă aceste persoane vor rămâne în detenţie, vom fi martori a unui proces exclusiv politic cu încălcări foarte grave. Dacă aceste procese vor continua, fiţi siguri că vom avea nu unul, dar mai multe condamnări la CEDO privind încălcarea drepturilor persoanelor”, a anunţat Sârbu.

Pe data de 9 martie curent, reprezentanţi ai serviciilor speciale ale MAI au arestat doi tineri din oraşul Bălţi — Eugen Iachimov si Serghei Blajevschi, simpatizanţi ai PCRM, care au fost învinuiţi în participarea evenimentelor din 7 aprilie, precum şi în explozia de grenadă înregistrată pe 14 octombrie 2009 în centrul capitalei. PCRM califică reţinerea celor doi tineri drept acţiune politică îndreptată împotriva Partidului Comuniştilor şi cere organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului, precum şi structurilor internaţionale să vină în apărarea celor doi tineri, care sunt numiţi “deţinuţi politici”.

Anterior, primul secretar al Uniunii tineretului comunist din sectorul Ciocana al capitalei, Denis Doga, a declarat într-un interviu pentru agenţia OMEGA că a fost reţinut de poliţie în noaptea spre 10 ianuarie curent, petrecând în comisariatul de poliţie mai bine de 16 ore. Totodată, tânărul a menţionat că reprezentanţii organelor de anchetă nu i-au permis să-şi sune părinţii pentru a-i anunţa unde se află şi nici nu i-au propus serviciile unui avocat. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Chiril Moţpan, neagă că la reţinerea tânărului activist al Partidului Comuniştilor din Moldova, reţinut în noaptea spre 10 ianuarie pe mai bine de 16 ore, ar fi fost încălcate careva proceduri prevăzute de legislaţie.

Sursa: www.pcrm.md

Vladimir Voronin a avut o întervedere cu Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Dl. Valerii Kuzmin Declaraţie PCRM cu privire la reţinerile ilegale şi tentativa de intentare a dosarelor politice de către noua putere politică din Moldova