Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Vladimir Voronin a avut o întervedere cu Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Dl. Valerii Kuzmin

|versiune pentru tipar||
PCRM / 23 martie 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Miercuri, 23 martie 2010, Preşedintele PCRM Dl. Vladimir Voronin, a avut o întervedere cu Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Dl. Valerii Kuzmin. Pe parcursul întrevederii părţile au abordat diverse subiecte cu privire la situaţia social-politică din Republica Moldova.

Un subiect separat abordat în cadrul discuţiei a fost planul comun de acţiuni cu privire la sărbătorirea a 65 de ani de la Marea Victorie în cel de al doilea război mondial. Preşedintele PCRM şi-a exprimat o dată în plus regretul, dar şi profunda îngrijorare în legătură cu acţiunile coaliţiei liberal-democrate în acest sens.

Vladimir Voronin şi-a manifestat indignarea în legătură cu decizia AIE de a înmâna veteranilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei ordinul “Crucea comemorativă a războiului II mondial”, de respingere a iniţiativei fracţiunii PCRM de a include pe ordinea de zi a şedinţei Legislativului examinarea proiectului de lege cu privire la asistenţa socială a veteranilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei, de substituire a Zilei Victoriei cu marcarea sfârşitului Războiului II mondial.

Preşedintele PCRM a lăsat să se înţeleagă că aceste acţiuni de facto au fost planificate din timp, atunci cînd încă la 9 octombrie 2009, în cadrul summit-ului şefilor de stat CSI de la Chişinău, Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, s-a eschivat de la semnarea documentelor finale ale Reuniunii şefilor de stat din CSI, unele dintre care includeau anunţarea anului 2010 — an al veteranilor Marelui Război pentru apărarea patriei, precum şi adresarea şefilor de stat din CSI cu privire la aniversarea a 65-a de la Marea Victorie în acest război.

Preşedintele PCRM a menţionat că cei circa şapte mii de veterani ai Marelui Război pentru apărarea Patriei din Republica Moldova nu merită o asemenea atitudine neglijentă şi chiar înjositoare din partea autorităţilor. Vladimir Voronin a menţioant că astăzi în special, veteranilor trebuie să le fie acordată o atenţie cît se poate de sporită şi că PCRM se implică şi este gata să se implice şi în continuare în acţiunile de sărbătorire a Marii Victorii aşa cum a făcut-o în permanenţă şi pe durata mandatului de guvernare.

La rîndul său, Valerii Kuzmin, a apreciat înalt cooperarea în acest sens pe durata ultimilor 8 ani de guvernare, menţionînd că în ultimii ani de comun au fost organizate multiple acţiuni importante. De asemenea, Amabsadorul Federaţiei Ruse a apreciat înalt eforturile autorităţilor în perioada guvernării precedente de restaurare a monumentelor de război pe întreg teritoriul Republicii Moldova, de edificare a complexului memorial “Capul de pod Şerpeni”, a iniţiativelor de susţinere continuă a veteranilor ş.a.

Pe final părţile au convenit să colaboreze activ şi în acest an în vederea sărbătoririi la cel mai înalt nivel a aniversarii a 65 de ani de la Marea Victorie.

Sursa: www.pcrm.md

Adresarea Preşedintelui Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, către liderii partidelor politice parlamentare din Republica Moldova PCRM anunţă noi încălcări grave admise de colaboratorii MAI în privinţa membrilor săi