Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, a avut o întrevedere cu E.S. dl Gyorgy Varga, Ambasadorul Ungariei în Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PCRM / 29 martie 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Luni, 29 martie 2010, Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, a avut o întrevedere cu E.S. dl György Varga, Ambasadorul Ungariei în Republica Moldova. Pe parcursul discuţiei, părţile au abordat diverse aspecte ale situaţiei social-politice din Republica Moldova.

Un subiect aparte în cadrul discuţiei l-a constituit depăşirea crizei politice din Republica Moldova. În context Vladimir Voronin, a menţionat că PCRM după ultima vizită a dlui Gianni Buquicchio la 25 februarie curent, a declarat că este gata de dialog cu AIE pentru depăşirea crizei în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneţia. Astfel, la sfărşitul lunii februarie, PCRM a lansat public invitaţia la dialog către liderii AIE. La acea etapă AIE a respins invitaţia PCRM. Totodată, declaraţia liderilor AIE de la 9 martie curent, cu privire la adoptarea unei noi constituţii prin referendum şi evitarea alegerilor anticipate, a fost dur criticată de ex-Preşedintele Republicii Moldova. Vladimir Voronin a menţionat că alianţa liberal-democrată, prin declaraţiile făcute de facto a demonstrat o dată în plus că doreşte să se âină cu orice preţ la putere, iar acest lucru nu este altceva decît o tentativă clară de uzurpare a puterii în stat.

În acelaşi context, Preşedintele PCRM a salutat poziţia recentă a instituţiilor internaţionale, Consiliului Europei, OSCE, Uniunii Europene de a solicita autorităţilor Republicii Moldova de a reveni la recomandările Comisiei de la Veneţia şi de a soluţiona problemele cu care se confruntă Republica Moldova în limitele constituţiei şi altor legi.

Totodată, liderul PCRM a menţionat că imediat după 9 martie, Partidul Comuniştilor a lansat în adresa AIE “Pactul cu privire la depăşirea crizei politice”, unde se propune elaborarea unei foi de parcurs pentru soluţionarea aspectelor cu care se confruntă Republica Moldova, inclusiv modificarea art. 78 din Constituţie, stabilirea datei dizolvării Parlamentului şi datei alegerilor anticipate, realizarea tuturor paşilor din punct de vedere procedural. Vladimir Voronin a specificat că şi această iniţiativă a PCRM, spre mare regret a rămas fără răspuns din partea liderilor Alianţei pînă în prezent. Acest lucru în opinia Preşedintelui PCRM, demonstrează o dată în plus că AIE încearcă cît mai mult să tărăgăneze procesul de soluţionare a crizei politice, dorind astfel cît mai mult să se menţină la guvernare.

La rîndul său E.S. dl György Varga, a ţinut să mulţumească pentru informaţia prezentată şi a exprimat speranţa că în viitorul apropiat va fi găsită soluţia pentru depăşirea crizei politice la Chişinău. De asemenea Ambasadorul Ungariei în Republica Moldova a menţionat că salută poziţia constructivă a PCRM în ceea ce priveşte soluţionarea crizei politice în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneţia.

De asemenea, în procesul discuţiei, Vladimir Voronin a ţinut să mulţumească pentru sprijinul continuu acordat de Ungaria în ceea ce ţine de procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. Preşedintele PCRM a specificat, în special, deschiderea centrului comun de vize la Chişinău acum doi ani în urmă, la care pot fi obţinute deja vize pentru 12 state din spaţiul UE. Vladimir Voronin a menţionat că liberalizarea regimului de vize este extrem de importantă pentru cetăţenii Republicii Moldova şi că acest lucru ar fi binevenit să se producă cît mai curînd.

Pe final părţile au ţinut să mulţumească pentru discuţia purtată.

Sursa: www.pcrm.md

Rezoluţia activului PCRM: “Proiect Moldovenesc” Vladimir Voronin, a avut o întrevdere cu David Kramer, expert al Fondului German Marshall, ex-asistent al Secretarului de Stat al SUA