Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Vladimir Voronin, a avut o întrevdere cu David Kramer, expert al Fondului German Marshall, ex-asistent al Secretarului de Stat al SUA

|versiune pentru tipar||
PCRM / 30 martie 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Marţi, 30 martie 2010, Preşedintele PCRM, Dl. Vladimir Voronin a avut o întrevedere cu Dl. David Kramer, expert al Fondului German Marshall, ex-asistent al Secretarului de Stat al SUA. Pe parcursul discuţiei a fost abordată situaţia social-politică din Republica Moldova, inclusiv criza politică creată şi posibilile căi de depăşire a acesteia.

În context, Vladimir Voronin, a trecut în revistă principalele evoluţii în perioada post-electorală, atrăgînd atenţia asupra multiplelor încălcări ale coaliţiei liberal-democrate în perioada de şase luni de guvernare. Acestea se referă la intimidarea continuă a mass-mediei incomde actualei guvernări, manifestată cu închiderea şi tentative permanente de închidere a posturilor TV, radio, presei scrise; modificarea continuă a legislaţiei în conformitate cu ambiţiile politice proprii; demiterea pe criterii politice; politizarea excesivă a aparatelor administrative centrale şi locale de către partidele AIE; intimidarea permanentă a opoziţiei şi simpatizanţilor acesteia, prin intentarea dosarelor penale, arestări a persoanelor, intentarea dosarelor cu caracter politic, calomniere deschisă în mijloace media, hărţuirea prin intermendiul organelor de forţă şi de control; falsificarea hotărîrilor parlamentului şi comisiilor parlamentare, încălcarea continuă a regulamentului parlamentului şi normelor de procedură, limitarea dreptului de exprimare a opoziţiei, inclusiv îngrădirea accesului opoziţiei la Televiziunea Publică.

Vladimir Voronin a specificat că un asemenea comportament este regretabil şi că în cîteva luni Moldova de fapt a făcut paşi de regres în dezvoltarea instituţiilor democratice, iar declaraţia recentă a liderilor AIE de renunţare la alegerile anticipate şi intenţia de adoptare a noii constituţii, în contradicţie cu recomandările Comisiei de la Veneţia a dat pe faţă difinitiv adevăratele principii de care se conduc liderii AIE.

De asemenea, Vladimir Voronin a menţionat că şi în dezvoltarea social-economică Republica Moldova înregistrează mari regrese. Acest lucru se datorează în special faptului că membrii Guvernului în loc să se preocupe de problemele reale ale ţării, sunt zilnic preocupaţi de activitatea politică şi de imaginea lor personală. Preşedintele PCRM a specificat că algoritmul după care au fost numiţi membrii cabinetului de miniştri, responsabilii de agenţii, alţi funcţionari de stat nu a permis avansarea în mare măsura, în aceste fotolii, a profesioniştilor, ci dimpotrivă a persoanelor care nu au nici cea mai mică conexiune cu domeniile de care sunt responsabili. În acest sens, Vladimir Voronin, a specificat că şi ajutorul promis din partea instituţiilor internaţionale sub formă de credite, ar putea avea soarta similară asistenţei acordate Republicii Moldova de pînă la 2001, cînd datoria externă a statului a reprezentat aproape 70 la sută din PIB, iar banii care au fost alocaţi au dispărut fără urmă în buzunarele politicienilor de atunci, mulţi dintre ei revenind astăzi la putere.

Preşedintele PCRM, a lăsat să se înţeleagă că povara ar fi prea mare pentru cetăţenii Republicii Moldova, pentru că la finele anului 2008 datoria externă a fost micşorată pînă la 13% din PIB, iar deja în condiţiile actuale, datorită noilor credite, aceasta se ridică iarăşi la 60% din PIB.

În ceea ce ţine de depăşirea crizei politice, Preşedintele PCRM a menţionat că partidul pe care îl conduce a propus dialog liderilor AIE, atît după ultima vizită a Preşedintelui Comisiei de la Veneţia, cît şi după decizia celei de-a 82 plenară a Comisiei din 16 martie curent. Vladimir Voronin a specificat că AIE nu a reacţionat pînă în prezent în nici un fel, ceea ce demonstrează o dată în plus că Alianţa intenţionat tărăgănează acest proces, pentru a se menţine cît mai mult la guvernare.

La rîndul său, David Kramer, a mulţumit pentru schimbul de opinii şi a exprimat speranţa că în viitorul foarte apropiat criza politică din Moldova va fi soluţionată.

Pe final părţile au mulţumit pentru discuţia purtată.

Sursa: www.pcrm.md

Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, a avut o întrevedere cu E.S. dl Gyorgy Varga, Ambasadorul Ungariei în Republica Moldova Vladimir Voronin, a avut o întrevedere cu intrevedere cu Kalman Mizsei, Reprezentantul Special al Uniunii Europene pentru Republica Moldova