Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Mesaj de felicitare din partea lui Vladimir Voronin cu prilejul Marii Victorii

|versiune pentru tipar||
PCRM / 7 mai 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Dragi compatrioti!
Stimati veterani ai Marelui Razboi pentru Apararea Patriei!

Astazi marcam cu adevarat cea mai luminoasa si draga sarbatoare. Astazi se implinesc 65 de ani de la Marea Victorie asupra fascismului.

In pofida timpului ce s-a scurs, nu dispare si nu se invecheste memoria despre acest mare eveniment. Si veteranii cu par argintiu si elevii tineri isi amintesc de el. Si in aceste zile de mai, reamintim cu deosebita recunostinta si caldura sufleteasca pe toti acei care au platit cu viata lor pentru pace, libertate si independenta Patriei noastre.

Ziua Victoriei, 9 mai, a devenit pentru noi toti un simbol al mindriei si memoriei nationale. Aceasta zi mare a dat o semnificatie si un continut special istoriei noastre, culturii noastre, vietii societatii noastre.

Fiii si fiicele Uniunii Sovietice au platit cu singele lor, vietile lor pentru pace pe pamint, pentru o viata libera si fericita a generatiilor de dupa razboi. Patria noastra, Moldova noastra a trecut prin creuzetul de foc al Marelui Razboi pentru Apararea Patriei. Si a reaparut din cenusa, s-a nascut din nou sub semnul Victoriei.

Victoria ne lumineaza toate vietile noastre si toata istoria statului moldovenesc suveran. Anume de aceea marea majoritate a societatii noastre respinge cu indignare orice incercare de a minimaliza semnificatia acestei zile mari.

Vedem cu totii ceea ce se intimpla astazi. Cum isi ridica capetele fortele care vor sa denatureze sensul razboiului singeros. Ele doresc sa egalizeze eroismul luptatorilor pentru eliberarea Europei de ciuma fascista cu crimele comise sub steagurile nazistilor.

Acest sacrilegiu are obiective ambitioase. Cei care doresc sa elimine din istorie insusi numele poporului nostru moldovenesc, incearca sa distruga memoria lui istorica. Memorie, in care sint scrise cu litere de foc cuvintele — “Marea Victorie”.

Noi vedem modul in care autoritatile incearca sa elimine insasi denumirea sarbatorii, sa inlocuiasca Ziua Victoriei cu ziua sfirsitului celui de-al doilea razboi mondial.

Suntem martorii cum in loc de medalii in cinstea aniversarii a 65-lea a Victoriei veteranilor se incearca sa li se inmineze in mod fraudulos cruci negre, atit de asemanatoare cu crucile soldatilor nazisti pe care i-ati gonit pina la Berlin.

Vedem cum se face tapaj rusinos in jurul participarii militarilor moldoveni in Parada Victoriei pe Piata Rosie de la Moscova, alaturi de ostasii tarilor coalitiei antihitleriste.

Si vedem cum, in topul acestei rusini, poporul moldovenesc a fost numit unul “invins”, v-au pus pe toti pe picior de egalitate cu cei care au defilat sub steagurile naziste, cu cei care au fost batuti pe cimpul de lupta, de fapt, cu nazistii.

Dragi veterani!

Va asiguram ca acest atac asupra Marii Victorii nu va fi unul de succes. Aceste incercari nu vor reusi! Noi nu vom permite acest lucru!

Nu va fi mult de asteptat pina cind poporul moldovenesc va da o apreciere decenta celor care incearca sa puna la indoiala fapta eroica sacra a Dumneavoastra. Astfel de politicieni vor disparea pentru totdeauna de pe arena politica, si chiar numele lor vor fi uitate. Iar memoria despre marele razboi impotriva fascismului, despre Marea Victorie, despre eroismul Dumneavoastra va trai vesnic! Permiteti-mi sa va multumesc pentru curajul, vitejia si rezistenta Dumneavoastra. Va dorim sanatate, energie inepuizabila, atentie din partea celor dragi.

Fie ca bunavointa oamenilor sa consolideze si sa promoveze pacea pe pamint!

Sursa: www.pcrm.md

Alocuţiunea Preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin în cadrul mesei rotunde “Marea victorie în structura valorilor statale ale Republicii Moldova” Peste 30 mii de persoane au participat la “Marşul Victoriei” organizat de Partidul Comuniştilor din Republica Moldova