Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Vladimir Voronin a avut o întrevedere cu delegaţia condusă de Stefan Fule, Comisar European pentru Extindere şi Politică Europeană de Vecinătate

|versiune pentru tipar||
PCRM / 15 mai 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Sîmbata, 15 mai 2010, Preşedintele PCRM, Dl. Vladimir Voronin a avut o întrevedere cu delegaţia condusă de Štefan FÜLE, Comisar european pentru Extindere şi Politică Europeană de Vecinătate. Părţile au discutat diverse subiecte ale vieţii social-politice din Republica Moldova, la fel ca şi perspectivele de aderare a Republicii Moldova al Uniunea Europeană.

Vladimir Voronin l-a felicitat pe Dl Fule cu ocazia numirii sale în înalta funcţie de comisar, evidenţiind faptul că domeniul de care este responsabil Comisarul European este cel mai important pentru Moldova în aspiraţiile sale de integrare europeană.

Preşedintele PCRM a exprimat mulţumiri pentru cooperarea eficientă pe durata mandatului de guvernare a PCRM, menţionînd elaborarea şi implementarea planului de acţiuni RM-UE, instituirea centrului comun de vize, instituirea misiunii EUBAM, acordarea RM a preferinţelor comerciale autonome, adoptarea mandatului pentru iniţierea negocierilor privind noul acord de asociere cu UE ş.a.

Ex-preşedintele Republicii Moldova a dat asigurări că poziţia PCRM rămîne neschimbată în ceea ce priveşte vectorul de bază al politicii externe a Republicii Moldova şi anume integrarea europeană cît mai rapidă.

Vladimir Voronin a reiterat necesităea avansării în vederea negocierilor şi semnării acordului de asociere cu UE, avansării în domeniul liberalizării regimului de vize, aprofundării relaţiilor prin semnarea în viitor a unui acord de liber schimb comprehensiv şi aprofundat.

Preşedintele PCRM a dat asigurări că în pofida disensiunilor politice existente în prezent, PCRM a susţinut şi va susţine în continuare orice iniţiativă ce ţine de alinierea standardelor şi legislaţiei Republicii Moldova la cea a UE, la fel ca şi tot ce va contribui la îmbunătăţirea relaţiilor dintre UE şi Republica Moldova;

Pe parcursul discuţiei, ex-preşedintele Republicii Moldova a trecut succint în revistă situaţia politică de după alegerile din 29 iulie 2009, menţionînd că spre mare regret guvernarea care se autodenumeşte democratică şi europeană, în realitate a admis şi admite în continuare numeroase încălcări ale normelor democratice. În acest context, Vladimir Voronin a specificat multiplele încălcări ale guvernării printre care: intimidarea continuă a mass-mediei incomode actualei guvernări, intimidarea continuă a opoziţiei şi simpatizanţilor PCRM, inclusiv tentativele de interzicere a denumirii şi simbolurilor; intimidarea fără precedent a agenţilor economici; politizarea excesivă a aparatelor administraţiei publice centrale şi locale; demiterile masive din funcţie a persoanelor pe criterii politice; încălcarea continuă a Constituţiei şi altor legi; falsificarea documentelor oficiale; adoptarea legislaţiei în interes propiu, elaborarea unui raport unilateral cu privire la evenimentele din 7 aprilie 2009 etc.

De asemenea, Vladmir Voronin s-a referit şi la criza politică din Republica Moldova, amintind ignorarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia în repetate rînduri de către actuala guvernare, ignorarea dialogului cu PCRM, tergiversarea procesului de numire a datei dizolvării parlamentului şi datei alegerilor anticipate, discursurile liderilor Alianţei a faptului că alegerile vor avea loc peste 4 ani etc. Toate acestea, după părerea Preşedintelui PCRM, dă de înţeles că actualii guvernanţi intenţionat nu au de gînd să soluţioneze criza politică, dorind cu orice preţ să se afle cît mai mult la guvernare. Vladimir Voronin a specificat că acţiunile guvernanţilor sunt iresponsabile faţă de proprii cetăţeni, iar situaţia social-economică din ţară demonstrează o dată în plus acest lucru.

Vladimir Voronin a vorbit de asemenea despre proiectul PCRM de moficare a art. 78 din Constituţie la fel ca şi despre disponibilitatea PCRM de a dialoga cu guvernarea în acest sens. Totodată Preşedintele PCRM a specificat faptul că lucrurile trebuie grabite pentru a ţine cont de “termenii rezonabili”. Ex-preşedintele Republicii Moldova a propus ca UE şi alte instituţii să participe în calitate de mediatori în acest proces.

La rîndul său, Comisarul European, a mulţumit de asemenea pentru cooperarea eficientă şi rezultatele obţinute pe durata mandatelor guvernelor precedente. Comisarul European s-a exprimat pentru depăşirea cît mai rapidă a crizei politice din Moldova.

Pe final părţile au mulţumit pentru schimbul de informaţii şi discuţia purtată.

Sursa: www.pcrm.md

Declaraţia PCRM privind încălcările grave ale libertăţii de exprimare şi principiilor democratice de către guvernarea liberal democrată Vladimir Voronin a avut o întrevedere cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia