Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Vladimir Voronin a avut o întrevedere cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia

|versiune pentru tipar||
PCRM / 18 mai 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Marţi, 18 mai 2010, Preşedintele PCRM a avut o întrevedere cu o delegaţia Comisiei de la Veneţia, condusă de Thomas Markert, secretarul adjunct al Comisiei. Părţile au făcut schimb de păreri asupra viziunilor de depăşire a crizei politice din Moldova, la fel ca şi alte aspecte ale vieţii social-politice din republică.

Preşedintele PCRM a informat reprezenanţii Comisiei de la Veneţia cu privire la situaţia curentă şi poziţia Partidului Comunist vis-à-vis de modificarea art. 78 din Constituţie. Vladimir Voronin a specificat că întrevederea cu conducerea şi experţii Comisiei de la Veneţia de la finele lunii februarie curent a fost una foarte productivă. Ex-preşedintele Republicii Moldova, a menţionat că aşa cum au fost făcute promisiuni de către PCRM în acea perioadă, partidul pe care îl conduce a iniţiat dialogul în ceea ce priveşte găsirea unui numitor comun în privinţa redacţiei art. 78 din Constituţie. Cu părere de rău, majoritatrea parlamentară nu a reacţionat la solicitările PCRM de a se aşeza la masa de negocieri şi astfel PCRM a fost nevoit să propună, de sinestătător, proiectul de modificare a art. 78 din Constituţie, care este în deplină conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneţia şi tradiţia europeană. Proiectul de modificare a art. 78, înaintat de PCRM a fost avizat pozitiv de Curtea Constituţională şi este considerat atît de experţii din ţară, cît şi de peste hotare ca fiind cea mai uşoară, dar şi corectă cale de depăşire a situaţiei create.

Vladimir Voronin a menţionat că PCRM nu poate accepta varianta de modificare a art. 78 propus de AIE din simplu motiv că, la momentul actual, o asemenea abordare nu va simplifica ci din contra, va îngreuna procedura de alegere a şefului statului iar criza politică s-ar putea acutiza. Mai mult ca atît, pur juridic, în cazul în care se propune a alege şeful statului conform propunerii făcute de AIE, este nevoie de a amenda mai multe articole din Constituţie, în caz contrar se va încalca unitatea materiei constituţionale. Chiar şi Curtea Constituţională a menţionat acest fapt în avizul său. Preşedintele PCRM a menţionat că aceste diferite “jocuri”, interpretări, argumentări peste noapte contradictorii, lipsa de dialog sunt toate realizate de către actuala guvernare doar din simpla dorinţa a acestora de a-şi prelungi şederea în “fotoliile moi” o perioadă de timp cît mai îndelungată.

În acelaşi timp, Vladimir Voronin, a subliniat faptul că atît în avizul Comisiei de la Veneţia cît şi în adresarea Curţii Constituţionale a RM este indicat foarte clar că după 16 iunie 2010 Parlamentul urmează a fi dizolvat. Aceasta înseamnă că pînă la 16 iunie, Preşedintele în exerciţiu urmează să solicite Curţii Constituţionale avizul asupra circumstanţelor ce justifică dizolvarea Parlamentului. Preşedintele PCRM a specificat că societatea moldovenească a fost martor la foarte multe declaraţii din partea conducerii ţării privind încercarea de a evita alegerile anticipate, fie prin referendum, fie prin alte căi, de aceea, pentru a evita diverse abuzuri şi încălcări ale Constituţiei, pentru a nu admite uzurparea puterii în stat, această problemă urmează a fi soluţionată în mod prioritar.

Vladimir Voronin a menţionat că este foarte important de a nu corela direct modificarea art. 78 cu numirea datei alegerilor parlamentare anticipate. Din punct de vedere juridic nu există nici o legătură între aceste procese. PCRM este gata să voteze această modificare fie în acest Parlament, fie în următorul, reieşind din faptul cum se va putea incadra în aceste termene rezonabile. Vladimir Voronin a mai specificat odată că PCRM este dechis pentru dialog şi că salută o mediere din partea experţilor şi reprezentanţilor Consiliului Europei. În acelaşi timp, Voronin a menţionat că este necesar ca un consens să fie găsit pînă la 16 iunie 2010, iar liderii AIE nu se grabesc deloc, ceea ce demonstrează o dată în plus intenţiile lor adevărate.

Vladimir Voronin, a informat reprezentanţii Comisiei şi asupra modificărilor care au fost propuse de a fi realizate în Codul Electoral de către reprezentanţii Alianţei. Preşedintele PCRM a specificat că este pentru optimizarea legislaţiei electorale, dar ceea ce propune Alianţa nu este altceva decît o tentativă de a îşi asigura acoperirea legală pentru fraudarea masivă a alegerilor. Acest lucru se referă la votarea în decurs de 2 zile în afara Republicii Moldova, la extinderea timpului rezervat de votare în interiorul ţării, la decizia de a diminua substanţial condiţiile de legimitate a referendumului ş.a.

Pe final, părţile şi-au mulţumit pentru discuţia purtată şi s-au pronunţat pentru depăşirea cît mai rapidă a crizei politice din Moldova.

Sursa: www.pcrm.md

Vladimir Voronin a avut o întrevedere cu delegaţia condusă de Stefan Fule, Comisar European pentru Extindere şi Politică Europeană de Vecinătate Vladimir Voronin a avut o nouă întrevedere cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia