Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Adresarea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova către cetăţenii Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PCRM / 16 iunie 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Stimaţi concetăţeni,

Astăzi, 16 iunie societatea moldovenească urma să primească în sfîrşit un răspuns clar şi fără ambiguităţi la întrebarea cînd va fi dizolvat Parlamentul şi cînd va fi numită data alegerilor parlamentare. Întreaga societate, indiferent de opiniile şi convingerile politice a aşteptat să obţină o claritate visavi de acest subiect important al dezvoltării politice a Republicii Moldova.

Conducerea ţării a ajuns pînă la această zi cu o listă întreagă de declaraţii contradictorii şi confuze ale căror esenţă se reduce la un singur lucru: încă o dată de a reformula grabnic toată legislaţia despre alegeri şi de a o ajusta la necesităţile curente ale Alianţei “Pentru integrarea europeană”, de a desfăşura referendumul privind modificarea Constituţiei, iar mai apoi de a organiza concomitent alegerile parlamentare şi prezidenţiale. Din cîte se cunoaşte, PCRM de mai multe ori a propus partidelor Alianţei să renunţe la organizarea referendumului costisitor, să nu modifice legislaţia şi să găsească un compromis în cadrul Parlamentului, inclusiv şi în baza iniţiativelor Alianţei. Această iniţiativă a PCRM a fost respinsă de către Alianţă fără a oferi careva explicaţii clare. Acum însă a devenit clar că iniţiativa a fost respinsă în primul rînd din cauza că Alianţa nu a intenţionat şi nu intenţionează să organizeze alegeri parlamentare. Tot acest scenariu complicat cu referendumul şi ulterioarele alegeri prezidenţiale are doar un singur scop: de a induce alegătorii în eroare, de a-i minţi şi dezamăgi şi în final de a renunţa la organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

Declaraţiile de astăzi a Preşedintelui Intermar, liderului Alianţei pentru Integrare Europeană, nu mai lasă nici un dubiu asupra faptului că regimul aflat la putere totuşi a decis să lichideze definitiv rămăşiţile democraţiei moldoveneşti şi să sugrume bazele constituţionale ale statului nostru. Prin cuvintele lui Mihai Ghimpu, pe data de 16 iunie 2010, societăţii moldoveneşti i s-a refuzat în cel mai josnic şi bădăran mod dreptul de a şti cînd totuşi această pseudo-guvernare are de gînd să desfăşoare alegerile parlamentare anticipate şi dacă în general are intenţii are asemenea intenţii. În acest fel, Alianţa pentru Integrare Europeană nu numai că a ofensat cetăţenii Republicii Moldova, democraţia noastră, dar şi a recunoscut de facto că realizează o crimă gravă împotriva poporului său, a suveranităţii statului şi anume — uzurparea puterii în stat.

În situaţia creată, Partidul Comuniştilor se adresează tuturor alegătorilor Republicii Moldova, către toţi cei care sînt patrioţi şi cărora le pasă de ţara noastră.

Partidul Comuniştilor consideră că începînd cu ziua de astăzi, 16 iunie 2010, în Republica Moldova se instaurează un regim anti-constituţional, fără drept de a reprezenta Republica Moldova atît în interiorul ţării, cît şi în afară acesteia. PCRM afirmă, că începînd cu ziua de astăzi întrerupe orice relaţie cu actualul regim, îşi retrage toate iniţiativele sale cu privire la parteneriatul constructiv cu partidele Alianţei, inclusiv în ceea ce ţine de subiectul modificării Constituţiei. PCRM apreciază aşa numitul referendum cu privire la modificarea Constituţiei drept un instrument de prostire a societăţii, o modalitate de renunţare la desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate şi tentativă de menţinere a fără termen a actualei guvernări la putere.

Partidul Comuniştilor consideră, că în acest moment deloc simplu şi cu adevărat dramatic al istoriei noastre, toată societatea moldovenească trebuie să-şi păstreze calmul şi responsabilitatea. Determinarea noastră de a reîntoarce parlamentarismul moldovenesc în albia Constituţiei trebuie să se bazeze în exclusivitate pe principiile şi metodele democratice. Doar prin consolidare largă a societăţii, prin unificarea eforturilor tuturor cetăţenilor ţării noastre vom obţine victoria asupra acestei samovolnicii, o victorie pe care o aşteaptă întreaga societate moldovenească.

Sursa: www.pcrm.md

Vladimir Voronin a participat la comemorarea marelui poet Mihai Eminescu Zinaida Grecianîi şi Igor Dodon participă la Forumul Economic Internaţional în Sankt-Petersburg