Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Apelul fracţiunii Partidului Comuniştilor din Republica Moldova către deputaţii Parlamentului Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PCRM / 25 iunie 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Ultimile evenimente din Republica Moldova demonstrează că conducerea de vîrf a ţării în persoana preşedintelui interimar Mihai Ghimpu de facto îi transformă pe toţi cetăţenii Republicii Moldova în ostatici ai unor improvizaţii periculoase, a unor grele experimente, care vor destabiliza definitiv situaţia politică din ţară. Tot corpul de deputaţi pe parcursul ultimilor luni a fost martor al unor încălcări foarte grave a Regulamentului Parlamentului din partea dlui Ghimpu, a unor declaraţii provocatoare continue, care discriditează guvernarea şi toată conducerea de vîrf a Republicii Moldova atît în interiorul ţării, cît şi peste hotarele ei şi sînt ofensatoare pentru majoritatea cetăţenilor Moldovei. În aceste ieşiri ofensatoare se înscrie şi ultimul decret semnat de Mihai Ghimpu “Privind declararea zilei de 28 iunie 1940 drept zi a ocupaţiei sovietice”.

Oricare ar fi viziunile politice ale colegilor noştri deputaţi, oricare ar fi opinia şi viziunea lor cu privire la apariţia pe hartă, în 1940, a statalităţii moldoveneşti, este evident, că apariţia unui asemenea Document este o provocare pentru majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova, o demonstrare deschisă şi vădită a revanşei de tip fascist caracteristică perioadei lui Antonescu, dar şi un atac direct asupra valorilor democratice şi consolidării naţionale.

Partidul Comuniştilor face apel la toţi deputaţii Republicii Moldova să dea dovadă de responsabilitate şi determinare. Doar o decizie solidară a majorităţii deputaţilor cu privire la imediata demisie a lui Mihai Ghimpu din funcţia de Preşedinte al Parlamentului şi respectiv din funcţia de Preşedinte interimar al ţării, poate salva reputaţia organului nostru legislativ, şi cît de cît să reîntoarcă încrederea societăţii în instituţiile şi principiile democratice. Estimînd o eventuală anulare a apropiatei şedinţe plenare a Parlamentului, fracţiunea Partidului Comuniştilor face apel la toate fracţiunile parlamentare să demonstreze unitate şi determinare de a se convoca luni, 28 iunie în cadrul unei şedinţe extraordinare a Parlamentului cu un singur subiect pe agenda acesteia şi anume — demiterea lui Mihai Ghimpu din funcţia de Preşedinte al Parlamentului.

Sîntem ferm convinşi că majoritatea deputaţilor Parlamentului Republicii Moldova nu mai au vre-un argument în favoarea faptului ca această persoană să fie lăsată într-o funcţie atît de responsabilă şi înaltă. Partidul Comuniştilor face apel încă o dată către întreaga societate moldovenească să dea dovadă de unitate, coeziune şi determinare în susţinerea acestei decizii extrem de importante şi necesare a Parlamentului Republicii Moldova.

Sursa: www.pcrm.md

Vladimir Voronin a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Asif Chaudhry Vladimir Voronin a depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare