Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Vladimir Voronin a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Asif Chaudhry

|versiune pentru tipar||
PCRM / 23 iunie 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Astăzi, 23 iunie 2010, Preşedintele PCRM, Dl. Vladimir Voronin a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Dl. Asif Chaudry. Părţile au făcut schimb de opinii cu privire la situaţia politică din ţară şi perspectivele pentru perioada imediat următoare.

Pe parcursul discuţiei, Vladimir Voronin a criticat dur comportamentul şi acţiunile liderilor Alianţei pentru Integrare Europeană, menţionînd că acestea au ieşit deja din toate limitele morale şi legale. Preşedintele PCRM a ţinut să specifice că ceea ce a declarat Ghimpu la data de 16 iunie 2010, în special cu referinţă la refuzul de a dizolva Parlamentul şi de a numi data alegerilor parlamentare anticipate este ceea despre ce a prevenit PCRM populaţia Republicii Moldova, dar şi comunitatea internaţională pe întreaga durată a perioadei de după alegeri şi anume că aceşti 4 lideri de facto au uzurpat puterea în stat.

Vladimir Voronin a amintit că PCRM a fost acel partid care în pofida faptului că nu a dorit să facă modificări în legea supremă, considerînd că actuala criză nu poartă caracter constituţional, ci unul în exclusivitate politic, totuşi a cedat şi a încercat să dialogheze cu reprezentanţii AIE privitor la un eventual compromis. Numai că liderii Alianţei nu au avut şi nici nu au nevoie de compromis, ei fac totul posibil să se menţină cît mai mult la guvernare şi fac acest lucru cu preţul călcării în picioare a Constituţiei, a altor legi, a opiniei cetăţenilor, dar şi a experţilor europeni. În acest sens, Vladimir Voronin a amintit de asemenea cuvintele pe care le-a rostit în cadrul întrevederii bilaterale care a avut loc la începutul lunii iunie Thorbjørn Jagland secretarul general al Consiliului Europei cu privire la faptul că după 16 iunie 2010, actualul Parlament va funţiona în afara Constituţiei.

Preşedintele PCRM de asemenea a criticat dur decizia Alianţei de a organiza referedumul constituţional în toamna acestui an. Voronin a specificat că acest lucru este extrem de iresponsabil ca şi atitudine din partea liderilor Alianţei, dat fiind faptul că ţara se află într-o profundă criză politică, economică şi socială, or organizarea referendumului necesită alocare de resurse financiare substanţiale, indiferent de unde ar veni acestea de la bugetul de stat sau din partea donatorilor. Voronin a specificat că în aceste condiţii ar fi fost mult mai raţional de utilizat aceste mijloace aşa cum a propus PCRM pentru susţinerea unor iniţiative sociale, mai mult decît atît, că Partidul Comunştilor a declarat că este gata să voteze proiectul Alianţei de modificare a art. 78 în Parlament.

Ex-preşedintele Republicii Moldova a mai specificat că în situaţia foarte complicată în care se află ţara, agenda guvernului care şi aşa nu prea este îndreptată spre soluţionarea problemelor cu care se confruntă cetăţenii, va fi orientată exclusiv pe organizarea şi desfăşurarea acestui referendum. Acest referendum este o tentativă de a prosti populaţia şi de a mai scoate nişte aşi din gulerul, pantalonii sau mîneca lui Ghimpu pentru a evita organizarea alegerilor parlamentare anticipate, a conchis Voronin.

La rîndul său Ambasadorul Statelor Unite a specificat că instituţia pe care o reprezintă urmăreşte minuţios cele ce se întîmăplă în Republica Moldova şi că speră că problemele cu care se confruntă ţara vor putea fi depăşite în viitorul apropiat.

Pe final părţile au mulţumit pentru discuţia purtată.

Sursa: www.pcrm.md

Vladimir Voronin a avut o întervedere cu Amabsadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Populare Chineze, Dl. SHI Longzhuang Apelul fracţiunii Partidului Comuniştilor din Republica Moldova către deputaţii Parlamentului Republicii Moldova