Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Declaraţia Preşedintelui Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, privind decizia Curţii Constituţionale din 3 august 2010

|versiune pentru tipar||
PCRM / 3 august 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Eu niciodată nu comentez deciziile Curţii Constituţionale. Pot doar să comentez faptul adresării la Curtea Constituţională pe subiectul dat. În acelaşi timp este necesar de a evidenţia următoarele circumstanţe.

În primul rînd eu niciodată nu m-am agăţat de putere. Mai bine de un an în urmă, imediat după victoria noastră zdrobitoare la alegerile parlamentare din 5 aprilie, am pregătit o adresare către popor. În acea adresare eu am vorbit în principiu despre faptul că nu intenţionez să mai ocup careva funcţii înalte în stat. Atunci am dorit cu adevărat să fiu un simplu deputat. Adresarea urma să fie difuzată la 7 aprilie. Dar evenimentele din următoarea zi, nefericita tentativă de lovitură de stat, a schimbat radical situaţia din ţară şi adresarea mea care urma să fie ultima mea adresare în calitate de Perşedinte şi-a prierdut imediat din actualitate. Din contra, urma să fie consolidată voinţa politică, să fie demonstrată exigenţa şi responsabilitatea. Şi atunci eu am fost ales Preşedinte al Parlamentului, deşi repet, a fost o turnură imprevizibilă a destinului politic şi a situaţiei în întregime. Iar după alegerile anticipate din 29 iulie, cînd a devenit clar că comuniştii nu mai deţin majoritatea în parlament am demisionat. Deşi, dacă să urmăm prevederilor legii aş fi putut deţine funcţia de Preşedinte interimar pînă în prezent. Vorbesc aceasta din considerentul că decizia Curţii Constituţionale nu poate în nici un fel să ma afecteze personal. Am fost Preşedinte două mandate. Am primit ţara cu un salariu mediu de 15 dolari şi cu o datorie externă de 80 % din PIB şi am lasat-o cu salariul mediu pe economie de 300 euro, cu un port maritim, gazificată aproape integral şi cu o majorare multiplă a rezervelor valutare ale Băncii Naţionale.

În al doilea rînd. Însăşi faptul adresării la Curtea Constituţională denotă o anumită frică a actualului regim. A trecut un an de cînd guvernează ţara, iar reitingul lui Voronin, la fel ca şi reitingul Partidului Comuniştilor rămîne cel mai înalt. Şi iată că de frica unei înfrîngeri zdrobitoare ei singuri se adresează Curţii Constituţionale pentru a obţine o decizie care cred ei ar demoraliza susţinătorii partidului nostru. O ispravă neinspirată şi primitivă. Încă pe departe nu se cunoaşte rezultatul aşa zisului referendum privind modificarea Constituţiei, încă nu este clar dacă vor avea loc sau nu alegeri prezidenţiale directe. Noi comuniştii şi eu personal încă nu am mediat asupra schemei de preşedinţie pe care o vom urma, iar ei deja să se reasigure.

Anume din aceste considerente calific decizia Curţii Constituţionale de astăzi drept o demonstrare publică a unei panici de către actuala alianţă.

Iar acum cel mai important. Vedem că prin aşa numit referendum, regimul Ghimpu şi părtaşii lui doresc nu doar să modifice Constituţia, dar să ducă la bun sfîrşit procesul uzurpării puterii în stat, să se limiteze doar la alegerile prezidenţiale, renunţînd la organizarea de alegeri parlamentare. Dacă lucrurile vor merge pe această cale, noi vom începe acţiuni în masă de nesupunere şi vom obţine dizolvarea Parlamentului. Dacă totuşi alegerile parlamentare vor avea loc partidul nostru dispune de o echipă excelentă doar pentru a obţine victoria în această competiţie, dar şi pentru a înainta candidatura la funcţia de preşedinte şi alte funcţii înalte în stat.

Sursa: www.pcrm.md

Declaraţia CC al PCRM cu privire la jubileul de 70 de ani de la crearea Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti Declaraţia PCRM privind învinuirile Procuraturii Generale referitor la achiziţionarea cotei părţi din imobilul din str. N. Iorga 11