Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Parlamentul este dizolvat. Alianţa s-a destrămat. Moldova învinge!

|versiune pentru tipar||
PCRM / 28 septembrie 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Dragi compatrioţi,

Pe data de 28 septembrie, în sfîrşit, a avut loc evenimentul care constitue un rezultat a luptei îndelungate a majorităţii poporului moldovenesc. Luptă, care i-a unit şi i-a consolidat pe toţi cei cărora le-au fost dragi ideile independenţei, statalităţii moldoveneşti şi a democraţiei. Şi iată că acest lucru s-a împlinit! Încercările agitate şi ruşionoase continui ale regimului de a refuza organizarea alegerilor parlamentare anticipate au rămas în trecut. Modificările escroce ale legislaţiei au eşuat. Parlamentul este dizolvat. Alianţa de guvernămînt s-a destrămat. Moldova intră în campania electorală. Ţara şi poporul moldovenesc au obţinut o şansă unică pentru victorie adevărată — o victorie a propriilor şi veritabilelor interese.

Doar un singur an ţara a fost condusă de aşa numita Alianţa pentru Integrare Europeană. Dar acest timp a fost îndeajuns pentru ca toţi să se dezamăgească în această guvernare. Inclusiv şi cei care au votat pentru partidele din Alianţă. Acest regim nu a cruţat pe nimeni. Fiecare zi de guvernare a acestuia a fost o palmă dată oricui, celor care visează la o viaţă demnă şi echitabilă, celor care aveau încredere în supremaţia legii, cine spera la schimbări în bine. Fosta putere a lăsat o moştenire destul de bună acestor guvernanţi: peste doua miliarde de lei în buget, un miliard şi cincisute milioane dolari pe conturile Băncii Naţionale, o datorie externă extrem de joasă, al cincilea loc în lume după stabilitatea financiară, garanţii sociale dezvoltate, securitate alimentară asigurată cu o rezervă de mii de tone de grîu, o considerabilă bază legislativă în domeniul integrării europene. În anul ce s-a scurs Alinaţa de guvernare a reuşit să transforme în pulbere toată această moştenire. Toate programele sociale au fost închise, a fost dată o lovitură puternică asupra nivelului de viaţă tuturor categoriilor populaţiei — de la pensionari pînă la studenţi. Republica Moldova este din nou în sclavia creditelor externe, volumul cărora s-a majorat doar într-un singur an cu 40%. Agricultura este în pragul falimentului. Ţara intră în noul an fără un buget adoptat, iar mii de oameni care au devenit jertfe ale inundaţiilor cauzate la indicaţiile unora, întîmpină iarna fără un acoperiş asupra capului. Infractorii şi criminalii au umplut din nou străzile oraşelor noastre, devenind principalul suport al regimului de guvernare.

Parlamentul este dizolvat. Şi sîntem convinşi că împreună cu el rămîne în trecut guvernarea ruşinoasă şi periculoasă care a venit la putere pe valul vandalismului şi pogromurilor, îndrăznind să viseze la o guvernare veşnică şi să se consolideze din contul intereselor majorităţii poporului moldovenesc.

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova aduce mulţumiri tuturor celor care s-au inclus în rezistenţa faţă de acest regim, cine prin boicotarea aşa numitului referendum a dat peste cap speranţele Alianţei la o guvernare de patru ani fără griji, cine s-a implicat în acţiunile sociale, cine nu a plecat capul faţă de regimul poliţienesc din ţară. Evenimentul de astăzi — este victoria noastră a tuturor — o victorie comună! Acum este necesar să mai facem un efort, un pas, aşa ca peste două luni, noi, toţi să declarăm cu mîndrie că în sfîrşit întreaga Moldovă a învins!

Sursa: www.pcrm.md

Discursul Preşedintelui PCRM, deputat în Parlament Vladimir Voronin în cadrul şedinţei Comisiei juridice, numiri şi imunităţi a Parlamentului RM Preşedintele PCRM, Dl. Vladimir Voronin a avut o întervedere cu Stefan Fule, Comisar European pentru extindere şi politica europeană de vecinătate