Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Preşedintele PCRM, Dl. Vladimir Voronin a avut o întervedere cu Stefan Fule, Comisar European pentru extindere şi politica europeană de vecinătate

|versiune pentru tipar||
PCRM / 30 septembrie 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Preşedintele PCRM, Dl. Vladimir VORONIN a avut o întervedere cu delegaţia Comisiei Europene, condusă de Stefan Fule, Comisar European pentru extindere şi politica europeană de vecinătate. Pe parcursul discuţiei părţile au abordat diferite aspecte ale situaţiei social-politice din ţară, la fel ca şi perspectivele de integrare europeană a Moldovei.

Referindu-se la situaţia politică din Republica Moldova, Comisarul European a menţionat că spre mare regret criza politică din Republica Moldova continuă. Stefan FULE a remarcat faptul că societatea moldovenească astăzi rămîne a fi foarte divizată şi polarizată, or în acest sens este de datoria tuturor partidelor politice să contribuie la depăşirea acestei situaţii.

Stefan Fule a specificat că Uniunea Europeană pledează pentru ieşirea cît mai rapidă a Moldovei din criza în care se află. Comisarul European a subliniat că Uniunea Europeană susţine în continuare eforturile şi aspiraţiile Republicii Moldova de integrare europeană, proces început dinamic încă pe durata mandatului guvernului precedent. Comisarul European a informat despre starea de lucruri a Republicii Moldova în relaţie cu Uniunea Europeană. Dl. FULE a dat asigurări că indiferent de rezultatele alegerilor care se vor desfăşura în noiembrie 2010, Uniunea Europeană va continua să susţină activ reformele democratice din Republica Moldova şi procesul de integrare europeană a acesteia.

La rîndul său Vladimir VORONIN a specificat faptul că această criză politică se datorează în primul rînd partidelor care se află la guvernare. La fel reprezetnanţii partidelor din actuala Alianţă se fac vinoveţi de tergiversarea acesteia, refuzînd compromisele propuse de opoziţie în repetate rînduri. Modificarea continuă a legislaţiei Republicii Moldova în interesele şi conform ambiţiilor proprii, ignorarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, modificarea Codului Electoral în preajma referendumului şi a alegerilor parlamentare anticipate, refuzul de a vota în Parlament modificarea art. 78, organizarea aşa numitului referendum pentru care s-au cheltuit sume enorme de bani din buzunarele cetăţenilor, sînt doar cîteva exemple în acest sens, foarte caracteristice pentru guvernarea actuală. Ex-preşedintele Republicii Moldova a specificat că toate aceste acţiuni ale Guvernării au dus în consecinţă la o amplă criză economică şi socială în care se află în prezent Republica Moldova. În acest context, Vladimir VORONIN a menţionat că în pofida declaraţiilor frumoase zilnice ale guvernanţilor despre faptul că lucrurile în ţară merg din ce în ce mai bine, populaţia, oamenii de rînd văd şi simt cu totul alte realităţi. Nivelul de trai al cetăţenilor scade continuu, preţurile, tarifele, impozitele cresc în rimt rapid, garanţiile sociale nu se majorează şi nu acoperă nici pe departe necesităţile oamenilor. Criminalitatea a crescut substanţial, contrabanda se efectuează cu implicarea şi cu suportul demnitarilor din stat.

În ceea ce priveşte realizările guvernării în procesul de integrare europeană, Vladimir VORONIN a menţionat că actuala conducere a statului doar mimează acest proces, la fel ca şi toate celelalte activităţi pe care le desfăşoară. În decursul unui an de zile, această guvernare nu a reuşit să adopte nici 5 legi în vederea alinierii la standardele europene, pe cînd doar în perioada anului 2008 şi prima jumate a lui 2009 precedenta guvernare a adoptat peste 200 de legi în acest sens, în permanenţă sînt încălcate drepturile omului, intimidată mass-media incomodă actualei guvernări, persecutată opoziţia, lispesc reforme ale instituţiilor democratice. Multiplele deplasări ale conducerii AIE peste hotarele Republicii Moldova, la fel ca şi vizitele oficialilor europeni la Chişinău sînt utilizate doar în scopuri propagadistice de mass-media afiliată actualei guvernări, inclusiv a televiziunii publice Moldova 1.

Totodată, Preşedintele PCRM a exprimat îngrijorările în ceea ce ţine de intervenţiile în afacerile interne a Republicii Moldova a statului vecin România. Declaraţiile politicienilor români de rang înalt la diferite foruri internaţionale, care vin să sfideze suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Republicii Moldova nu sînt nici comentate nici condamnate de reprezentanţii Alianţei de guvernare. Preşedintele PCRM şi-a arătat indispunerea că inclusiv la nivelul forurilor europene acest lucru nu se întîmplă, iar Uniunea Europeană nu a găsit să nominalizeze pe altcineva decît Monica Macovei în calitate de preşedinte al delegaţiei interparlamentare a Parlamentului European cu Republica, care la rîndul său este cunoscută pentru declaraţiile tăioase în adresa Moldovei. Vladimir VORONIN a specificat că partidul pe care-l reprezintă va acţiona România în instanţele internaţionale pentru atitudinea discriminatorie faţă de Republica Moldova şi cetăţenii ei. De asemenea, Preşedintele PCRM s-a arătat extrem de indignat de faptul că două persoane care deţin cele mai importante funcţii în stat, Mihai Ghimpu şi Vlad Filat, se declară de facto — români, fapt ce intră în contradicţie directă cu normele constituţionale ale Republicii Moldova. Vladimir VORONIN a accentuat că pînă în prezent România nu acceptă semnarea tratatului de bază cu Republica Moldova şi a tratatului cu privire la frontiera de stat.

Pe final, părţile au mulţumit pentru schimbul de informaţii şi s-au exprimat pentru depăşirea cît mai rapidă a situaţiei de instabilitate din Republica Moldova.

Sursa: www.pcrm.md

Parlamentul este dizolvat. Alianţa s-a destrămat. Moldova învinge! Adresarea Comitetului Central al PCRM