Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Declaraţia Partidului Comuniştilor din Republica Moldova în legătură cu dezvăluirea unor noi fapte de monopolizare a IPNA “Teleradio-Moldova” de către guvernarea liberal-democrată

|versiune pentru tipar||
PCRM / 20 decembrie 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Pe 16 decembrie 2010 un grup de experţi în domeniul mass-media, drept şi publicitate din organizaţia neguvernamentală cu statut internaţional “WARP” a prezentat opiniei publice rezultatele monitorizării activităţii postului de televiziune “Moldova 1”. Rezultatele raportului au scos în evidenţă disproporţionalitatea în reflectarea noutăţilor cu caracter politic de către Moldova 1, cu o prevalare categorică în buletinele de ştiri a subiectelor pozitive vizînd reprezentanţii guvernării liberal-democrate şi în primul rînd, pe domnul Filat, preşedinte al PLDM. Conform calculelor experţilor independenţi, pe parcursul ultimei luni de monitorizare a buletinului de ştiri “Mesager” Filat şi partidul condus de el a beneficiat de mai bine de 70 % a timpului de emisie. Iar în sumă partidele alianţei de guvernare au beneficiat de 95 % de timp de emisie gratis în buletine de ştiri.

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova îşi exprimă protestul hotărît în legătură cu faptele dezvăluite de încălcare grosolană a normelor democratice şi legislaţiei în vigoare în activitatea companiei publice. Anterior, noi am semnalat o disproporţie evidentă în favoarea partidelor de guvernare şi am atras atenţia observatorilor locali şi internaţionali asupra pericolului la care poate conduce această situaţie în preajma alegerilor parlamentare anticipate. Este evident că prevalarea categorică a reprezentanţilor puterii în emisiunile companiei publice pe parcursul campaniei electorale crează condiţii ajantajoase partidelor puterii, defavorizînd ceilalţi concurenţi electorali, fapt ce contravine legislaţiei electorale şi încalcă grosolan normele democratice.

Cu părere de rău, e necesar să constatăm, că aceste încălcări nu numai cu nu devin obiectul atenţiei sporite şi analizei din partea majorităţii reprezentanţilor aşa-zisei societăţi civile din ţară, dar, într-un mod inexplicabil, sînt “trecute cu vederea” de către instituţiile şi observatorii internaţionali, care urmăresc procesele de democratizare a Republicii Moldova. Mai mult ca atît, Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA), ca instituţie competentă nu dă apecirea cuvenită şi nu ia măsuri contra încălcarilor evidente ale legislaţiei în domeniul audiovizualului, care sînt comise sistematic de către compania publică “Moldova 1”. Această atitudine indiferentă a CCA faţă de încălcările grave comise de compania publica “Moldova 1” de rînd cu atacurile acestei instituţii la adresa mijloacelor de informare în masă independente, în primul rînd, la adresa postului de televiziune NIT, demonstrează că CCA este o instituţie de buzunar şi un instrument de control al mass-media de către guvernare, prin urmare o pîrghie de manipulare a opinei publice în favoarea partidelor de guvernare.

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova condamnă politica guvernării liberal-democrate de subordonare a întergului spaţiu informaţional intereselor de partid şi personale. PCRM consideră absolut inadmisibilă transformarea instituţiei audiovizuale naţionale în portavoce propagandistică a PLDM şi a domnului Filat personal.

Sursa: www.pcrm.md

Adresarea Preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin cu ocazia serbării Zilei Poliţiei Preşedintele PCRM, Dl. Vladimir VORONIN a avut o întrevedere cu Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Dl. Asif CHAUDHRY