Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Cuvint de introducere Preşedintelui PCRM Vladimir Voronin în cadrul Clubul de presă

|versiune pentru tipar||
PCRM / 25 martie 2011
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Vă sînt reconuscător pentru această invitaţie. Deja am fost informat despre regulile de comunicare ale clubului dumneavoastră de presă. Şi în conformitate cu acestea eu îmi voi permite să fac cîteva teze întroductive şi să răspund la întrebările dumneavoastră.

Ce aşi dori în primul rînd să spun astăzi în acest cerc — cerc de oameni care nu doar că reflectă, dar şi formează ordinea de zi a actualei Moldove? Probabil în primul rînd ar trebui să vorbim însăşi despre ordinea de zi. În ce constă ea? Ce conţine? Ce nu ne convine nouă — opoziţiei — din elementele de bază ale acestei ordine de zi? Şi cum trebuie să fie în opinia noastră, o altă logică alternativă de stabilire a sarcinilor pentru modernizarea Republicii Moldova?

Prima. Noi vedem un tablou paradoxal. Nivelul de administrare a ţării se reduce din zi în zi. Guvernarea generează doar scandal după scandal, nepropunînd societăţii nici un proiect pozitiv, nici o noutate optimistă. Degradarea economică, majorarea preţurilor, represiunile sociale acerbe — toate acestea se conturează nu ca o oarecare stare temporară, dar ca un model respectabil de dezvoltare, care s-a instaurat aproape pentru totdeauna. Nimeni nu discută cum să fie micşorate tarifele, cum să fie extinsă sfera pentru investiţii, cum să venim în ajutor oamenilor care trec printr-un adevărat dezastru. Nimeni pare nici nu tinde să depăşească actuala criză politică. Să o depăşească prin metode politice nobile. Fără şiretricuri şi trucuri potlogăreşti. Se pare că asemenea anarhie este pe placul actualei guvernări. Încotro merge Moldova? Sînt oare stabilite pentru ea măcar careva scopuri de dezvoltare? Nu lozinci, dar scopuri de dezvoltare. Scopuri care sînt clare şi explicabile pentru cetăţenii simpli ai ţării. Aceasta nu este. În schimb toate mijloacele de informare în masă sînt pline peste limită de repovestiri ale intrigilor din interiorul Alianţei de guvernare. În toate modalităţile este examinat subiectul căilor de ocolire din nou a legislaţiei pentru alegerea preşedintelui. Sînt discutate conflictele dintre Partidul Democrat şi Partidul Liberal Democrat, Lupu şi Filat. Din cercul de discuţii au dispărut ideile şi proiectele curajoase, care au fost înlocuite cu discutarea declaraţiilor unor personaje politice, descrierea ambiţiilor şi nu a ideiilor lor. Cu alte cuvinte, agenda dură, dar reală şi obiectivă care stă în faţa ţării, legată de supravieţiurea societăţii moldoveneşti şi a statului moldovenesc, este înlocuită cu o agendă vulgară, primitivă şi scandaloasă. Şi se încearcă să ni se explice că aceasta şi este adevărata politică. Mai mult ca atît, că aceasta este o politică de succes.

Doi. Noi vedem că majoritatea din acele aşa numite decizii sistemice, generate de guvernare, în realitate creează o ambianţă favorabilă destrămării ţării. Recenta înţelegere în problema gazului şi divizarea datoriei pentru gaz, provoacă destrămarea Moldovei şi recunoaşterea Transnistriei. Loviturile asupra sistemului de ordine publică este o provocare a distrugerii. Noua strategie a securităii naţionale, bazată pe principiile confruntării cu Transnistria, reprezintă şi ea o provocare a distrugerii. Discreditarea puterii executive prin scandaluri interne zilnice şi conflicte primitive, reprezintă, printre altele, o discreditare a puterii în ansamblu, dar şi o provocare pentru distrugerea Moldovei. Pe parcursul a doi ani nu am văzut nici o decizie care ar fi stimulat crearea unei platforme de integrare, unificare şi perspectivă naţională. Ba din contra, atomizarea societăţii, înlăturarea ei de la putere, formarea sentimentului de apatie faţă de propria statalitate şi sistemul democratic. Chiar şi ideea integrării europene a devenit ostatică a unei astfel de abordări. Iar complimentele care răsună astăzi în adresa actualei guvernări privind succesele în integrare europeană, sînt nişte complimente spuse din alte motive şi pentru alte succese. În primul rînd, pentru loialitatea lor politică, pentru politica lor antirusească şi mediocritatea lor provincială.

Trei. Eu calific actuala situaţie ca fiind una explozivă. Oamenii o duc tot mai greu, iar guvernarea strigă tot mai tare despre victorii. Problemele obiective, astfel ca datoria externă, crearea locurilor de muncă, îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a nivelului de ocrotire a sănătăţii devin tot mai nerezolvabile, iar guvernarea este preocupată de împărţirea proprietăţilor. Noi am ajuns în situaţia cînd devine exterem de periculos să ascundem starea reală a lucrurilor. Este un semnal printre altele, pentru voi, jurnaliştii. În caz contrar dimensiunile exploziei sociale vor fi atît de mari, încît nici chiar Partidul Comuniştilor, partid de opoziţie nu va fi în stare să o stăpînească. Voi cunoaşteţi despre programul nostru clar de modernizare a Moldovei. Îl cunoaşteţi bine cu toţii din campania noastră electorală. Actualitatea implementării acestui program creşte cu fiecare oră, devenind clar că el nu are nici o alternativă. Mai mult ca atît, programul nostru dispune de un grad înalt de legitimitate politică şi socială. Programul nostru a fost susţinut în cadrul a sute de întruniri ai cetăţenilor din sate şi raioane. Şi această susţinere cîntăreşte mai mult decît susţinerea a trei birocraţi de la Bruxelles. Cu alte cuvinte actuala guvernare în toate manifestările sale trebuie cît mai curînd să-şi recunoască înfrîngerea sa ideinică, organizaţională şi managerială şi să treacă timid în opoziţie, oferind posibilitatea echipei noastre să reconstruiască din nou Moldova după doi ani de atac de tip raider asupra economiei şi statalităţii ei.

Aşa sau altfel, anume acest scenariu reprezintă baza agendei reale care este în faţa ţării. De aceea actuala guvernare nu trebuie să se dezinformeze de torentele zgomotului informaţional, glamurului din preajma politicului şi complimentelor din afară. Mai bine ar privi realitatea în faţă şi ar face concluziile de rigoare, cît mai curînd posibil!

Vă mulţumesc pentru atenţie.

Sursa: www.pcrm.md

Alocuţiunea deputatului PCRM, Dnei Z. Greceanîi, rostită în plenul parlamentului în cadrul dezbaterilor cu privire la politica fiscală Igor Dodon: “O noua criza sub AIE — Criza Bugetului”