Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

De ce PCRM nu susţine bugetul de stat la capitolul tineret şi educaţie. Discursul deputatului PCRM I. Şupac la şedinţa plenară a Parlamentului din 26 martie 2011

|versiune pentru tipar||
PCRM / 26 martie 2011
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Aşadar, stimaţi deputaţi din alianţa de guvernare, cred că este timpul să spuneţi aşa cum vă place — lucrurilor pe nume! Trebuie să spuneţi adevărul! Nu aşa cum aţi făcut-o în raport cu ruşinoasele evenimente din 7 aprilie.

Trebuie să spuneţi franc tuturor tinerilor din Republica Moldova, că în acest an se repetă practica ruşinoasă din 2010. Ca ei nu trebuie să aştepte majorări de burse. Ca ei nu trebuie să aştepte nici majorarea nr. de beneficiari de burse. Ca ei nu trebuie să spere la posibilitatea de a-şi face studiile în bază de buget, pentru că locurile bugetare nu vor creşete.

Trebuie să le spuneţi sincer părinţilor ce sume enorme urmează ei să pregătească pentru a plăti contractele copiilor care vor merge la facultate în acest an. Vă reamintesc că anume din bunăvoinţa Dvs. aceste sume au depăşit cota de 20.000 de lei per an la multe din specialităţile universitare, anul trecut. Părinţii în sudoarea frunţii încearcă să cîştige aceşti bani, pentru ca rectorii coloraţi partiinc să aibă ce păpa din mila Dvs.

Trebuie să le spuneţi tinerilor speciaşti şi tinerelor familii să nu aştepte în acest an programe de locuinţe pe care le-aţi promis şi în campaniile electorale precedente. Vă reamintesc, stimaţi deputaţi, despre promisiunile făcute în plenul parlamentului în luna decembrie 2009, de dl Ioniţa şi dl. Dle ministru Negruţi, cînd aţi tăiat suma de 57 mil. lei alocată pentru programul naţional de locuinţe, că această sumă se va regăsi în bugetul pentru anul 2010. Întrebaţi-vă stimaţi domni şi întrebaţi-i şi pe tinerii din Republica Moldova cîte case au primit ei în anul 2010?. Nici una. La fel va fi şi în anul 2011.

Şi nu este vorba de mecanisme, de instrumente la care faceţi referinţă, este vorba de faptul că vă doare absolut în cot de tînara generaţie, pentru că dacă aţi fi dorit să ajutaţi tinerii, aţi fi putut elabora în decursul unui an şi jumătate un oarecare mecanism sau să fim sinceri aţi fi putut lăsa mecanismul vechi.

Trebuie să le spuneţi pedagogilor pentru care planificaţi o majorare de salariu, că acest lucru se va întîmpla doar datorită faptului că mii de colegi de ai lor vor fi daţi afară, vor fi lăsaţi de izbelişte, pentru că Dvs. continuaţi politica de închidere a şcolilor. Aşa numita optimizare care de facto este echivalentă cu lihidarea treptată a sistemului de învăţămînt din Republica va tinge în acest an şi sistemul de învăţămînt secundar profesional.

De facto, ne convingem de faptul că pe lîngă faptul că nu vreţi, dvs nici nu prea puteţi face ceva. Regeretabil, că suntenţi încă parca tineri. Nimic în afară de show-ri politice zilnic, nimic altceva decît furtul din buzunarele cetăţenilor, nimic altceva decît furtul ulimilor active ale statului.

Anume din aceste considerente, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova nu va sprijini acest buget la capitolul tineret şi învăţămînt în varianta propusă. Noi, ca şi majoritatea cetăţenilor, nu vrem să susţinem politica Dvs antisocială, antiumană şi antipopulară.

E timpul să demisionaţi, “stimaţi” guvernanţi.

Sursa: www.pcrm.md

Igor Dodon: “O noua criza sub AIE — Criza Bugetului” De ce PCRM nu susţine bugetul de stat în domeniul politicii sociale. Alocuţiunea deputatului PCRM, O. Domenti în cadrul şedinţei Parlamentului din 26 martie 2011