Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Discursul deputatului PCRM, Alexandr PETKOV, la sedinta in plen a Parlamentului de vineri, 08 aprilie, unde a fost audiat raportul de activitate al CCA in anul 2010

|versiune pentru tipar||
PCRM / 8 aprilie 2011
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Stimate Dle Preşedinte, onorat Parlament,

Astăzi Parlamentului îi este prezentat un Raport, aprobat cu grave încălcări ale Regulamentului Parlamentului, acesta fiind aprobat în Comisie prin voturile celor care nu au avut dreptul de a vota. Prin urmare, discutarea acestui Raport în Plenul Parlamentului contravine Legii.

Stimaţi colegi,

CCA, prin esenţă, este un organism foarte important pentru societate. Anume din acest considerent activitatea respectivului organ este în centrul atenţiei întregii societăţi.

Anume din acest considerent orice carenţă în activitatea CCA atinge interesele tuturor fără excepţie.

Anume din acest considerent este obligaţiunea forului nostru de a supraveghea cu stricteţe activitatea CCA, astfel ca să nu fie admisă nicio încălcare din partea acestui organ.

Nu vreau să mai repet ceea ce au spus deja colegii mei, că sancţiunile impuse de către CCA sunt unele selective şi au vizat în cea mai mare măsură postul TV nit.

Astăzi, ne este prezentat un document, care în primul rând abundă în greşeli de tot felul — gramaticale, stilistice, ortoepice — aducând grave prejudicii în egală măsură normelor atât a limbii moldoveneşti, cât şi a celei române.

Poate nu eram să observ acest lucru dacă însăşi CCA nu ar impune multiple sancţiuni radiodifuzorilor pentru pretinsa nerespectare a normelor lingvistice.

Onorată asistenţă,

Conform Legii, activitatea CCA este supravegheată de Parlament. Am enunţat cu diferite ocazii, chiar şi la şedinţa Comisiei, că CCA s-a autodistanţat de la rezolvarea problemei care este una foarte importantă pentru dezvoltarea audiovizualului autohton. Am în vedere, în special, problema pirateriei. Astfel, avem în Moldova cel puţin patru radiodifuzori, care în mod deschis şi nestingherit retransmit în Moldova versiuni piratate. Dacă cumva nu mă credeţi, V-aş ruga să număraţi câte posturi TV emit prin eter, au pe ecran prezentă menţiunea că versiunea retransmisă este una internaţională. Pentru că, doar astfel putem vorbi de respectarea drepturilor de autor.

Cunoaştem că Raportul poate fi respins, însă vedem că majoritatea parlamentară, prin reprezentanţii săi în Comisie de profil, nu doresc acest lucru, chiar dacă recunosc că acesta are destule carenţe. De ce oare?

Răspunsul cred că poate fi găsit în faptul cunoscut că însăşi printre deputaţi sunt proprietarii unor reţele naţionale, unul din ei fiind chiar preşedintele Comisiei parlamentare de profil, dl Chiril Lucinschi. Vorbim de PRIME, 2Plus şi uităm de TV7, TNT-Bravo. Criticăm activitatea Casa Media şi uităm de ALCASAR, al cărei proprietar este Lucinschi. Subliniez şi cu această ocazie că toleranţa faţă de carenţele de activitate a CCA din partea dlui Lucinschi se datorează interesului direct a acestui domn în respectivul domeniu.

Stimaţi colegi,

Vă îndemnăm, indiferent de apartenenţa noastră politică, să respingem acest aşa-numit Raport. Să acţionăm conform Legii, iar CCA, conform articolului 49 (3) al Codului Audiovizualului, în termen de 30 de zile să prezinte un program de măsuri concrete pentru remedierea carenţelor semnalate.

Vă mulţumesc pentru atenţie!

Sursa: www.pcrm.md

Declaraţia Partidului Comuniştilor din Republica Moldova în legătură cu împlinirea a 2 ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009 Declaraţia PCRM privind atacul fără precedent asupra libertăţii de exprimare şi atacul de reider faţă de publicaţiile periodice “Moldova Suverană” şi “Nezavisimaia Moldova”