Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Preşedintele PCRM, dl. Vladimir VORONIN, a avut o întervedere cu Dl. Gerlad MITCELL, şeful misiunii OSCE de monitorizare a alegerilor generale locale din Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PCRM / 27 mai 2011
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Vineri, 27 noiembrie 2011, Preşedintele PCRM, dl. Vladimir VORONIN, a avut o întervedere cu Dl. Gerlad MITCELL, şeful misiunii OSCE de monitorizare a alegerilor. În cadrul discuţiei părţile au făcut schimb de informaţii cu privire la organizarea şi desfăşurarea campaniei electorale pentru alegerile locale generale.

De la bun început, Vladimir VORONIN, a specificat faptul că aceste alegeri, din start au pornit pe picior strîmb. Numirea datei alegerilor s-a făcut prin şantaj de către Partidul Liberal asupra altor partide din Alianţă, sub presiunea de a nu vota legea bugetului pentru anul 2011. De asemenea, Preşedintele PCRM a menţionat că imediat după numirea datei alegerilor, guvernarea a introdus modificări în codul electoral, ceea ce este în contradicţie cu recomandările OSCE/ODIHR în acest sens. La fel reprezentanţii Alianţei au amînat, absolut neargumentat, implementarea registrului electronic al alegătorilor, ceea ce se răsfrînge foarte negativ asupra calităţii listelor electorale, modificarea politicii bugetar-fiscale prin care funcţionarilor electorali degrevaţi din funcţie le-a fost semnificativ redusă remunerarea pentru activitate, a demotivat persoanele cu experienţă semnificativă de a participa la procesul electoral, amînarea finanţării partidelor politice, ce urma a fi pusă în aplicare la alegerile curente — toate acestea sînt doar cîteva trucuri juridice prin care Alianţa de guvernare încearcă iarăşi să impună regulile proprii pentru aşi avantaja scorul electoral.

Referindu-se la mersul campaniei electorale, Preşedintele PCRM a calificat-o ca find una dintre cele mai murdare şi corupte în istoria Republicii Moldova. Intimidarea candidaţilor şi nu doar celor din partea PCRM, a rudelor acestora, persoanelor apropiate are loc practic în fiecare raion. Folosirea armelor, agresarea fizică, incendierea proprietăţilor — sînt metode de convingere pe larg utilizate de partidele Alianţei. Partidul condus de prim-ministru utilizează absolut ilegal datele personale ale cetăţenilor transmiţîndu-le scrisori direct la domiciliu. Faptul că există apartamente în care sînt înscrişi cîte 50 de persoane, cel mai recent caz de acest tip fiind înregistrat la Stăuceni, precum şi înscrierea ilegală a vizei de domiciliu temporare în căminele studenţeşti denotă frica guvernanţilor de a suferi pierderi in proporţii mari în cadrul acestor alegeri. În contextul dat, sperînd că va mai obţine ceva voturi în plus, guvernarea în disperare împarte la stînga şi la dreapta pungi şi pomeni electorale. Se creează impresia că partidele Alianţei s-au luat la întrecere în tentativele de a cumpăra alegătorii. Dar nici aceasta nu îi va mai ajuta. PCRM va obţine o victorie zdrobitoare la aceste alegeri, pentru că cetăţeanul de rînd a înţeles adevăratele intenţii şi preocupări ale guvernării actuale faţă de popor, a conchis Vladimir VORONIN.

La rîndul său Dl. Gerlad MITCELL, ia mulţumit liderului PCRM pentru discuţie. De asemenea l-a informat pe Vladimir VORONIN despre componenţa misiunii de monitorizare şi activităţile pe care le desfăşoară. Şeful misiunii OSCE de monitorizare a alegerilor generale locale a specificat că în raportul intermediar de monitorizare alegerilor publicat astăzi, deja se conţin unele observaţi asupra desfăşurării campaniei electorale. Dl. Gerald MITCELL a dat asigurări că OSCE va monitoriza în continuare îndeaproape mersul campaniei şi a pledat pentru continuarea dialogului între părţi.

Sursa: www.pcrm.md

Declaraţia participanţilor la Marşul social din cadrul acţiunii naţionale de protest împotriva guvernării AIE Rezoluţia participanţilor la marşul social, 29 mai 2011, Chişinău