Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Igor Dodon: Opţiunea mea politică

|versiune pentru tipar||
PCRM / 21 iulie 2011 | 
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

În contextul evenimentelor politice din ultimele săptămâni, consider oportun astăzi să abordez trei aspecte distincte, dar care totuşi sunt într-o interrelaţie unul cu altul.

1. Opţiunea mea privind mandatul pe care îl voi exercita în continuare: cel de parlamentar sau cel de consilier municipal? În campania electorală pentru funcţia de Primar General de Chişinău m-am angajat în faţa alegătorilor, în faţa chişinăuenilor, să dedic toate cunoştinţele şi energia mea pentru transformarea oraşului într-o capitală modernă şi confortabilă. Împreună cu echipa am reuşit să asigurăm în premieră pentru PCRM o majoritate în Consiliul Municipal şi să obţinem o victorie morală în lupta pentru fotoliul de Primar General. Cunoaştem însă că Ghimpu & Co, speriaţi de venirea masivă a comuniştilor în Consiliu, a făcut în Parlament presiuni serioase, şi forţează în continuare, pentru modificarea legislaţiei şi reducerea competenţelor consilierilor locali în favoarea Primarului General.

În asemenea situaţie, când sunt esenţial reduse pârghiile şi atribuţiile consilierilor municipali, găsesc nu doar inoportună, dar şi contraproductivă aflarea mea în Consiliul Municipal. Astfel, mandatul de deputat îmi oferă mult mai multe oportunităţi de a-mi face auzită vocea şi de a-mi face simţită voinţa politică, decât atribuţiile de consilier municipal, considerabil diminuate prin modificarile recente ale legislaţiei. Concomitent, rămân ferm pe poziţia că prin utilizarea pârghiilor legale poate fi organizat un referendum care să dea o notă reală, critică, conducerii actuale a capitalei.

Vreau să le transmit alegătorilor mei, majorităţii locuitoriilor Chişinăului, că utilizând mandatul de deputat voi contribui permanent, în mod real, la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a locuitorilor municipiului.

2. Anunţ lansarea unor proiecte sociale, cu acoperire naţională, care vor demonstra prin fapte seriozitatea intenţiilor ce se conţin în declaraţiile mele politice.

Primul proiect este lansarea unei Fundaţii sociale — Fundaţia “Soluţia”, care va avea drept scop ajutorarea cetăţenilor pe câteva direcţii.

  1. Acordarea de consultanţă juridică profesionistă gratuită pentru cetăţenii cărora le sunt încălcate drepturile de către Primăria mun. Chişinău sau de către întreprinderile municipale.
  2. Vor funcţiona echipe mobile de lucrători tehnici, care vor răspunde la apelul orăşenilor şi vor face mici reparaţii în ogrăzile şi cartierele din perimetrul Chişinăului. A existat o asemenea practică acum câteva luni şi am constatat că e nevoie de a continua acordarea acestui ajutor, fiindcă există o mare solicitare din partea oamenilor.
  3. Fundaţia “Soluţia” va face acte de caritate, acordând ajutor social anumitor categorii de public şi contribuind la promovarea celor care promovează, la rândul lor, imaginea Republicii Moldova.
    Filiale ale “Soluţiei” vor fi deschise şi în unele raioane ale republicii.

Al doilea proiect se numeşte “Iubesc Moldova” şi îl cunoaşteţi deja. Vom continua această campanie socială naţională şi ne vom extinde şi în raioanele republicii. Una din apropiatele acţiuni ale campaniei “Iubesc Moldova” se va produce în ajunul Zilei Independenţei.

Al treilea proiect este “Institutul de Modernizare a Moldovei”. Acest institut îşi propune să fie un think-tank moldovenesc, o “fabrică de idei”, dedicat identificării strategiilor şi soluţiilor de modernizare a Republicii Moldova şi de îmbunătăţire a vieţii tuturor cetăţenilor ţării noastre. Institutul va avea mai multe departamente, va colabora cu experţi naţionali şi internaţionali, şi va implementa proiecte pe mai multe domenii care necesită modernizarea, începând cu sectorul real al economiei, educarea cetăţenilor, descentralizarea, tehnologizarea, infrastructura şi încheind cu identificarea formulelor de modernizare a clasei politice însăşi.

3. Calitatea mea de membru de partid al PCRM, care este activ comentată în aceste zile, pe fundalul diferitelor declaraţii, zvonuri, speculaţii şi prognoze. În legătură cu toate acestea declar că în acţiunile mele politice, în luarea deciziilor mele, intervine un factor, care se face tot mai pronunţat — eu nu sunt singur. Campania electorală de acum câteva luni m-a responsabilizat foarte mult şi mi-a demonstrat că am alături foarte mulţi simpatizanţi, susţinători, colegi adevăraţi, care-s mai numeroşi decât cei declaraţi doar. Am în spatele meu foarte mulţi oameni.
Aceşti oamenii au investit în mine încredere, speranţe, aşteptări şi eu am simţul răspunderii faţă de ei. Şi voi acţiona în primul rând în locul şi în modul pe care susţinătorii mei îl vor considera cel mai adecvat din punct de vedere politic şi moral.

De asemenea, dincolo de aceste considerente, care sunt prioritare pentru mine, există şi factorul consecvenţei politice, care pentru mine este şi el unul decisiv. Eu am devenit membru al PCRM în vremuri dificile pentru partid. Am venit în PCRM atunci când unii plecaseră din el, speriaţi de greutăţile peste care au dat.

Eu am venit în PCRM să pun umărul la modernizarea acestui partid, la readucerea lui la guvernare, ca partid al tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, cu adevărat statalist, responsabil, matur, eficient. Pentru că şi în această privinţă, a modernizării, PCRM trebuie să dea un exemplu de maturitate şi înţelepciune politică celorlalte formaţiuni de la noi. Pentru că altfel nu se poate — modernizare înseamnă dezvoltare, lipsa ei — stagnare. Sunt aşadar perseverent şi optimist, atât timp cât ştiu că modernizarea, sporirea performanţelor partidului e o necesitate şi o doleanţă a majorităţii membrilor partidului, a majorităţii alegătorilor PCRM.

Şi chiar dacă unii, care stau în PCRM la “soba puterii”, obişnuiţi şi utili doar pentru lupta de baricade, se mulţumesc cu poziţia comodă pe care o au şi se opun dezvoltării, eu consider că atât timp cât majoritatea membrilor doreşte şi crede în modernizarea PCRM, atât timp cât eu însumi mai cred că partidul poate face un salt calitativ, atât timp eu voi fi membru activ şi împreună cu echipa PCRM.

Sursa: dodon.md

Un reprezentant al PCRM de opoziţie ales preşedinte al raionului Cahul Declaraţia privind condamnarea atentatelor teroriste din Norvegia şi inadmisibilitatea propagării şi răspândirii ideilor de extremă dreaptă, neo-fasciste în Europa contemporană