Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Declaraţia deputatului Ion Ceban, în cadrul plenului parlamentului Republicii Moldova, cu privire la situaţia din domeniul învăţămîntului

|versiune pentru tipar||
PCRM / 27 octombrie 2011
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Onorat plen,
Stimaţi deputaţi din partea aşa numitei Alianţe pentru Integrare Europeană

Nu dorim să vă învinuim, de faptul că nu aţi venit în faţa alegătorilor la alegeri să le spuneţi că veţi închide şcoli, este evident că i-aţi minţit aşa cum aţi făcut-o şi în alte privinţe.

De asemenea, nu vrem să Vă învinuim, că aţi acţionat pe furiş, pe ascuns, ca nişte hoţi de destine, negînd faptul că aceste lucruri sînt în înţelegerile voastre meschine cu FMI, i-aţi minţit deschis pe toţi, pentru a primi o nouă doză financiară pentru guvernul dependent.

Că nu i-aţi întrebat pe oameni — acei oamenii care v-au ales, ce cred ei, despre închiderea şcolilor — pe părinţi, pe pedagogi, pe reprezentanţii societatăţii civile, pe toţi cetăţenii RM, asta aşa pentru că pretinteţi că sînteţi mari democraţi…

Că aţi adoptat în stilul care vă este caraceristic, ilegal, fară a ţine cont de prevederile legislaţiei naţionale, remarcabila hotărîre de guvern cu faimosul cuvînt în titlu “optimizare”, dar ce să vorbim despre acte normative sau legislative dacă nici constituţia ţării nu este lege pentru voi.

Că aţi încercat să căutaţi vinovatul în cei care au guvernat pînă la voi fără a avea un suport anume în acest sens, arătînd cu degetul, pentru voi e cel mai uşor lucru să dai vina pe altul.

Că nu aţi fost capabili să prezentaţi plenului parlamentului noul cod al educaţiei, dacă tot nu aţi fost de accord cu cel vechi, ceea ce demonstrează o dată în plus că în general nu prea sînteţi capabili de ceva.

Că implementarea acestei măreţe reforme, adică închiderea şcolilor ne costă mai mult decît menţinerea acestora.

Că nu se poate asigura săptămîni la rînd prezenţa ministrului educaţiei, un ministru care fuge de plenul parlamentului, de parcă cineva vrea să-l ia la armată cu forţa şi nu la întrebări cu privire la unul dintre cele mai arzătoare subiecte.

Ruşine, dlor deputaţi din Alianţă, sunteţi de fapt deopotrivă fricoşi, minciunoşi şi ipocriţi, sînteţi nişte persoane iresponsabile.

Nu vă interesează faptul că în raioanele unde aţi început implementarea reformei rata abandonului şcolar a crescut semnificativ — adică în aceste sate sînt mulţi, foarte mulţi copii care nu mai merg la şcoală. Nu vă interesează pentru că nu este vorba de copii voştri. Ai voştri copii învaţă la instituţii private, instituţii de lux, aici sau peste hotarele ţării, merg cu şofer propriu la şcoală în maşină de lux şi nu pe jos prin glod 5 -10 şi chiar 15 km, ai voştri copii pe zi cheltuie atît cît primeşte un ţăran la sat muncind o lună, iar în unele cazuri o vară.

Nu vă interesează faptul că pedagogii în şcolile pe care le închideţi au ajuns în stradă şi sînt nevoiţi să plece din ţară, nu vă interesează aceste lucruri pentru că nu sînt soţiile voastre angajate în aceste şcoli, ale voastre au ocupaţii nobile..teatru, cinema, fitnes, restaurante…Că aţi creat noi direcţii în minister, aţi angajat oameni care se vor ocupa de demiterea profesorilor.

Nu vă interesează faptul că închizînd şcoala, reorganizînd-o, lasaţi fără continuarea studiilor o mulţime de tineri, părinţii cărora nu au bani să-i întreţină în alte localităţi la studii, la liceu sau în învăţămîntul secundar profesional, iar să muncească ei nu au atins vîrsta necesară, astfel ajungînd în cel mai bun caz la sapă. Mai sculaţi-vă din fotolilile parlamentare, mai daţi-vă jos din maşinele de lux şi mai treceţi prin sate, nu doar înaintea campaniei electorale cu pungi şi bani cerşind voturi, dar acum cînd aceste lucruri se întîmplă în plin proces.

Noi înţelegem că pentru unii din voi, şcoala este instituţia către care a fost trasă reţeaua de gaz, de apă şi canalizare şi această clădire constituie un bun pe care se poate pună mîna uşurel, pentru a o privatiza. Toate acestea le-am observat încă în anii 90, cînd aţi privatizat masiv, casele de cultură, bibliotecile, grădiniţele de copii.

Ştiţi foarte bine, că odată dispărînd şcoala, gradiniţa de copii, este pe cale de dispariţie satul moldovenesc!

Pînă cînd nu este tîrziu, fracţiunea PCRM, vă cheamă să opriţi acest process ruşinos. Treziţi-vă acum, ca să nu fie mult prea tîrziu! Aveţi un pic de demnitate şi respect faţă de cetăţenii Moldovei şi în special faţă de generaţiile următoare!

Serviciul de presă al PCRM
Sursa: www.pcrm.md

Discursul preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin la masa rotundă “200 de ani de relaţii moldo-ruse: etape, problem, perspective” Comunicat de presă privind întrevederea preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin cu vice-ministrul afacerilor externe al Federaţiei Ruse, Grigorii Karasin