Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Brifingul Preşedintelui PCRM Vladimir VORONIN consacrat evenimentelor din 7 aprilie 2009

|versiune pentru tipar||
PCRM / 29 noiembrie 2011 | 
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Stimaţi reprezentanţi ai mass media, colegi,

Astăzi am fost invitat în instanţa de judecată în calitate de martor pe marginea acţiunilor poliţiei în ziua de 7 aprilie. Eu am prezetat instanţei de judecată toate datele complete. Am relatat despre faptul cum eu, în calitate de şef al statului, am acţionat în acele zile pentru a păstra vieţile tinerilor, a nu admite extinderea confruntării civice. Eu nu voi relata acum nici întrebările care mi-au fost adresate şi nici răspunsurile pe care le-am oferit. Aceasta nu ar fi prea corect faţă de însăşi procesul de judecată.

Dar însăşi acest proces, acest tribunal continuu — în mod incontestabil este suficient pentru a înainta un şir de teze, să zicem de importanţă politică.

Stimaţi domni şi doamne, au trecut deja doi ani şi opt luni de la acea zi ruşinoasă şi tristă. E timpul să ne punem întrebări: care adevăr, de ce fel de informaţie despre acele evenimente dispune societatea moldovenească? Avem noi oare cele mai mici motive să considerăm, dacă noi în general vom afla ceva adevărat despre organizatorii şi inspiratorii pogromurilor din 7 aprilie? A fost dată uitării şi comisia parlamentară pentru investigarea acestui măcel barbar, Procuratura şi SIS caută urma “de la răsărit”, toţi participanţii notorii au fost premiaţi şi ridicaţi în rang de “ieroi” de către actuala guvernare, iar însăşi guvernarea continuă să se mîndrească cu cele întîmplate în Ziua Buneivestiri, ziua de 7 aprilie 2009, numid aceasta revoluţie.

Din păcate eu nu vad nici o contradicţie în aceasta. Eu nu consider, că chipurile adevărul despre 7 aprilie nu va fi aflat curînd. Că aceasta practic ar fi o nouă taină a secolului, pe care se va reuşi să o descoperim doar după zeci de ani!

Nu! Anume următorii doi ani, definitiv şi fără îndoială, au pus toate punctele pe I în această “afacere întunecată”, au format o învinuire clară şi argumentată în adresa principalilor organizatori şi figuranţi ai acelor evenimente.

Doi ani şi jumătate în urmă era greu de acceptat ideea despre faptul că oarecare oameni s-au decis la tentativa de lovitură de stat, că ei ar fi fost capabili să se organizeze anume pentru această misiune distrugătoare, că ei ar fi fost capabili să meargă la asaltul Parlamentului şi a Preşedinţiei, ascunzîndu-se după copii şi tineri, mizînd în mod conştient pe posibilele pierderi de vieţi omeneşti. Dar acum — toate probele sînt, cum s-ar spune, la suprafaţă! Intenţia conspirată de atunci — coincide complet cu toate cele făcute de către această guvernare în ultimele luni şi ani.

Celor care nu puteau atunci să creadă în cruzimea barbară a organizatorilor loviturii de stat din 7 aprilie, în capacitatea lor de a merge premeditat la jertfe omeneşti, le este suficient să vadă politica lor actuală faţă de tineret. Ei practic au şters din istorie toată această generaţie. Ei îi privează de şcoli, profesori, burse, cămine, speranţe pentru viitor. Aceasta de la sine este dovada capacităţii lor de a merge la jertfirea calculată şi cruntă a vieţilor omeneşti.

Celor care nu credeau că 7 aprilie se planifica drept o operaţiune de lichidare a statalităţii şi democraţiei moldoveneşti, le este suficient să treacă în revistă toate faptele eroice ale Alianţei de guvernare, uzurparea puterii şi discreditar a instituţiilor de stat din Republica Moldova. Ceea ce ei au dorit să realizeze într-o singură zi, o singură noapte, acum ei îndeplinesc sub forma de politică lunară absolut conştientă şi nu mai puţin cruntă de falimentare a statului nostru. Toate simbolurile suveranităţii au fost defaimate şi discreditate — Constituţia, alegerile democratice libere, sistemul judecătoresc şi în sfîrşit, independenţa politică. Aceasta nu este concluzia mea, acestea sînt concluziile tuturor sondajelor de opinie publică. Aşa consideră absoluta majoritate a societăţii. Încă niciodată în douăzeci de ani ai istoriei noastre contemporane nu au fost date asemena lovituri aspre şi criminale principalelor instituţii ale independenţei moldoveneşti, precum a fost făcut în perioada de guvernare a acestei Alianţe. Da, dacă doriţi, anume această politică reprezintă dovada incontestabilă a intenţiilor criminale a acestor făptaşi în ajunul zilei de 7 aprilie.

Şi în final, atunci pe urmele fierbinţi ale evenimentelor din 7 aprilie nu putea fi de imaginat că oameni care se considerau politicieni — Filat, Urechean, Ghimpu, Chirtoacă — sînt capabili să fie organizatorii şi inspiratorii, revoltei, practic criminale prin esenţa sa. Deci, timpul care s-a scurs doar a demonstrat reputaţia criminală incontestabilă a acestor personaje. Eu vorbesc nu doar despre asemenea materii superioare a activităţii criminale precum contrabanda organizată, împărţirea proprietăţii de stat sau atacuri raider. Eu vorbesc despre ceea ce vede, cunoaşte şi simte fiecare cetăţean — creşterea fără precedent a banditismului, jafurilor, omorurilor, tuturor formelor violenţei stradale. Această guvernare — a devenit practic “acoperişul” întregii lumi interlope, avocatul lui de încredere. Iată — ultima şi finala dovadă a faptului cine şi cum a organizat evenimentele din 7 aprilie.

Nici un fel de conspiraţie! Nici un fel de taine! Totul este clar! Definitiv şi fără echivoc! Este evident şi faptul că cele făcute de ei pe 7 aprlie 2009, tot ce au făcut ei în următoarele luni şi ani nu le permite să accepte o ordine de zi a făuririi pentru ţară. Ei se agaţă de putere în speranţa de a evita o investigaţie profesionistă şi răsplata legală pentru toate ce au încercat ei să facă în acea zi de primăvară. Dar ei nu înţeleg, că fiecare zi a guvernării lor scoate în evidenţă faţa lor criminală şi antistatală, deschide şi mai mult societăţii psihologia şi motivaţia lor, celora care au organizat măcelul de pe 7 aprilie 2009.

Şi anume din aceste considerente, astăzi eu mă adresez către principalii organizatori ai putciului din 7 aprilie 2009: Domnilor! “Nu trebuie să multiplicaţi durerea”, nu încercaţi să stingeţi cu benzină incendiul mîniei sociale, plecaţi singuri. Şi poate că atunci, muza înţeleaptă şi echitabilă a istoriei va găsi şi pentru dumneavoastră nu doar cuvinte de condamnare şi blestem.

Vă mulţumesc pentru atenţie.

Sursa: www.pcrm.md

Luare de cuvânt şi întrebări formulate de membrul Comitetului de cooperare parlamentară UE-Moldova deputatul Alexandr Petkov după prezentarea rapoartelor Reprezentatului UE în Moldova şi a reprezentantului MAEIE Comunicat de presă al Comitetului Central al PCRM