Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Alocutiunea presedintelui PCRM, Vladimir VORONIN, rostita in cadrul sedintei de incheiere a sesiunii de toamna-iarna a Parlamentului de legislatura a XIX-a

|versiune pentru tipar||
PCRM / 28 decembrie 2011
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Onorat Parlament,

Peste cîteva zile se va sfîrşi anul 2011. Sînt sigur că în afară de cîţiva reprezentanţi ai partidelor de guvernare, în Moldova ne se va mai găsi nimeni care ar putea declara sincer şi ferm că în anul care se apropie de sfîrşit viaţa lui a devenit mai bună. Ba din contra, toţi au simţit o înrăutăţire a situaţiei. Iar această înrăutăţire a devenit atît de gravă, încît cuvintele Guvern, Parlament, putere le provoacă cetăţenilor noştri sentimentul de ură, mînie disperată şi dezgust.

Toţi cei care au mizat că osteneala politică, indiferenţa şi apatia societăţii va permite actualului regim să-şi prelungească guvernarea ruşinoasă — au greşit. Starea de apatie apare atunci cînd nu eşti flămînd, cînd ai senzaţia unei securităţi relative, atunci cînd guvernarea cel puţin mimează respectul faţă de drepturile şi libertăţile omului. Însă această guvernare nu este în stare să facă faţă acestui rol destul de făţarnic. Şi deja nimeni nu mai pune la dubii faptul că în Republica Moldova cuvintele “putere”, “alianţă”, şi “criză” au devenit sinonime. A devenit deja clar că pentru a depăşi criza trebuie să învingi această guvernare. Să scapi de catastrofa generală naţională poţi doar prin înlăturarea “alianţei” de la guvernarea crudă pe care ei o exercită asupra poporului şi ţării

Oamenii de afaceri suferă de pe urma războiurilor de clan dintre grupările de la guvernare. Ţăranii au fost lipsiţi de ultimile lor facilităţi şi subsidii. Facturile sălbatice pentru serviciile comunale distrug viaţa urbană şi pun în pericol existenţa a sute de mii de cetăţeni simpli ai ţării. Se închid şcoli, iar pe uşa Academiei de Ştiinţe, în curînd va fi pus un lacăt mare. Universităţile s-au transformat în cazarme pentru studenţii feudal dependenţi.

Însă toate acestea sunt prea puţine pentru actualul regim! Cu o cruzime sinucigaşă acesta lipseşte poporul Moldovei de principala lui valoare — de guvernarea democratică, de libertatea de a alege. Exact un an în urmă, regimul a furat alegerile, şi pe parcursul unui an întreg majoritatea parlamentară nu este în stare nici să aleagă preşedintele ţării, nici să anunţe alegeri noi. Pentru nimeni nu este un secret faptul că chiar şi noile alegeri, dacă data lor va fi totuşi anunţată se vor transforma în aşa zisul “сеанс одновременной игры трех наперсточников из Альянса”. Astăzi în Republica Moldova nu a mai rămas nici o instituţie care să poată garanta protecţie în faţa uzurpării puterii în stat. Şi această uzurpare deja s-a produs. Ea s-a produs atunci cînd cîteva persoane au substituit prin sine legea, dreptul şi Constituţia. Pe ce mizează aceşti oameni? Pe a cui milă în viitor se bazează ei? Care vor fi argumentele cu care îşi vor îndreptăţi faptele?

La 10 decembrie în centrul capitale a avut loc Congresul civic. El a adunat zeci de mii de cetăţeni din întreaga ţară. Aceşti oameni au defilat în coloanele marşului social punîndu-şi întrebarea: ce va urma pe viitor? Ei puneau nişte întrebări fireşti: oare alianţa nu îşi dă seama că acesta este o ultimă avertizare pentru întreaga guvernare? Alianţa însă nu înţelege. Nu înţelege că cerinţa de demisie şi reformatare a puterii a fost o expresie de compromis şi bunăvoinţă. Nu doar din partea Partidului comuniştilor, ci din partea alegătorilor altor partide, inclusiv şi a miilor de persoane care au fost minţite, care au crezut în minciuna frumoasă a liderilor guvernării liberal-democrate. Acela a fost un compromis şi din partea celor care nu au încredere în nici un partid şi nici în un politician.

Ziua de 10 decembrie este marcată în istorie drept ziua adoptării de către ONU a Declaraţiei cu privire la drepturile omului. Voi reaminti că în preambulul acestei declaraţii este stipulat clar: “este necesar ca drepturile omului să fie ocrotite de puterea legii cu scopul garantării că omul nu va fi nevoit să recurgă la răscoală împotriva tiraniei şi asupririi în calitatea de ultimă măsură posibilă”. Să ne spună liderii actualului regim cum au asigurat ei respectarea drepturile cetăţenilor pentru a evita un final atît de tragic. Probabil că nu au ce să ne spună. Iar acel sarcasm, acea indiferenţă pe care a manifestat-o actualul regim de guvernare faţă de cerinţele protestatarilor a fost încă o palmă trasă întregului popor moldovenesc.

Însă la 10 decembrie a demarat un proces nou, s-a născut o Moldovă nouă, în care poporul însăşi, adoptă decizii cruciale şi cere îndeplinirea lor. Nu am întrat în anul nou cu o guvernare nouă. Însă acum este clar deja că anul 2012, din primele lui luni va deveni anul cînd poporul ţării noastre va declanşa lupta pentru restabilirea suveranităţii sale, drepturilor sale sociale şi cetăţeneşti, şi va arunca această clică la marginea istoriei Patriei noastre. Anume aşa şi se va întîmpla, în plină conformitatea cu prevederile Declaraţiei cu privire la drepturile omului.

Cîteva zile în urmă, pe malul stîng al Nistrului în sfîrşit a căzut regimul lui Smirnov, care părea că nu va mai avea sfîrşit. Şi deja este clar că căderea cît mai rapidă a regimului de trădători ai Alianţei va deveni o şansă nu doar pentru renaşterea economică şi socială a ţării, dar şi pentru reintegrarea ei paşnică. Iar aceasta, este un scop pentru politicienii şi patrioţii adevăraţi.

În calitatea mea de conducător al celui mai mare partid politic, care are cea mai numeroasă fracţiune în Parlament, declar că noi începem să consolidăm toate forţele, întreaga ţară pentru această luptă. Nu intenţionăm să luptăm pentru a aduce partidul nostru la guvernare, ci pentru a aduce la guvernare majoritatea populaţiei ţării- Luptăm pentru o ţară modernă, cultă, democrată, unită, echitabilă şi europeană. O ţară care nu îngenunchează la prima solicitare în faţa criminalilor şi contrabandiştilor, aventurierilor politici şi a serviciilor speciale ale ţărilor vecine. O ţară care poate demonstra că dispune de un popor adevărat, care merită să-i fie respectate drepturile şi libertăţile.

Vă mulţumesc pentru atenţie.

Sursa: www.pcrm.md

Declaraţia Fracţiunii PCRM pe marginea proiectului de lege privind bugetul de stat pentru anul 2012 Adresarea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova