Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Adresarea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PCRM / 28 decembrie 2011
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Dragi concetăţeni!

Se încheie anul 2011, care a fost la fel de greu şi dificil ca şi cel precedent. Fiecare din dvs a fost martor cum zi de zi viaţa devine tot mai grea, cum sărăcia dramatic şi inevitabil este în ofensivă, cum se întronează lipsa de drepturi şi dezmăţul, cum poporul nostru este lipsit de ultima speranţă la o viaţă echitabilă şi decentă. Datorită străduinţelor celor care se află la putere, şi anul care vine poate fi o continuitate a încercărilor inumane la care este supusă populaţia. Nimeni nu pune la îndoială faptul că în calendarul istoric al ţării noastre, 2011 va fi marcat ca o dungă neagră de stagnare, de disperare şi destrămare, va fi numit ca o perioadă de timp în care cetăţenii Republicii Moldova au fost lipsiţi de către propria lor putere de perspectiva socială şi puşi la limita supravieţuirii fizice.

Vă amintim că anume în anul 2011 care pleacă, cîrmuitorii Moldovei practic au distrus principiile democraţiei noastră fragile. Amintiţi-vă cu ce falsificări şi încălcări au desfăşurat ei alegerile parlamentare din 2010. Exact la fel au fost şi alegerile locale din 2011, încălcînd voinţa alegătorilor, furîndu-le sau cumpărîndu-le voturile, lipsindu-vă de dreptul sfînt la libera exprimare a voinţei. Şi acum majoritatea absolută a compatrioţilor noştri înţeleg că acest regim poate recurge la orice crimă împotriva poporului şi ţării, că din cauza străruinţlor lor alegerile corecte în Republica Moldova deja sînt, pur şi simplu, imposibile.

În ultimele zile ale anului 2011 noi vedem că regimul “Alianţei pentru integrare europeană” a finisat definitiv procesul de uzurpare a puterii. Preşedintele nu este ales. Puterea pierde administrarea ţării, dîndu-vă pe dvs, cetăţenii acesteia, în mîinile bandiţilor şi economia — în arendă structurilor financiare internaţionale. Deja tuturor le este clar că guvernarea nu se poate schimba în bine, că această putere trebuie să plece — şi conform legii, şi conform conştiinţei.

Stimaţi concetăţeni,

Noi cu toţii înţelegem că astăzi sursa principală a sărăciei, factorul principal al instabilităţii în ţara noastră, adversarul principal al statalităţii moldoveneşti este aşa-numita “Alianţă pentru integrare europeană”. Atît timp cît Alianţa se află la putere, distrugerea Moldovei va continua.

Însă nu este suficient doar să spunem — “afară!”. Astăzi, noi cu toţii trebuie să ne gîndim cum să refacem şi să ridicăm din nou din genunchi ţara noastră. Noi trebuie să ne gîndim cum să facem astfel, încît salariile şi pensiile să înceapă din nou a se majora mai repede decît preţurile. Noi trebuie să ne gîndim cum să dezvoltăm Moldova, cum să construim şcoli, spitale, grădiniţe de copii şi drumuri. Cum să ajutăm agricultura, cum să asigurăm dezvoltarea industriei, cum să atragem investiţii, cum să ridicăm din genunchi ştiinţa, învăţămîntul şi cultura.

Tocmai din acest considerent, Partidul Comuniştilor în ultimii doi ani iese neobosit şi în parlament, şi în afara pereţilor acestuia cu noi iniţiative economice şi cu cele ce ţin de politica externă, se ocupă de elaborarea unor noi abordări care vizează reanimarea eficientă a statalităţii moldoveneşti, a potenţialului industrial şi uman al acesteia. Partidul Comuniştilor nu pune la îndoială faptul că chiar şi în aceste timpuri tulburi datoria politicienilor oneşti nu constă doar în a duce lupta pentru drepturile sociale ale cetăţenilor, nu doar în a apăra libertăţile democratice ale acestora, dar şi a se pregăti pentru a cuceri puterea şi a conduce destoinic ţara.

Toţi înţeleg că Moldova are nevoie de un curs nou! Şi deja astăzi este clar că un asemenea curs al transformărilor poate fi realizat numai acea forţă care tinde să consolideze întreaga societate, pe cei mai buni reprezentanţi ai acesteia, forţa care e gata să-i orienteze spre făurire. Partidul Comuniştilor a fost şi rămîne forţa politică de încredere, care poate să-şi asume responsabilitatea şi să-şi ţină cuvîntul. În noiembrie, Partidul Comuniştilor a adresat ţării un apel la proteste masive şi acestea s-au desfăşurat ca un “val roşu” de la nord pînă la sud, unind întreaga Moldovă într-un elan de împotrivire, unic şi îndrăzneţ. Apogeul acestei împotriviri a devenit Congresul civic al Republicii Moldova. Printre cei mai mult de 60 de mii de manifestanţi care s-au adunat, doar a zecea parte erau membri ai partidului nostru. Şi acum deja nu doar Partidul Comuniştilor, dar şi reprezentanţii întregului popor al Moldovei cer: acest regim trebuie să părăsească puterea paşnic şi liniştit. Alianţa să-şi dea demisia! Anume de aceea, contrar practicii demoralizante a regimului de la guvernare, sîntem convinşi că 2012 va deveni pentru noi anul speranţei şi schimbărilor — noi cu toţii, împreună, cetăţenii Moldovei — vom impune să-şi dea demisia “Alianţa” antipopulară şi criminală şi vom întoarce puterea poporului.

Stimaţi concetăţeni,

Zece ani în urmă, în 2001 comuniştii au venit pe ruinele lăsate de foştii conducători. Şi în cele mai grele condiţii, într-o sărăcie totală, am reuşit să oprim distrugerea ţării. Doar în opt ani a fost creată o bază economică, fundamentul pentru renaşterea economică, care putea odată şi pentru totdeauna să pună statul moldovenesc pe şinele dezvoltării dinamice, să fie sporit continuu nivelul de viaţă al cetăţenilor noştri.

În aceşti ani, Partidul Comuniştilor s-a consolidat, a devenit mai puternic şi mai dinamic. Astăzi, noi avem mai multe forţe decît zece ani în urmă, mai multă experienţă preţioasă, care s-au acumulat numai pe contul lucrului practic de administrare a statului. De aceea nu există nici un fel de îndoială că 2012 va deveni ultimul an al puterii distrugătoare şi uzurpatoare a Alianţei şi primul an al puterii cu adevărat a poporului, a noului curs economic al Moldovei.

Stimaţi prieteni!

În următorul an, 2012, permiteţi-ne să vă dorim tuturor fericire şi bunăstare! Veteranii noştri să se bucure, în sfîrşit, de fericire şi de prosperare în casă. Să vă trăiască familiile în bunăstare şi fericire, iar copiii dvs să crească într-o ţară în care vor avea viitor şi de care se vor fi mîndri.

La Mulţi ani!

Sursa: www.pcrm.md

Alocutiunea presedintelui PCRM, Vladimir VORONIN, rostita in cadrul sedintei de incheiere a sesiunii de toamna-iarna a Parlamentului de legislatura a XIX-a A încetat din viaţă Ivan Calin