Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Acţiunile criminale ale poliţiei de frontieră a României nu pot fi îndreptăţite cu nimic

|versiune pentru tipar||
PCRM / 17 ianuarie 2012
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova condamnă cu fermitate incidentul care s-a produs la 13 ianuarie 2012 la frontiera moldo-română, în care un colaborator al poliţiei de frontieră al României a tras foc din arma aflată în dotarea sa în direcţia unui stat vecin şi a rănit grav un cetăţean al Republicii Moldova.

Cele întîmplate nu pot fi considerate drept un simplu accident produs din neatenţie sau neglijenţă. Acest caz este o crimă şi reprezintă o încălcare gravă a acordurilor bilaterale interstatale precum şi a celor internaţionale. Prin acţiunile sale care au urmat după acest accident tragic, autorităţile României practic au învinuit de cele întîmplate pe cetăţeanul Republicii Moldova, adică pe cel care a suferit şi nu pe colaboratorul poliţiei româneşti.

În acelaşi timp, autorităţile moldoveneşti au ocupat, în această istorie dramatică o poziţie cinică şi de trădător, devenind avocaţi ai celui care a deschis focul şi ni a cetăţeanului Moldovei.

Cerem guvernului să condamne această crimă şi să înceapă imediat investigarea ei. Insistăm ca drepturile cetăţenilor Moldovei, inclusiv şi dreptul la viaţă, să fie apărate în modul cuvenit, indiferent de locul aflării cetăţeanului, fie pe teritoriul Moldovei, fie după hotarele ei. Suntem indignaţi de lipsa scuzelor şi condamnării celor întîmplate din partea României, NATO şi UE, ţinînd cont de faptul că statul vecin este membru cu drepturi depline ale acestor structuri internaţionale. Noi cerem relansarea imediată a negocierilor şi a sămnării Acordului privind frontiera de stat dintre Republica Moldova şi România.

Cel care a comis această crimă trebuie să primească pedeapsa cuvenită, iar oficialii moldoveni sunt obligaţi să ţină minte că e de datoria lor să slujească Republicii Moldova şi poporului ei.

Serviciul de presă al PCRM
Sursa: www.pcrm.md

Comunicat de presă al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova Comunicat de presă al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova