Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Vladimir Voronin: Puşkin este o personalitate, care reuneşte popoarele din majoritatea ţărilor lumii

|versiune pentru tipar||
PCRM / 6 iunie 2012 | 
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Ziua de naştere a marelui poet şi scriitor rus, Alexandr Puşkin, a fost sărbătorită, pe data de 6 iunie, la Chişinău. La monumentul poetului din parcul central al capitalei au venit oameni de artă, politicieni, scriitori, poeţi şi admiratori ai operei marelui om de cultură rus.

Prezent la ceremonie, preşedintele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, a declarat că este mândru de faptul că a avut ocazia să contribuie la eternizarea poetului în Moldova. “Sunt foarte mândru şi foarte fericit că am avut posibilitatea să ating istoria legată de aflarea lui Puşkin la noi în Moldova. Anume noi, când am venit la guvernare, am început lucrări serioase de reconstrucţie şi am restabilit practic conacul din satul Dolna, care actualmente este muzeul Alexandr Sergheevici Puşkin”, a declarat Vladimir Voronin, accentuând că personalităţi de o atare talie trebuie să fie veneraţi pentru aportul adus culturii mondiale.

“Astfel de personalităţi, de o talie atât de mare, cum este Alexandr Puşkin, nu au un renume trecător. Ei sunt personalităţi, care reunesc popoarele din majoritatea ţărilor lumii. Lor li se aliniază şi mare şi mic, lor îşi aliniază calea vieţii multe generaţii şi nu este vorba doar de poeţi, sau scriitori, dar şi de oamenii simpli”, a mai adăugat liderul comuniştilor, subliniind că vizita lui Puşkin în Moldova, face ţara noastră o părticică din această istorie.

“Despre Puşkin vorbesc toate ţările lumii. Are loc o susţinere serioasă, o studiere serioasă a lucrărilor sale şi noi, moldoveni, suntem mulţumiţi că în istoria noastră sunt file atât de curate, luminoase, cu date istorice legate de acest mare om, Alexandr Puşkin”, a concluzionat Vladimir Voronin.

Alexandr Puşkin s-a născut pe data de 6 iunie 1799, la Moscova. Puşkin, s-a aflat în exil în Basarabia între anii 1820–1823. Conacul de la Dolna, unde a trăit şi a creat Puşkin în anii de exil, este una din două clădiri originale rămase, în care a locuit poetul. Cea de-a doua clădire se află în St. Peteresburg.

Sursa: www.pcrm.md

Comunicat de presă privind întrevederea lui Vladimir Voronin cu Stefan Fule, comisarul european pentru Extindere şi Politică de Vecinătate Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin s-a întîlnit astăzi cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, Tong Mingtao