Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Guvernarea împiedică participarea PCRM la alegeri

|versiune pentru tipar||
PCRM / 9 noiembrie 2012
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Curtea de Apel Chişinău a respins vineri, 9 noiembrie, cererea PCRM de anulare a hotărârii Comisiei Electorale Centrale prin care concurenţilor electorali din partea Partidului Comuniştilor li s-a interzis să participe la alegeri cu sigla partidului “secera şi ciocanul”.

Potrivit juristului PCRM, hotărârea instanţei a fost una previzibilă şi are un caracter politic. “Ne pare rău că judecătorul nu a avut curaj ca într-un asemenea dosar de rezonanţă să ia o decizie obiectivă, imparţială şi în conformitate cu prevederile Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului şi jurisprudenţa CEDO”, a declarat la finele şedinţei deputatul PCRM, Sergiu Sîrbu.

Juristul a specificat că la examinarea cauzei la Curtea de Apel, “reprezentantul Comisiei Electorale Centrale nu şi-a putut argumenta poziţia şi nici nu a răspuns la întrebări, în special la cele ce ţin de aplicarea legislaţiei internaţionale”.

“Practic s-au ignorat toate argumentele legate de aplicarea normelor internaţionale în acest caz şi s-a aplicat îngust doar legea internă şi nu Convenţia europeană. Calificăm această decizie ca una absolut politică, pentru că nu a fost adus nici un contraargument la cererea noastră”, a subliniat deputatul PCRM.

Potrivit sursei citate, Curtea de Apel Chişinău a creat astăzi un precedent periculos. “A fost o decizie foarte grea pentru acest judecător care a creat un prim precedent şi în caz de atacate la CEDO el va fi unul din cei responsabili pentru condamnarea Republicii Moldova în instanţa europeană”, a conchis Sîrbu, specificând că hotărârea Curţii de Apel va fi contestată la Curtea Supremă de Justiţie pentru ca să existe “o decizie definitivă până duminică”.

Anterior, Comisia Electorală Centrală a interzis utilizarea siglei Partidului Comuniştilor din Republica Moldova în buletinele de vot la alegerile locale care urmează să se desfăşoare duminică, 11 noiembrie în comuna Danu, raionul Glodeni şi comuna Albina, raionul Cimişlia.

Sursa: www.pcrm.md

Miting şi depunere de flori la monumentul lui Lenin Vladimir Voronin: Criminalii nu pot fi toleraţi, chiar dacă au mască democratică