Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Inna Şupac: Nazismul, naţionalismul şi xenofobia — sateliţii ideologici ai “statului capturat”

|versiune pentru tipar||
PCRM / 12 noiembrie 2012 | 
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Discursul al deputatului în Parlament Inna Şupac la conferinta “Republica Moldova — stat capturat”

Stimaţi colegi!

Un stat capturat apare în urma acţiunilor ale unui grup de oameni de influenţare asupra politicilor de stat pentru obţinerea avantajelor personale. Suntem martori cu toţii cum acest fenomen al statulului capturat timp de trei ani de zile devine tot mai relevant pentru Republica Moldova. Liderii alianţei de guvernare împartă sferele de influenţă în instituţiile de stat şi organele de justiţie şi procuratură, adoptă legi antisociale, iau credite nenumărate de la donatorii externi, subjugă mass-media, şi totul numai cu un singur scop — ca să- şi umpla propriile buzunare.

Oricare stat capturat este incompatibil cu principiile şi valorile democratice. Democraţia încurcă amatorilor de a profita din contul şi pe seama statului.

Totodată, în condiţiile cînd cetăţenii simpli trăiesc din ce în ce mai rău, cînd nivelul sărăciei permanent creşte, iar promisiunile electorale s- au dovedit să fie un mit irealizabil, celor puţini care se îmbogăţesc le este nevoie de o ideologie. O ideologie care ar sustrage atenţia oamenilor de la probleme cotidiene. O ideologie care ar găsi cine este vinovaţ de toate păcatele. O ideologie care ar produce o generaţie a oamenilor needucaţi, necărturari, asupra cărora le va fi mai uşor să manipuleze.

Cea mai convenabilă ideologie a unui stat capturat este xenofobie şi naţionalism radical. În cazul Republicii Moldova naţionalism radical se infiltrează sub forma de romănizare forţată a societăţii moldoveneşti.

Autorii proiectului “Republica Moldova — stat capturat” au strategia proprie. Conform planului lor, în ţară tot mai mult teren ar trebui să cîştige ura interetnică inspirată prin acţiuni şi inacţiuni ale puterii. Tot mai mulţi cetăţeni disperaţi, în primul rînd reprezentanţii minorităţilor naţionale şi tineret, simt nevoiţi să părăsească ţara. Cultura, arta, educaţie, mass-media au menirea să promoveze valori romăneşti, încît şi ideea unificării cu Romănia.

La rîndul său, ideea unificării tuturor romănilor în Romănia Mare apare ca bază a revisionismului istoric in RM. Pentru a curăţa această bază de pete negre ale istoriei, falsificatorii încearcă să justifice teza despre responsabilitate egală a conducerii sovietice şi regimului nazist pentru crimele secolului 20 (în primul rînd — pentru declanşarea celui de-al 2 Război mondial). Acestă poziţie îi este convenabilă puterii minimum din două pucte de vedere — transformare a criminalului Antonescu într-un luptător pentru recuperare a echităţii istorice în forma de unire, şi reglări de conturi cu principalul oponent politic — Partidul Comuniştilor.

Noi cu dvs suntem martori ai acestor procese promovate din 2009. Acum — despre fapte.

25 iunie 2009 în ziarul municipal al Chişinăului “Capitala” a apărut un articol apologetic în cinstea mareşalului Antonescu. 12 noiembrie 2009 Ministerul Justiţiei a înregistrat o organizaţie legionară în Moldova — Mişcarea naţional- creştină care recent a devenit şi o filială în Moldova a mişcării naţionaliste radicale romăne “Noua Dreaptă”.

15 ianuarie 2010 a fost creată comisia de stat pentru condamnarea regimului totalitar comunist. În iunie 2010 această comisie oficial a prezentat lui M.Ghimpu rezultatele muncii lor în forma de raport care ulterior a fost înregistrat în Parlament ca o iniţiativă legislativă. Printre recomandări ale acestei comisii sunt interzicerea utilizării cuvîntului “comunist” în denumiri oficiale de partid, şi abrogarea Concepţiei politicii naţionale din 2003. 29 iulie 2012 unul din membrii acestei comisii — Veaceslav Stavilă — într-o emisiune TV a declarat că Antonescu nu este vinovat în moartea nici unui evreu pe teritoriul Basarabiei, şi că îi este cunoscut despre uciderea de către germanii a cel mult 20 de mii de evreii pe acest teritoriu, negîng în acest fel Holocaustul pe teritoriul Basarabiei şi Transnistriei.

12 februarie 2010 consiliul municipal Chişinău la şedinţa extraordinară a adoptat o decizie despre demolare a monumentului Eroilor Comsomolişti edificat în cinstea tinerilor luptători contra fascismului. Această decizie era prima în dosarul “războiului contra monumentelor”. Deja 30 septembrie 2011 alianţa de guvernare a adoptat o lege despre monumente de for public care permite demolarea monumentelor care nu sunt pe plac cuiva. După asta a urmat o serie de acte de vandalism asupra monumentelor la Leuşeni, Călăraş, Ialoveni, Cimişlia, Cantemir şi alte localităţi. Data de 19 iulie 2012 PLDM a înregistrat o iniţiativă legislativă în care propune schimbări în Legea monumentelor, conform cărora monumente din perioada sovietică nu pot să fie incluse în Registrul monumentelor şi nici măcar să obţină statutul de monument.

5 martie 2010 Parlamentul a adoptat decizia cu privire la emiterea veteranilor de război a medaliilor în forma de crucea de fier hitleristă. În mai 2010 preşedinte interimar de atunci Ghimpu a declarat că Moldova este în rîndul ţărilor care au pierdut cel de-al 2 Război mondial. 24 iunie 2010 a fost emis decretul lui Ghimpu despre data de 28 iunie ca ziua ocupaţiei sovietice, care ulterior după sesizarea PCRM a fost declarat neconstituţional.

28 septembrie 2010 o stradă în mun. Chişinău a fost redenumită în cinstea mareşalului Antonescu. 16 noiembrie 2010 a avut loc prezentarea unui film propagandistic fals “Golgota Basarabiei” care a fost editat pe banii publici ca comanda a Ministerului Culturii. În acest film cadrele de la Buchenwald apar ca crimele regimului sovietic. Ulterior acest film a apărut pe ecranele canalului public Moldova 1 şi PrimeTV.

22 iunie 2011 preşedintele Romăniei Băsescu a făcut declaraţii publice care justifică şi glorifică acţiuni ale lui Antonescu, în primul rănd, trecerea armatei romăne de peste Prut în 1941. Nimeni din reprezentanţii oficiali ai Moldovei pînă la moment aşa şi nu a exprimat indignări cu acest caz.

11 ianuarie 2012 Guvernul a adoptat o hotărîre cu privire la instituirea a Comisiei naţionale pentru funcţionarea limbilor care a fost abilitată cu verificarea respectării legislaţiei lingvistice în toate domeniile publice. Verificarea se face de către aşa “specialişti” proromăni ca Dabija şi Petru Bogatu.

29 februarie 2012 în Chişinău a fost oficial creat Consiliul Unirii care a declarat despre semnarea unui document cu privire la lichidarea independenţei Moldovei. 24 octombrie 2012 iniţiatorului acestui Consiliu — Partidului Naţional Liberal — i s-a permis să includă unirea Moldovei cu Romănia ca articol în statut. Decizia respectivă a fost adoptată de către Curtea Supremă de Justiţie.

7 martie 2012 — decizia Ministerului Educaţiei cu privire la redenumirea disciplinei şcolare “Istoria” în “Istoria romănilor”. De fapr, manualele cu denumirea Istoria romănilor au apărut din 2009. 5 aprilie 2012 — închiderea postului NIT TV. Către 20 septembrie 2012, conform informaţiei oficiale a Ministerulu Educaţiei, în Moldova au fost închise şi reorganizate peste 120 de şcoli, majoritatea dintre care sunt cu predare în limbile ale minoritaţilor naţionale.

Data de 2 aprilie 2012 în Parlament a fost înregistrată o iniţiativă legislativă a Partidului Liberal care obligă toate instituţiile de stat să răspundă la scrisori şi petiţii ale cetăţenilor numai în limba de stat necătînd la limba adresării. 5 aprilie 2012 Parlamentul a adoptat o lege care prevede sancţiuni pentru publicitate în limba rusă. 22 iunie 2012 majoritatea parlamentară a adoptat în prima lectură proiectul de lege despre stoparea editării a buletinelor de identitate în rusă. 12 iulie — adoptarea hotărîrii Parlamentului despre condamnarea regimului sovietic şi înterzicerea utilizării a secerii şi ciocanului în scopuri politice şi propagandistice. 5 septembrie 2012 Partidul Liberal a înregistrat un proiect de lege în care ei propun în afara de amendă să introducă o sancţiune de închisoare pînă 2 ani pentru persoane fizice pentru utilizarea simbolurilor secera şi ciocana. 11 noiembrie candidaţii PCRM la alegeri locale au participat fără simboluri de partid.

Aceste sunt numai unele fapte care confirmă că naţionalismul radical, xenofobie, revisionismul istoric sunt utilizaţi de către alianţa de guvernare ca ambalaj ideologic al statului capturat. Continuarea acestor politici este o premisă reală pentru apariţia neonazismului în Republica Moldova.

Ce putem să propunem noi ca o alternativă acestor ideologii promovate de putere?

Cea mai importantă necesitate rămîne a fi stabilirea unei colaborări strînse între partide politice cointeresate, societatea civilă, istoricii, mass-media pentru excluderea a oricărei posibilităţi de răspîndire a neonazismului sub orice formă în Moldova.

Exemplu al colaborării intense pe plan mondial în acest sens poate servi activitatea mişcării internaţionale antinaziste “Lumea fără nazism”, la Congresul recent al căruia a participat delegaţia numeroasă din ţara noastră în frunte cu Vladimir Voronin.

Unul din primele rezultate pozitive al acţiunilor noastre ar trebui să fie adoptarea în Parlament a proiectului de lege, înregistrat de către PCRM în 2011, privind inadmisibilitatea acţiunilor de reabilitare a nazismului, eroizare a criminalilor nazişti şi a complicilor lor.

Adoptarea acestei legi va pune baza juridică pentru convocarea unui “Tribunal de la Nurenberg” moldovenesc.

Sunt sigură că numai prin colaborare şi acţiuni comune putem reuşi.

Sursa: www.pcrm.md

Artur Reşetnicov: Moldova a fost pierdută, odată cu alegerea unui preşedinte nelegitim Eduard Muşuc: PCRM propune iniţiative pentru depăşirea crizei de sistem a statului Republica Moldova