Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Fracţiunea PCRM insistă repetat pe denunţarea Pachetului energetic III al UE

|versiune pentru tipar||
PCRM / 6 decembrie 2012
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Deputatul fracţiunii PCRM, Victor Mândru, a propus, joi, 6 decembrie, repetat, includerea pe ordinea de zi a Parlamentului a proiectului de hotărâre privind pachetul energetic III al tratatului de constituire al Comunităţii energetice, care prevede retragerea semnăturii Moldovei de pe acest document.

Proiectul de hotărâre a fost înregistrat în Parlament pe data de 14 septembrie curent. În toată această perioadă, deputaţii fracţiunii PCRM insistă pe includerea documentului pe ordinea de zi, însă este respins cu votul majorităţii parlamentare. Victor Mândru a accentuat că Pachetul energetic III poate avea sens doar în cazul livrărilor alternative de gaze naturale, ceea ce nu poate asigura Moldova.

Propunerea comuniştilor a venit după ce s-a constatat că Moldova nu va semna în viitorul apropiat un nou contract de livrare a gazelor cu furnizorul rus, concernul Gazprom. Autorităţile ruse nu sunt de acord cu implementarea de către Moldova a prevederilor Pachetului energetic III al UE, care prevede divizarea acţiunilor de furnizare, transport şi distribuire în sistemul energetic. Astfel, potrivit părţii ruse, sunt puse în pericol investiţiilor ruseşti în sistemul energetic al Moldovei, deoarece concernul Gazprom asigură toate cele trei tipuri de activităţi.

Federaţia Rusă a condiţionat semnarea unui nou contract de livrare şi tranzitare a gazelor pentru Moldova cu denunţarea de către ţara noastră a acestui pachet. În context, oficiali ruşi au menţionat că Moldova ar putea obţine o reducere cu până la 30 la sută a preţului la gazele livrate odată cu renunţarea la acest Pachet.

Contractul de livrare a gazelor ruseşti Moldovei a expirat la 31 decembrie 2011. Pe tot parcursul anului curent prevederile contractului expirat au fost prelungite în repetate rânduri. Reprezentanţi ai actualei guvernări au anunţat că un nou contract nu va fi semnat în scurt timp, de aceea Moldova va intra în noul an cu acelaşi document expirat pe 31 decembrie 2011.

Sursa: www.pcrm.md

Parlamentarii cer ca partidul lui Lupu să renunţe la presiuni asupra deputaţilor din Găgăuzia Grigore Petrenco: Coruperea consilierilor de către Plahotniuc nu înseamnă şi cumpărarea electoratului