Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Parlamentarii cer ca partidul lui Lupu să renunţe la presiuni asupra deputaţilor din Găgăuzia

|versiune pentru tipar||
PCRM / 6 decembrie 2012 | 
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Deputatul fracţiunii PCRM, Irina Vlah, a anunţat, joi, 06 decembrie, în plenul Parlamentului că liderii Partidului Democrat din Moldova fac presiuni enorme asupra Adunării Populare a UTA Găgăuzia pentru a împiedica adoptarea hotărârii privind organizarea unui referendum de aderare la Uniunea Vamală Rusia — Belarus — Kazahstan.

Potrivit Irinei Vlah, pe data de 30 noiembrie curent, Adunarea Populară a votat în prima lectură proiectul de decizie privind organizarea referendumului. Următoarea şedinţă a Adunării Populare, la care se va pune la vot lectura finală a documentului va avea loc pe data de 7 decembrie.

“Din informaţiile de care dispunem ştim că au loc presiuni enorme din partea liderilor Partidului Democrat asupra Adunării Populare ca la şedinţa de mâine a Adunării Populare acest document să nu fie votat”, a declarat Vlah, cerând liderilor PDM “să nu vă implicaţi în activitatea Adunării Populare a Găgăuziei”.

În acelaşi context, Vlah a atras atenţia asupra expunerilor extremiste ale unor lideri ai actualei coaliţii de guvernare la adresa deputaţilor locali din regiune. “Cer insistent fiecărui lider să înceteze toate aceste declaraţii, deoarece aceştia sunt aleşii poporului găgăuz, ei activează conform legislaţiei în vigoare”, a concluzionat deputatul.

Pe data de 30 noiembrie, deputaţii din Adunarea Populară a Găgăuziei, la iniţiativa fracţiunii locale a PCRM, au votat unanim pentru organizarea unui referendum local de aderare la Uniunea Vamală Rusia — Belarus — Kazahstan. Mai târziu, Dmitri Constantinov, preşedintele Adunării, care este şi membru al Partidului Democrat din Moldova, a refuzat să recunoască hotărârea, declarând că a fost adoptată cu încălcarea procedurii.

În legătură cu acest fapt, mai mulţi deputaţi comunişti din APG au calificat poziţia lui Constantinov drept tendinţă de a “servi boşii de partid”, politica cărora contravine iniţiativei de a organiza referendumul de aderare la Uniunea Vamală.

Sursa: www.pcrm.md

Curtea Constituţionala cere Parlamentului sa respecte drepturile opoziţiei Fracţiunea PCRM insistă repetat pe denunţarea Pachetului energetic III al UE