Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Curtea Constituţionala cere Parlamentului sa respecte drepturile opoziţiei

|versiune pentru tipar||
PCRM / 5 decembrie 2012
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Curtea Constituţională a decis, într-o hotărâre din 4 decembrie curent, să prezinte Parlamentului o adresă prin care va indica organului legislativ asupra necesităţii instituirii unui mecanism, ce ar asigura examinarea proiectelor legislative prezentate de opoziţie.

Potrivit hotărârii pe marginea sesizării ce ţine de examinarea proiectelor înregistrate în Parlament în legislaturile anterioare, “Curtea a observat că, deşi formal se referă la exercitarea dreptului la iniţiativă legislativă, esenţa sesizării Serghei Sîrbu şi Artur Reşetnicov constă în posibilităţile, create prin modificările operate în Regulamentul Parlamentului, de obstrucţionare a iniţiativelor legislative ale opoziţiei parlamentare”.

“În acest context, Curtea a reiterat rolul opoziţiei pentru funcţionarea democraţiei. În acest sens, Curtea a subliniat necesitatea instituirii de către Parlament a unor mecanisme ce ar asigura examinarea proiectelor legislative prezentate de opoziţia parlamentară, precum organizarea unor şedinţe speciale ale plenului Parlamentului dedicate expres discutării acestora, similar practicilor altor state în domeniu, motiv pentru care a decis să prezinte Parlamentului o adresă în acest sens”, se arată în constatările făcute de Curtea Constituţională în baza sesizării examinate.

Pe data de 4 decembrie, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale unele articole din Regulamentul Parlamentului, care prevăd anularea proiectelor de lege ce nu au fost adoptate pe parcursul unei legislaturi. Autorii sesizării au declarat că prevederile actuale încalcă dreptul deputaţilor la activitate. Potrivit autorului, sute de iniţiative legislative, care nu reuşesc să treacă examinarea parlamentară, sunt aruncate la gunoi.

Din aceste considerente, Curtea Constituţională a decis că Parlamentul nu poate anula iniţiativele legislative, care au intrat în procedura parlamentară. Totodată, CC a lăsat la discreţia Parlamentului să decidă asupra proiectelor de lege, pentru care nu a fost începută procedura de examinare.

Actuala opoziţie parlamentară se confruntă cu grave încălcări a dreptului deputatului la iniţiative legislative. Toate iniţiativele propuse de fracţiunea PCRM pe parcursul ultimilor ani nu au fost examinate de organul legislativ, fiind respinse cu votul majorităţii parlamentare. Cea mai mare parte a iniţiativelor ţin de asigurarea socială a populaţiei şi îmbunătăţirea nivelului de trai al acestora.

Sursa: www.pcrm.md

Fracţiunea PCRM va înainta un proiect de lege privind majorarea salariilor primarilor din ţară Parlamentarii cer ca partidul lui Lupu să renunţe la presiuni asupra deputaţilor din Găgăuzia