Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Libertatea de exprimare şi dreptul la libera întrunire sunt pedepsite în Moldova

|versiune pentru tipar||
PCRM / 21 decembrie 2012
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Judecătoria sectorului Buiucani al capitalei a decis, vineri, 21 decembrie, să aplice amenzi a câte o mie de lei pentru şapte participanţi la acţiuni paşnice de protest, care au avut loc în februarie 2012 în incinta ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, unde este stabilit temporar Parlamentul. Decizia a fost luată după aproape un an de tergiversări.

Alte trei persoane, care erau învinuite iniţial de procurori, au fost achitate. Două dintre acestea nici nu au fost prezente la acţiunile de protest. Pentru alte şapte persoane, membre ale organizaţiei comsomoliştilor moldoveni, judecătorul a decis să aplice o sancţionare sub formă de amendă cu câte o mie de lei pentru fiecare.

Liderul comsomoliştilor moldoveni, Nicolae Cuharenco, unul dintre cei pedepsiţi de instanţă, a declarat că “şi această şedinţă a fost o farsă”.

“Am fost martorii unei farse noi din partea autorităţilor, a sistemului judecătoresc. O parte dintre camarazii noştri au fost achitaţi, altă parte — i-au impus să achite amenda a câte o mie de lei fiecare. Am fost amendaţi pentru că am protestat paşnic în clădirea ministerului Agriculturii pe data de 1 şi 8 februarie 2012 şi suntem acuzaţi că am fi împiedicat accesul deputaţilor în clădire. Nu este adevărat”, a declarat Cuharenco după pronunţarea sentinţei.

Sursa citată a declarat că în termen de 15 zile, va ataca hotărârea în instanţa ierarhic superioară. “Evident că este o comandă politică a guvernării care se răfuieşte astfel cu tineretul din opoziţie, care luptă pentru drepturile studenţilor şi tinerilor, pentru drepturile cetăţeneşti”, a mai specificat liderul comsomoliştilor moldoveni.

La începutul lunii februarie 2012, mai mulţi deputaţi comunişti şi susţinătorii acestora au protestat paşnic în holul MAIA, unde sunt amplasate temporar birourile parlamentarilor şi se întrunesc comisiile permanente. Manifestanţii au intrat în clădirea ministerului cu pancarte, cerând demisia Alianţei pentru Integrare Europeană. Ulterior comsomoliştii au fost acuzaţi că au împiedicat accesul deputaţilor în sălile de lucru, de încălcarea ordinii publice şi pătrunderea ilegală în edificiul Parlamentului Republicii Moldova.

Sursa: www.pcrm.md

Deputat PDM a bătut cu picioarele un consilier din raionul Edineţ Galina Balmoş: Dumneavoastră, stimaţi guvernanţi, nu sesizaţi gravitatea problemei