Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Declaraţia fracţiunii parlamentare a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PCRM / 14 ianuarie 2013
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Pe data de 23 decembrie a avut loc un caz tragic — cauzarea leziunilor corporale la vînătoare, care s-a soldat cu decesul ulterior a lui Sorin Paciu. Circumstanţele acestui incident tragic au fost tăinute de către guvernare şi au fost aflate doar datorită informaţiilor prezentate de societatea civilă. Conform datelor făcute publice a fost stabilit că martori oculari şi complici ai tragediei au fost Procurorul General — Valeriu Zubco, Preşedintele Curţii de Apel Chişinău — Ion Pleşca, precum şi un şir de demnitari de rang înalt, funcţionari şi judecători.

Întreaga societate moldovenească este profund indignată nu doar de circumstanţele tragice ale decesului tînărului, dar şi de faptul că guvernarea a mers la o crimă deosebit de gravă — tăinuriea a însuşi acestui fapt, falsificarea probelor şi încercarea de dezinformare a opiniei publice.

Astăzi am aflat despre o nouă decizie a puterii — despre presupusa iniţiativă personală a lui Valeriu Zubco de autosuspendare din funcţia de Procuror General pe perioada investigaţiei. Acest gest era binevenit în prima zi a tregidiei. Astăzi, însă, după 22 de zile de la crima comisă, acest gest este perceput doar ca o palmă dată şi supremaţiei legii, şi principiilor democratice, şi opiniei publice. În loc să fie iniţiată urmărirea penală a Procurorului General în legătură cu tăinuirea evidentă a criminalilor şi a circumstanţelor crimei comise, noi vedem doar încercări cinice de a “muşamaliza” cazul neplăcut.

Fracţiunea parlamentară a Partidului Comuniştilor declară, că în condiţiile create nu doar că insistă pe marginea convocării sesiunii extraordinare a Parlamentului Republicii Moldova, dar şi înaintează cerinţa categorică — demisia imediată şi deplină a tuturor persoanelor de rang înat, începînd cu Procurorul Genral, Valeriu Zubco, implicaţi în incidentul dat. În următoarele ore fracţiunea PCRM va transmite proiectul de lege corespunzător în Parlamentul Republicii Moldova şi îl lasă deschis pentru semnare de către toţi deputaţii, indiferent de partidele şi mişcările pe care le reprezintă în organul legislativ al Republicii Moldova.

Sursa: www.pcrm.md

Societatea civilă solicită demisia lui Valeriu Zubco; Parlamentul va începe discuţiile pe marginea incidentului de la Făleşti Fracţiunea Partidului Comuniştilor a înregistrat o iniţiativă de demitere a lui Zubco şi Plahotniuc