Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Alocuţiune preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin în Parlamentul RM 21 ianuaie 2013

|versiune pentru tipar||
PCRM / 21 ianuarie 2013
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Stimate Parlament,

Presupun că toţi cei prezenţi sînt unanimi în următoarele: ultimele saptămîni au fost perioada celei mai mari ruşini în istoria guvernării moldoveneşti.

Desigur, că nu mai este aşa uşor să uimeşti cu ceva poporul ţării noastre. Noi am fost martori ai multor lucruri tragice şi ruşinoase — de la lovitura de stat din 7 aprilie, pînă la aşa numita alegere a Preşedintelui, de la atacurile raider, pînă la scandaluri legate de împărţirea proprietăţilor în interiorul Alianţei de guvernare, de la interzicerea unui canal de opoziţie, pînă la legalizarea marşurilor neofasciste.

Dar ceea ce am aflat pe data de 6 ianuarie şi în special, cele întîmplate ulterior şi care se mai întîmplă acum, au împărţit o dată şi pentru totdeauna, societatea şi puterea. Şi acest hotar trece nu pe linia convingerilor politice, dar pe linile celor mai elementare norme ale moralităţii.

Iar acum principalul. În primul rînd. Partidul Comuniştilor nu îşi poate permite să dea aprecieri politice şi profesionale a ceea ce s-a întîmplat totuşi pe data de 23 decembrie, cum anume a decedat cetăţeanul Sorin Paciu şi cine anume a tras în el. Pentru aceasta, nici noi, nici societatea civilă nu are temei obiectiv. Dar noi ştim la sigur, că şansele elucidării circumstanţelor acestui incident tragic astăzi sînt minime. Şi doar din cauza că guvernarea a tăinut această crimă, a falsificat probele şi a devenit avocatul criminalilor.

Şi anume această crimă — tăinurea omorului, tăinure comisă în primul rînd de către Procurorul General şi stapînii săi politici din “Partidul Democrat”, trebuie imediat contracarată. Eu spun “trebuie contracarată”, deoarece această crimă încă mai continuă. Şi trebuie oprită nu doar prin acceptarea astăzi a întîrziatei demisii a Procurorului General. Ea trebuie oprită prin urmărirea penală imediată a tuturor persoanelor implicate în tăinuirea crimei şi dezinformarea opiniei publice. Despre faptul că lucrurile stau anume aşa, astăzi mărturii poate să depună întreaga societate moldovenească.

În al doilea rînd. Nu poate fi vorba despre oarecare investigaţie obiectivă a acestei crime atîta timp, cît principalii complici ai lui Valeriu Zubco conduc statul, Parlamentul, sistemul judecătoresc. Atrageţi atenţie: în ultimele trei săptămîni noi nu am auzit nimic de la Procurorul General. Toate zbucimările morale şi retrăirile lui ne erau provestite de către domnul Lupu. Anume el ne-a minţit despre faptul că Zubco se autosuspendă pe perioada investigaţiei, deşi, după cum s-a aflat ulterior, acesta doar şi-a prelungit concediul de crăciun. Anume de la domnul Lupu am aflat despre faptul că Zubco în cele din urmă chipurile singur a decis şi si-a dat demisia. Anume liderii Partidului Democrat au devenit suflorii şi avocaţii lui Zubco. Anume ei, ghicind şi trăgînd din timp, au devenit iniţiatori ai unei noi crime anticonstituţionale — refuzul în desfăşurarea sesiunii extraordinare a Parlamentului, semnate de 34 de deputaţi ai Partidului Comuniştilor.

Dacă, în pofida solicitării societăţii civile, nu va fi demis prim-vicepreşedintele Parlamentului — stăpînul atît al Procurorului General, cît şi al preşedintelui Parlamentului, Lupu, şi a încă două partide parlamentare, nu costă nimic diferite comisii de investigare, iar crima nu va fi preîntîmpinată şi oprită. Iar cei care nu vor demonstra principialitate în această chestiune, vor fi condamnaţi pe viaţă să fie complici ai aceastei drame.

Fracţiunea parlamentară a Partidului Comuniştilor declară că repetă solicitarea a 34 de deputaţi de a anunţa şedinţa extraordinară a Parlamentului cu două chestiuni pe ordinea de zi: demisia prin-vicepreşedintelui Parlamentului şi a preşedintelui Parlamentului, Marian Lupu. Minciuna, manipularea opiniei publice, profanarea sistematică a Constituţiei trebuie, într-un final, să fie evaluate adecvat de către deputaţi. Au rămas doar 72 de ore pentru a lua o decizie şi nici un fel de invenţii nu vor permite ignorarea acestei cerinţe constituţionale.

În rîndul al treilea. În contextul demiterii actualului Procuror General, au început discuţii active referitor la modalităţile de alegere a unei noi persoane în această funcţie. Au apărut proiecte de legi, ce oferă opoziţiei acest post vacant. Dacă acestea se referă la adevărata opoziţie — Partidul Comuniştilor, v-aţi trezit cam tîrziu, domnilor. După evenimentele din 7 aprilie, represiunile în lanţ la adresa activiştilor noştri şi a societăţii civile, după închiderea NIT-ului şi interzicerea “secerii şi a ciocanului”, după profanarea Constituţiei din 16 martie şi uzurparea puterii în stat, ţara are nevoie de un procuror care va scoate la iveală toţi organizatorii acestor “fapte eroice”. Cu adevărat aveţi nevoie de un aşa procuror? Bineînţeles, că nu! Aveţi nevoie de un nou Zubco, cu carnet de partid comunist. Căutaţi-l în alt partid! Sînt sigur, există o sumedenie de doritori.

Stimate Parlament,

Era ruşinos să observăm cum unii politicieni şi experţi, în aceste zile erau preocupaţi mai mult de soarta Alianţei de guvernare, decît de descoperirea adevărului. Era ruşinos să observăm cum ei încercau să ascundă batjocora naţională în spatele necesităţii politice şi a perspectivelor luminoase europene.

Nu mai profanaţi ideea europeană! Poţi avea o atitudine diferită faţă de ideea europenă, dar, în mod sigur, aceasta nu înseamnă ascunderea criminalilor şi profanarea libertăţilor civice elementare. Noi înţelegem că există persoane care nu doresc să scoată gunoiul din casă, dar aceştia nu intenţionează să locuiască în această casă. Ei sînt în minoritate! Pentru ceilalţi politicieni astăzi este o zi deosebită — ei au şansa unică, istorică de a se ridica şi de a ajunge la acel nivel de responsabilitate morală de care mai dă dovadă majoritatea poporului nostru. Poporului îi sînt indiferente toate alianţele şi uniunile secrete, el aşteaptă o singură alianţă — alianţa politicienilor cu societatea, alianţă cu demnitatea, dreptatea şi moralitatea. Astăzi întreaga ţară speră că noi toţi vom fi determinaţi să facem acest pas.

Vă mulţumesc pentru atenţie.

Sursa: www.pcrm.md

Fracţiunea Partidului Comuniştilor a înregistrat o iniţiativă de demitere a lui Zubco şi Plahotniuc Grigore Petrenco a fost ales în calitate de vice-preşedinte al Grupului Stîngii Europene Unite la APCE