Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

PCRM cere Curţii Constituţionale să declare neconstituţională hotărârea de interzicere a “secerii şi ciocanului”

|versiune pentru tipar||
PCRM / 11 martie 2013 | 
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Membrii ai Partidului Comuniştilor din Republica Moldova au organizat, luni, 11 martie, o acţiune de protest la Curtea Constituţională, unde au cerut Înaltei Instanţe să dea curs concluziilor Comisiei de la Veneţia, care a constatat că hotărârea Parlamentului din 12 iunie 2012 prin care s-au interzis simbolurile “secera şi ciocanul” contravine normelor internaţionale.

“Cerem Curţii Constituţionale ca recomandările Comisiei de la Veneţia să fie îndeplinite”, au scandat participanţii la acţiunea de protest.

În context, deputatul fracţiunii PCRM, Mihail Poleanschi, a declarat că concluziile Comisiei de la Veneţia “confirmă că în Moldova sunt încălcate drepturile politice ale cetăţenilor”, din aceste considerente Curtea Constituţională trebuie să readucă situaţia în cadrul legal.

Totodată, deputatul fracţiunii PCRM, Eduard Muşuc, a cerut Curţii Constituţionale din numele protestatarilor “să demonstreze că este o instanţă corectă şi nu o structură subordonată Alianţei de guvernare, care s-a discreditat în totalitate”.

“Cerem Curţii Constituţională să ia ca bază textul deciziei Comisiei de la Veneţia şi să anuleze această hotărâre ruşinoasă a Parlamentului, nu pentru că de asta are nevoie PCRM, sute de cetăţeni, veteranii de război, ci pentru că asta cere legea”, a mai cerut deputatul Muşuc.

Pe data de 12 iunie 2012, majoritatea parlamentară a adoptat o Hotărâre a Parlamentului prin care a fost condamnat “regimul totalitar comunist” şi prin care au fost interzise simbolurile “secera şi ciocanul”. Hotărârea a fost contestată la Curtea Constituţională. PCRM a declarat atunci că scopul real al acestui document este scoaterea formaţiunii comuniştilor din circuitul electoral şi de pe eşichierul politic al ţării.

Curtea Constituţională a cerut consultanţa Comisiei de la Veneţia la acest subiect, care pe data de 8 martie curent a adoptat o decizie finală pe marginea solicitării făcute de Curtea Constituţională privind hotărârea Parlamentului din 12 iunie 2012, prin care se interzic simbolurile “secera şi ciocanul”. Potrivit hotărârii Comisiei de la Veneţia, interzicerea simbolurilor comuniste în Moldova contravine art.10 şi 11 din Convenţia Europeană a drepturilor omului, care ţin de libertatea de expresie.

Sursa: www.pcrm.md

Alocuţiunea Preşedintelui PCRM Vladimir Voronin, 5 martie 2013 PCRM cere asigurarea condiţiilor pentru alegeri libere şi democratice