Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Declaraţia fracţiunii PCRM în Consiliul Municipal Chişinău

|versiune pentru tipar||
PCRM / 28 martie 2013
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Fracţiunea Partidului Comuniştilor din Consiliul Municipal Chişinău cu îngrijorare constată, din nou, continuarea şi chiar amplificarea haosului în activitatea Consiliului nostru. Noi nu numai că am atenţionat în repetate rînduri, ci şi am solicitat să fie pus capăt dezordinii care, spre regret, deja a devenit o normă. Membrii Consiliului sunt informaţi despre şedinţele planificate nu cu cinci zile înainte, precum prevede Regulamentul, ci uneori chiar şi în ajunul şedinţei. Consilierii sunt asiguraţi cu documentele necesare pentru şedinţă, de regulă, cu o mare întîrziere, fiind apoi copleşiţi de sute de pagini de cifre şi material factologic care, fizic, este imposibil de a fi studiat pentru următoarea şedinţă a CMC. Multe decizii importante executivul municipiului le adoptă în secret, ignorînd principiul de transparenţă decizională, precum şi opinia Consiliului în general, mai ales în ceea ce ţine de chestiunile legate de arenda şi vînzarea proprietăţii municipale, de activitatea întreprinderilor şi structurilor municipale, taxe locale, etc. Toate acestea diminuează semnificativ rolul Consiliului ca organ competent al puterii reprezentative, dezorganizează activitatea acestuia, aducînd în aceasta elemente de dezordine şi nervozitate, cu toate consecinţele ce decurg dintr-o asemenea situaţie, evident, anormală.

Colegi consilieri, precum şi reprezentanţi ai mass-media ar putea confirma faptul că aceste probleme de actualitate arzătoare ale activităţii CMC sunt abordate aproape la fiecare şedinţă. În orice caz, le abordează fracţiunea PCRM. Efectul, din păcate, este aproape nul. De ce? La prima vedere, sunt mai multe motive. Dar, la o examinare mai atentă, se descoperă că există doar un singur motiv — rolul extrem de negativ în toate acestea al primarului general Dorin Chirtoacă. Anume primarul, la discreţia sa, anunţă, apoi contramandează şedinţele CMC. Anume el este acela care profită de o asemenea organizare (sau, mai degrabă, dezorganizare!) a activităţii CMC, atunci cînd consilierilor în mod conştient li se limitează timpul necesar pentru studierea documentelor. Anume primarul de fiecare dată face jocuri nedemne la adoptarea bugetului anual al municipiului, mai degrabă ascunzînd de ochii publicului, decît dezvăluind adevărata situaţie, înşelînd în mod cinic publicul şi ocupîndu-se de PR-ul personal. În fine, anume primarul general, aproape la fiecare şedinţă a CMC, constituie un factor major de destabilizare: întrerupe vorbitorii, le aduce acuzări, îşi permite să facă unele replici, scandaluri etc.

Fracţiunea PCRM are o întrebare: cît timp va mai dura această situaţie? Cît timp incompetenţa profesională şi incapacitatea morală a primarului Chirtoacă se va răsfrînge negativ asupra activităţii Consiliului Municipal?

Domnule Chirtoacă! Este deja clar pentru toţi că Dumneavoastră, pur şi simplu, prin definiţie, nu sunteţi capabil să contribuiţi la buna desfăşurare a activităţii Consiliului Municipal — pentru asta, nu dispuneţi nici de calităţi profesionale necesare, nici de cele umane. Deci, cel puţin nu zădărniciţi această activitate! Aceasta este cerinţa fermă a fracţiunii noastre şi, prin urmare, cerinţa acelor mii de alegători ai noştri, care tot mai aşteaptă cînd veţi pleca de la conducerea Primăriei.

Sursa: comunist.md

Congresul Civic: Actuala guvernare nu are dreptul moral să mai conducă Moldova Poliţia a încercat să suprime protestele paşnice din centrul capitalei