Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Congresul Civic: Actuala guvernare nu are dreptul moral să mai conducă Moldova

|versiune pentru tipar||
PCRM / 27 martie 2013
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Peste şapte sute de participanţi la relansarea Congresului Civic au aprobat o Adresare către structurile internaţionale şi partenerii externi ai Moldovei, prin care accentuează că actuala guvernare nu mai are nici un drept să conducă Moldova, din aceste considerente trebuie să-şi depună mandatul.

“Actuala guvernare moldovenească s-a discreditat în totalitate, a pierdut dreptul moral să mai conducă ţara”, se constată în Adresare. În context, Congresul Civic anunţă partenerii externi că cele trei partide din Alianţa pentru Integrare Europeană “nu au potenţialul şi nici dorinţa să rămână împreună în cadrul unei coaliţii de guvernare”.

Congresul Civic susţine că “în aceste condiţii, doar alegerile parlamentare anticipate vor putea contribui la depăşirea crizei politice din Moldova”.

“Ne adresăm cu solicitarea să nu împiedicaţi implementarea Democraţiei în ţara noastră, să nu puneţi impedimente ţării în organizarea alegerilor parlamentare anticipate”, au mai cerut reprezentanţii Congresului Civic tuturor structurilor europene, care “închid ochii la fărădelegile AIE”, astfel contribuind “în mare parte la cultivarea sentimentului de impunitate şi permisivitate, de care dau dovadă liderii Alianţei”.

Consiliile coordonatoare şi grupurile de iniţiativa ale Congresului Civic din capitală s-au întrunit în aceasta seară, într-o şedinţă, pentru a relansa activitatea mişcării civice întru apărarea valorilor democratice, dar şi a drepturilor cetăţenilor din Moldova. Congresul Civic vine să ceară, în primul rând, declanşarea alegerilor parlamentare anticipate. De asemenea, Congresul îşi propune să monitorizeze, după scrutin, activitatea guvernării, indiferent de culoarea acesteia.

Sursa: www.pcrm.md

Adresarea Congresului Civic către partenerii europeni ai Republicii Moldova

Pe parcursul întregii perioade de independenţă a Moldovei, Uniunea Europeană a jucat un rol important în dezvoltarea democratică a ţării noastre. Partenerii europeni ne-au ajutat nu doar cu recomandări şi expertize. Asistenţa financiară considerabilă a contribuit la soluţionarea diferitor probleme sociale şi economice.

Calitatea vieţii în ţările UE, soluţionarea problemelor prin dialog, experienţa bogată în depăşirea crizelor evitînd conflictele, cultura politică avansată a cooperării dintre varii actori publici, funcţionarea bună a institutelor democratice, o societate civilă dezvoltată, apărarea drepturilor omului şi, nu în ultimul rînd, reguli de joc clare — toate acestea au fost foarte atractive pentru Moldova. Dorinţa de a trăi “europeneşte” a fost un stimul puternic pentru transformare.

Critica constructivă din partea prietenilor europeni a mai reprezentat un factor de dezvoltare pozitivă a societăţii moldoveneşti. În condiţiile unui exod masiv al populaţiei active economic şi politic, în condiţiile unei slăbiri esenţiale a presiunii societăţii asupra puterii şi a unei societăţi civile subdezvoltate, a unui nivel redus al culturii politice şi a unei opoziţii neprotejate, presiunea “soft”, prietenească din partea Europei a devenit un factor integrant şi foarte serios pentru politica moldovenească, prin care se contribuia real la o dezvoltare progresivă.

Aşa a fost pînă în 2009, cînd la guvernare a venit Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE). Ulterior, însă, partenerii noştri europeni au dat dovadă de o altă atitudine. În pofida comportamentului antieuropean şi antidemocratic al noii guvernări, Uniunea Europeană nu a adus nicio critică la adresa acesteia. Corupţia, contrabanda, atacurile raider, delapidarea banilor publici, modificarea antieuropeană a legislaţiei, schimbarea regulilor de joc în timpul jocului, încălcarea procedurilor şi practicilor democratice, sărăcirea populaţiei, degradarea învăţămîntului şi a medicinii, lichidarea infrastructurii transportului şi altele, toate acestea au fost şi sunt calificate de Uniunea Europeană drept “istoria de succes a Republicii Moldova” . Închizînd ochii la fărădelegile AIE, Uniunea Europeană a contribuit în mare parte la cultivarea sentimentului de impunitate şi permisivitate, de care dau dovadă liderii Alianţei.

Vînătoarea ilegală cu participarea procurorului general, a judecătorilor şi a altor funcţionari de rang înalt, la care a fost omorîtă o persoană, a arătat societăţii adîncimea degradării guvernării “proeuropene”. Structurile de stat în loc să descopere crima, s-au ocupat coordonat de tăinuirea ei, acţionînd ca grupări criminale organizate.

Criza politică declanşată a dus la conflicte deschise între partidele membre ale AIE. În spaţiul public informaţional au apărut multiple informaţii compromiţătoare, care au discreditat în totalitate liderii AIE şi coaliţia de guvernare în general. Guvernarea a început să se autolichideze: au avut loc demisii şi aresturi, membrii Guvernului sunt parte a dosarelor penale. A devenit absolut clar că Alianţa în persoană este sursa de inspiraţie şi beneficiarul corupţiei totale în ţară. Societatea a aflat că, acoperindu-se cu lozinci de integrare europeană, în cei trei ani de guvernare AIE s-a ocupat doar de furturi, inclusiv a banilor europeni, care au ajuns în Moldova sub formă de asistenţă.

Comportamentul funcţionarilor din Uniunea Europeană, care nu au avut nicio reacţie la crimele autorităţilor moldoveneşti, la acţiunile antieuropene ale AIE, generează doar dezamăgire şi iritare în societatea moldovenească. Devine clar că aceşti funcţionari nu susţin Moldova, populaţia autohtonă, valorile şi normele europene, ci partidele Alianţei şi liderii acestora, astfel îngropînd definitiv ideea de integrare europeană a ţării noastre. Deja, potrivit sondajelor de opinie, peste 80 la sută din populaţie consideră că ţara (vectorul principal al căreia este declarat vectorul integrării în UE) se mişcă într-o direcţie greşită. Este destul să ne amintim că în timpul guvernării PCRM numărul celor care pledau pentru vectorul european de dezvoltare a Moldovei era mult mai mare decît în perioada actualei guvernări.

Astăzi rămîn absolut inexplicabile eforturile de-a dreptul titanice ale UE de a reabilita şi de a păstra la guvernare Alianţa, care s-a destrămat. În condiţiile cînd actuala guvernare a pierdut dreptul moral să mai conducă ţara, cînd majoritatea populaţiei nu mai are dubii că în fruntea statului stau criminali, cînd este evident faptul că singura ieşire din situaţia creată, singura posibilitate democratică de a depăşi criza politică sunt alegerile parlamentare anticipate, reprezentanţii UE încearcă, contrar logicii, cu încălcarea normelor şi principiilor democratice elementare, să ne impună, pentru încă un an şi jumătate-doi, o guvernare a hoţilor, raiderilor şi contrabandiştilor.

Care sunt scopurile urmărite de reprezentanţii UE în Moldova? Bunăstarea cetăţenilor noştri, asigurarea reformelor democratice, îmbunătăţirea nivelului de trai? Nici pe departe. În trei ani de guvernare, susţinută fără echivoc de UE, Alianţa nu a asigurat nicio reformă, nu a îmbunătăţit situaţia în nicio sferă socială. Păstrarea AIE la guvernare va însemna doar continuarea delapidărilor, a corupţiei şi a degradării generale. Încercînd să-şi salveze imaginea, funcţionarii europeni condamnă poporul Moldovei la suferinţe şi mai mari.

Avînd în vedere cele expuse mai sus, ne adresăm oficialilor europeni şi conducerii acestora de la Bruxelles, reprezentanţelor diplomatice ale ţărilor europene în Moldova, conducerii organizaţiilor internaţionale:

  1. Actuala guvernare moldovenească s-a discreditat în totalitate, a pierdut dreptul moral să mai conducă ţara. Componentele AIE nu au potenţialul şi nici dorinţa să rămînă împreună în cadrul unei coaliţii de guvernare. În aceste condiţii, doar alegerile parlamentare anticipate vor putea contribui la depăşirea crizei politice din Moldova. Ne adresăm cu solicitarea să nu împiedicaţi implementarea Democraţiei în ţara noastră, să nu puneţi impedimente ţării în organizarea alegerilor parlamentare anticipate.
  2. În cele cîteva luni, care au mai rămas pînă la alegeri, vă solicităm să oferiţi asistenţă clasei politice din Moldova în crearea condiţiilor pentru alegeri libere şi corecte, iar societăţii moldoveneşti — un mecanism real de control asupra procesului electoral.
  3. Gradul de nemulţumire faţă de actuala guvernare creşte în întreaga ţară. Indiscutabil, majoritatea absolută a cetăţenilor Moldovei nu doresc o continuare a tragediei numite Alianţa pentru Integrare Europeană. Dacă eforturile funcţionarilor europeni de reabilitare a guvernării criminale în Moldova vor continua, cea mai mare parte a responsabilităţii pentru revoltele sociale, care pot avea loc în ţară, o va purta Uniunea Europeană. Opriţi-vă, cît nu este tîrziu.

Sursa: comunist.md

Declaraţia participanţilor la adunarea generală a Congresului Civic din municipiul Chişinău Declaraţia fracţiunii PCRM în Consiliul Municipal Chişinău