Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Circa o mie de oameni s-au adunat la îndemnul Congresului Civic pentru a cere alegeri anticipate

|versiune pentru tipar||
PCRM / 4 aprilie 2013
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Sute de oameni cu pancarte şi drapele s-au adunat, în această dimineaţă în faţa Parlamentului pentru a cere conducerii statului organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

Protestatarii au făcut un cert în faţa Palatului Republicii, unde au loc şedinţele Parlamentului, scandând “Alegeri”, după care şi-au continuat calea spre reşedinţa prezidenţială.

Printre protestatari pot fi văzuţi şi deputaţi ai fracţiunii Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, care au anunţat că vor susţine toate acţiunile Congresului Civic în apărarea democraţiei şi statalităţii Moldovei.

Membrul Congresului Civic, Alexei Tulbure, a declarat că locul protestelor nu a fost ales întâmplător, deoarece chiar dacă “acest cetăţean, Nicolae Timofti, nu are legitimitate, nu este recunoscut de mai multă de jumătate de ţară, de mai mult de jumătate de clasa politică, în mâinile lui este soarta ţării”

“Timofti nu poate să nu înţeleagă că orice refacere a Alianţei este o acţiune antipopulară, antimorală, antidemocratică.Alianţa nu mai are dreptul moral să guverneze ţara noastră”, a declarat Tulbure, cerându-i “să înceteze să fie obiectul manipulării liderilor partidelor de guvernare”.

Congresul Civic a organizat o acţiune similară şi săptămâna trecută, în care au cerut să fie organizate alegeri parlamentare anticipate.

Apel către cetăţenii Uniunii Europene din partea Congresului Civic şi opoziţiei parlamentare din Republica Moldova

În 2009, în Republica Moldova a venit la putere Alianţa pentru Integrare Europeană. Probabil denumirea noii coaliţii de guvernare şi a stat la bază undei încrederi absolute şi cuprinzătoare faţă de noua guvernare din partea Uniunii Europene. În mai puţin de patru ani de guvernare aşa-zisă Alianţă proeuropeană a primit de la Uniunea Europeană circa un miliard şi jumătate de dolari sub forma de granturi şi credite.

Astfel, cetăţenii Uniunii Europene de fapt din veniturile proprii şi impozitele plătite au dat autorităţilor moldoveneşti aproximativ două milioane de pensii lunare, şi o jumătate de milion de medii lunare ale îndemnizaţiilor de şomaj, 750 000 prestaţii de burse lunare. Şi această manifestare a solidarităţii europene a avut şi are loc în anii de criză economică severă care afectează întreaga lume şi Uniunea Europeană, în special.

Ce a făcut actuala guvernare din Moldova cu acest ajutor financiar? Ce realizări şi succese le-a atins, bucurîndu-se de un sprijin esenţial din partea cetăţenilor Uniunii Europene?

În decursul ultimilor patru ani în Republica Moldova au fost închise de peste o sută de şcoli. Potrivit statisticilor oficiale, în Republica Moldova, în premieră, 30% din copiii de vîrstă şcolară nu sunt încadraţi în sistemul de învăţămînt. Rata mortalităţii materne s-a dublat. Actualmente, minimul de existenţă în Moldova este cel mai scăzut din Europa. Iar 90% de pensii sunt sub minimul de existenţă. O parte semnificativă a ajutorului european a fost direcţionată pentru construcţia de noi drumuri, iar efectul fiind: în 2012, Moldova sa clasat ultima ( pe locul 144) în lume pentru calitatea drumurilor.

Nivelul criminalităţii a crescut cu 40%. Scandaluri de corupţie în rîndurile autorităţilor Republicii Moldova au condus la o criză politică de durată şi demisia guvernului. Clasamentul internaţional al nivelului de corupţie a scăzut indicele Republicii Moldova pînă la locul 112, clasînd-o de rînd cu Kosovo şi Egipt.

Încălcările repetate ale Constituţiei de către guvernarea, ingerinţele în sistemul judecătoresc, represiunile politice şi închiderea mass-media de opoziţie a format în ţară un regim criminal, oligarhic, şi de clan. Ratingurile internaţionale la capitolul supremaţiei legii şi statului de drept clasează Republica Moldova pe locul 77 (din 97), situaţia din ţară a scăzut în clasamentul internaţional al libertăţii presei.

Zilnic din Moldova pleacă mai mult de o sută de familii, peste trei sute de mii de cetăţeni sunt în aşteptarea obţinerii cetăţeniei străine. Toate sondajele arată că 86% de cetăţenii moldoveni consideră că Moldova merge într-o direcţie greşită. Numărul de susţinători ai opţiunii europene pentru Republica Moldova a scăzut cu aproape patruzeci la sută.

Şi toate acestea au loc numai din cauza unui singur motiv: banii şi mijloacele financiare ale contribuabililor europeni au fost transmise în mîinile unor criminali reali, care au acaparat puterea în Republica Moldova, unicul lor alibi fiind loialitatea notorie faţă de “valorile europene”. Anume avînd un mare respect faţă de aceste valori, actuala guvernare din Moldova a instituit o dictatură, de fapt, oligarhică, introduce un regim de apartheid pentru o treime din populaţie care constituie minorităţile naţionale, cele din urmă fiind lipsite de drepturile şi libertăţile lor legitime. Sub patronajul oficialilor europeni, guvernarea privează poporul moldovenesc de un lucru esenţial — dreptul la opţiune liberă democratică, la posibilitatea de a schimba în mod legitim guvernarea prin alegerile libere şi democratice.

Prin acest mesaj ne adresăm cu un apel în căutare de sprijin, în căutare de solidaritate europeană adevărată. Vă rugăm: să nu mai permiteţi oficialilor europeni să finanţeze din banii Dvs regimul banditesc din Republica Moldova. Amintiţi-vă: fiecare euro, fiecare eurocent al Dvs astăzi se duce la construcţia vilelor şi cumpărarea autoturismelor scumpe de către oficialii moldoveni, se transferă în conturile offshore ale oligarhilor şi ale “elitei” politice care îi deserveşte. Să oprim toţi împreună fărădelegile anti-europene din centrul Europei!

Sursa: www.pcrm.md

Declaraţia fracţiunii PCRM în legătură cu proiectul de lege “cu privire la politicile lingvistice în Republica Moldova” Vladimir Voronin a participat la lucrările mesei rotunde pe tema: “Mişcarea de eliberare a Moldovei: ieri, azi, mîine”