Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Alocuţiunea deputatului Victor Mîndru în cadrul şedinţei Parlamentului din 3 octombrie

|versiune pentru tipar||
PCRM / 3 octombrie 2013
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Domnilor deputaţi!

Vă spun sincer, am fost profund mirat de cuvîntarea ministrului Justiţiei vizavi de evaluarea situaţiei internaţionale la compartimentul Băncii de Economii. Afirmaţiile precum că înstrăinarea Băncii de Economii, în care statul a deţinut majoritatea acţiunilor, ar fi în corespundere cu exemplele statelor Uniunii Europene sînt departe de realitate. Aceasta ne-o dovedesc miltiplele exemple la care mă voi referi.

În Germania, ţară cu cea mai puternică economie în Europa şi locomotiva Uniunii Europene, sectorul bancar de stat este reprezentat de 431 de bănci. Băncile de economii deţin primul loc în reţeaua bancară sub aspectul volumului afacerilor.

În Banca de stat din bavaria 94% de acţiuni le deţine statul. La banca de stat din Baden statul deţine 90% din acţiuni. Activitatea băncii este orientată spre formarea premiselor benefice pentru dezvoltarea unei economii eficiente şi asigurarea unui nivel înalt de trai. Banca de stat din Rein, în care statul deţine cota majoritară, este printre cele mai puternice 10 bănci germane şi ocupă locul nouă în topul mondial al băncilor.

Situaţia este similară în Austria, Franţa, Italia. În Italia sînt trei mari bănci de stat, care finanţează antreprenorii mici şi mijlocii. Şi în România, la care vă place să faceţi trimitere, sînt două bănci de stat puternice, în care statul deţine cota majoritară de acţiuni (CEC Bank şi Exim Bank). În Ucraina, statul deţine 100% de acţiuni în Exim bank şi 99% de acţiuni — în Rodovit Bank. În Rusia, în banca de Economii statul deţine 60,25% de acţiuni, iar în VTB — 75,5%.

La nivel mondial, 40% dintre bănci sînt bănci publice locale sau naţionale, concentrate în Brazilia, China, Rusia, India, ţări care nu au fost afectate de criza economică mondială şi care au avut o creştere economică de 92% comparativ cu economiile occidentale.

Prin urmare, este greşită şi chiar criminală decizia Guvernului de a înstrăina de la stat Banca de Economii. În popor se spune: “nu te duce capul — nu te apuca”. Guvernul nu este în stare să gestioneze unica bancă de stat, de aceea a cedat-o. Astfel, singura ieşire este demisia guvernului. Dar dacă mai este şi aspectul criminal, atunci — la dubă.

Sursa: comunist.md

Tezele alocuţiunii Preşedintelui PCRM Vladimir Voronin în deschiderea Sesiunii de toamnă a Parlamentului 26 septembrie 2013 Declaraţie a mitingului de protest din 3 octombrie 2013