Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Tezele alocuţiunii Preşedintelui PCRM Vladimir Voronin în deschiderea Sesiunii de toamnă a Parlamentului 26 septembrie 2013

|versiune pentru tipar||
PCRM / 26 septembrie 2013
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Stimat Parlament,

Discursul meu va fi scurt şi îndreptat acelei majorităţi parlamentare care în societate reprezintă interesele minorităţii absolute.

În ultimele trei luni s-au produs anume acele evenimente despre care comuniştii au avertizat societatea moldovenească.

De la poporul moldovenesc au furat banca! De la popor au furat aeroportul. Au furat ziua în amiaza mare, în prezenţa Procuraturii, Ministerului Afacerilor Interne. Au furat în prezenţa unor asemenea complici precum majoritatea din coaliţia de guvernare.

În aşa fel, poporul a devenit şi mai sărac, iar voi — mai bogaţi! Şi din nou crima obraznică îndreptată împotriva statului şi poporului a rămas nepedepsită! Şi aceasta vă oferă motive pentru a vă pregăti pentru noi acţiuni hoţeşti — vă pregătiţi să “înghiţiţi” Moldtelecom-ul, Căile Ferate, Centralele Electrice de Termoficare. Nu v-aţi limitat la lichidarea şcolilor, grădiniţelor, spitalelor. Intenţionaţi să lichidaţi toată ţara, să dezasamblaţi în fier uzat şi să trimiteţi pe lumea cealaltă totul ce mai mişcă, mai lucrează.

Cum nu v-ati ascunde după valori europene, reforme, vă ocupaţi cu un singur lucru: furaţi! Mai mult ca atît, toate aceste acţiuni hoţeşti şi corupţia le-aţi aprobat chiar şi sub formă de Hotărîri a Parlamentului. Pe 5 martie fracţiunea parlamentară a PCRM, împreună cu fracţiunea Partidului Democrat a demis guvernul Filat. Pentru corupţie! Pe 3 mai PCRM a votat împreună cu PLDM pentru Rezoluţia Parlamentului care menţiona că responsabil pentru acte de corupţie este nu doar fostul premier, dar întreaga componenţă a guvernului. Pe 30 mai această “întreagă componenţă coruptă a guvernului”, practic fără schimbări, în frunte cu fostul viceprim-ministru Leancă a fost investită în funcţie. Aşa că, pornind de la votul vostru personal — sînteţi nişte corupţi în lege. În sensul direct al cuvîntului.

În acest context, domnilor din “majoritate guvernamentală”, am o singură întrebare. De unde aţi luat că anume un astfel de guvern corupt şi criminal trebuie să fie suportat de poporul moldovenesc la infinit? Pentru ce acte de eroism? Pentru banca şi aeroportul furat? Pentru embargoul la vinuri în numele lui Vasile Bumacov? Pentru tarifele inumane de la Valeriu Lazăr? Pentru soldaţii decedaţi pe timpul ministrului Marinuţă? Pentru destinele retezate de Maia Sandu ale absolvenţilor? Pentru mortalitatea în creştere provocată de acţiunile călăului în halat de ministru al ocrotirii sănătăţii Andrei Usatîi? Pentru hotar de stat pe Nistru în numele Nataliei Gherman?

Explicaţi-ne, de ce poporul moldovenesc trebuie să suporte asemenea lucruri?

Nu aveţi un răspuns la această întrebare. Aşa că vă propunem cîteva lucruri simple.

În primul rînd, opriţi-vă liderii, demonstraţi-vă dîrzenia politică, cereţi de la ei să capituleze. Capitulare nu în faţa opoziţiei, ci în faţa legii şi a dreptăţii. Dizolvarea Parlamentului, alegeri parlamentare anticipate — aceasta este singura cale reală pentru amnistia politică, pentru cei ce guvernează în Moldova în ultimii patru ani.

În rîndul al doilea, adunaţi-vă structurile de partid teritoriale şi sugeraţi-le că nu mai merită să execute orice ordine idioate de la Chişinău. Fiţi de acord, toate acestea vor micşora riscul confruntărilor în societatea moldovenească pe care încearcă să o provoace doi oligarhi şi jumătate.

Şi, principalul! Noi, comuniştii şi susţinătorii noştri sîntem convinşi: Moldova nu are nevoie de conflicte. Moldova trebuie cît mai rapid să revină la o dezvoltare previzibilă democratică, la o activitate constructivă. Noi vă propunem să revenim la această ordine de zi împreună, în comun. Şi să începem această activitate cu votarea demisiei acestui guvern inutil.

Dar nu avem de gînd să facem pauze teatrale şi moratorii. Poporul ne împinge în spate. Şi în curînd va veni aici. Va veni pentru a-şi îndeplini cea mai importantă misiune istorică — restabilirea suveranităţii sale.

Sursa: www.pcrm.md

Comunicat de presă a fracţiunii PCRM din CMC: Chirtoacă şi complicii lui au dejucat şedinţa Consiliului Municipal Alocuţiunea deputatului Victor Mîndru în cadrul şedinţei Parlamentului din 3 octombrie