Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Vladimir Voronin: Republica Moldova a devenit obiectul manipulării şi dezmembrării

|versiune pentru tipar||
PCRM / 28 octombrie 2013
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Discursul lui Vladimir Voronin rostit în cadrul conferinţei internaţionale “75 de ani de la complotul din Munchen. Este oare capabilă Europa contemporană să combată renaşterea fascismului?”, convocată de organizaţia internaţională “Lumea fără fascism”

Stimaţi colegi,

În primul rînd, este foarte plăcut să vă salut în această sală, să văd multe feţe cunoscute, oaspeţi de peste hotare, prieteni adevăraţi ai ţării noastre.

În rîndul al doilea, ţin să aduc sincere mulţumiri Organizaţiei internaţionale “Lumea fără fascism” pentru ideea de a organiza o astfel de conferinţă anume în Moldova, la Chişinău, în ajunul unor decizii geopolitice cu un impact strategic pentru ţara noastră, a unor decizii care deja au creat o sumedenie de comparaţii cu evenimentele ce au avut loc 75 de ani în urmă.

Trebuie de constatat cu regret că însuşi faptul înţelegerilor de la Munchen din 1938 între democraţiile europene Marea Britanie, Franţa şi Germania nazistă a lui Hitler, precum şi Italia fascistă a lui Mussolini a fost dat uitării. Mulţi istorici încearcă fie să uite, fie să diminueze impactul evenimentelor de atunci pentru cursul contemporan al istoriei Europei şi al lumii în general. Mulţi dintre ei încearcă să scoată în prim-plan Pactul Molotov-Ribbentrop şi consecinţele lui, uitînd despre evenimentele care au dus la acesta.

Astăzi putem spune sigur că “complotul de la Munchen”, realizat de Chamberlen, Daladier, Hitler şi Mussolini a constituit pasul hotărîtor pentru escaladarea crizei politice internaţionale, care a detonat procesul de împărţire a Europei şi a cauzat al Doilea Război Mondial.

În scopul luptei cu bolşevismul şi Uniunea Sovietică, liderii statelor vestice erau gata de orice, inclusiv de complot alături de Hitler. Participînd la dezmembrarea Cehoslovaciei, stat care făcea parte din Liga Naţiunilor, ei au crezut că şi-au întărit poziţiile şi au slăbit Uniunea Sovietică. În realitate, însă, au întărit poziţiile Germaniei fasciste, au rupt definitiv “sistemul de la Versaill”, declanşînd, practic, al Doilea Război Mondial.

Sîntem obligaţi să ştim, să ţinem minte şi să facem concluziile de rigoare. Cu regret, în faţa ochilor noştri se produc noi tentative de împărţire a Europei şi a lumii, tentative menite să demoleze sistemul existent al relaţiilor internaţionale şi să instaureze noi hegemonii şi o nouă orînduire mondială. Această teză este confirmată de ultimele evenimente ce au loc în Orientul Apropiat, de exemplu, în Siria, de procesele ce au loc în Africa de Nord.

Din păcate, şi ţara noastră, Republica Moldova, a devenit obiectul manipulării şi dezmembrării, nimerind în epicentrul evenimentelor şi tendinţelor manifestate de unele state de a instala noi linii de demarcare şi a unei noi orînduiri pe continentul european.

Anume astfel pot fi caracterizate intenţiile de a parafa şi, ulterior, de a semna tainic, pe la spatele poporului moldovenesc, a Acordurilor cu privire la asociere şi la Zona de liber schimb şi comerţ cu Uniunea Europeană. Summit-ul de la Vilnius a Parteneriatului Estic a fost deja numit “complotul de la Vilnius”. Ca şi în cazul înţelegerilor de la Munchen din 1938, astăzi nimeni nu se interesează de opinia poporului, la fel ca şi în 1938, cînd nimeni nu s-a interesat de opinia cehoslovacilor.

Chiar şi deputaţii Parlamentului moldovenesc nu au acces la conţinutul acordurilor care au fost deja numite de conducerea Moldovei “istorice”. Cetăţenii statului au fost lipsiţi de dreptul de a-şi alege destinul şi direcţia de dezvoltare a ţării în care anume ei sînt, conform Constituţiei, suveranii, şi nu Guvernul provizoriu sau comisarii europeni.

Zilele acestea, după votul din Parlament, nu mai există dubii că instalarea punctelor migraţionale şi de grănicei de-a lungul Nistrului reprezintă o solicitare din partea Uniunii Europene. Ţara noastră, ca şi Cehoslovacia, este împărţită în două. Nu trebuie să uităm că, după “complotul de la Munchen”, doar peste o jumătate de an, în 1939, Cehoclovacia nu mai exista ca subiect de drept internaţional. Noi nu ne dorim o astfel de dezvoltare a evenimentelor şi vom lupta cu aceste tendinţe.

Stimaţi participanţi la conferinţă,

Sper că rapoartele prezentate astăzi şi dezbaterile vor aminti de evenimentele de la Munchen, pentru a evita repetarea greşelilor din trecut. Astăzi ţara noastră susţine un examen în materia lecţiilor de la Munchen. Sînt convins că astăzi trebuie să întreprindem toate măsurile posibile pentru a păstra suveranitatea moldovenească şi a nu admite dezmembrarea definitivă a Moldovei de către “chamberlenii”, “hitlerii” şi “daladierii” actuali.

Vă mulţumesc pentru atenţie.

Sursa: comunist.md

Analiza motivelor şi cauzelor devalorizării leului moldovenesc Declaraţia Partidului Comuniştilor din Republica Moldova